Sosyal güvenlik kurumlarına transferlerin payı yükseliş trendinde

Bu yıl ayrıca ek istihdamı özendirmek amacıyla yeni teşvikler de verilecek. Bu gelişmeler paralelinde transferlerin giderler içindeki payının bu yıl da artışını sürdürmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

Merkezi yönetim bütçesinden sosyal güvenlik kurumlarına transferler, 2017 yılında yüzde 20,18’e yükselerek rekor seviyeyi gördü. Bu düzeyde yüksek transfer daha önce küresel krizin etkilerinin en yoğun hissedildiği 2009 yılında yaşanmış ve söz konusu oran yüzde 20,2 olmuştu.

Sosyal güvenlik kurumlarına bütçeden yapılan transferlerin bütçe giderleri içindeki payı 2000 yılının başlarında yüzde 5-6, düzeyindeydi. İzleyen yıllarda sürekli yükselen bu oran 2010 yılından sonra ise yüzde 18-19 düzeyine ulaşmıştı. Transferlerin yıllar içinde sürekli artış göstermesinde, sosyal güvenlik sisteminin gelir-gider dengesinde gözlenen bozulmanın yanı sıra, son yıllarda istihdam teşvikleri kapsamında uygulanan muafiyetler de etkili oldu. İstihdama yönelik teşvikler 2018 yılında da devam edecek. Yanı sıra, bu yıl ayrıca ek istihdamı özendirmek amacıyla yeni teşvikler de verilecek. Bu gelişmeler paralelinde transferlerin giderler içindeki payının bu yıl da artışını sürdürmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir