Sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek

TBMM Genel Kurulunda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın birinci bölümünde yer alan 21 madde kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Güvenli elektronik imza, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğuracak.

TBMM Genel Kurulunda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın birinci bölümünde yer alan 21 madde kabul edildi.

Genel Kurulda "temel kanun" olarak görüşülen Tasarının "İmza" başlıklı bölümündeki 15. maddede değişiklik önergesi kabul edildi. Buna göre, usulüne göre onaylanmadıkça veya imza ettikleri sırada metnin içeriğini bildikleri ispat edilmedikçe görme engellilerin imzaları, onları bağlamayacak.

Önergeyle aynı maddede yer alan "açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metni, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir. Durumun özelliği aksini göstermedikçe yazılan metin anlaşmaya aykırı olduğunu ispat yükü açığa imza atana düşer" ibaresi çıkarıldı.

Bugün yapılan görüşmelerde 21 maddesi kabul edilen tasarıya göre, borç ilişkilerini düzenleyen bireysel sözleşmeler, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulacak.

Ismarlanmayan bir şeyi posta kutusunda veya kapısının önünde bulan ya da başka bir yolla alan kişi, söz konusu şeyi geri göndermek veya saklamakla yükümlü olmayacak.

Bir sonucun gerçekleşmesi karşılığında ödül vereceğini ilan yoluyla duyuran kimse, sözünü yerine getirmekle yükümlü olacak.

'Güvenli elektronik imza' geliyor

    

Sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Güvenli elektronik imza, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğuracak.

Okur yazar olmayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilecek.

Kitle sözleşmelerine karşı birey korunacak    

Bankalar, sigorta, seyahat ve taşıma işletmeleri gibi şirketler tarafından önceden hazırlanan soyut ve tek yanlı sözleşmelere karşı bireyleri koruyan hükümler, Borçlar Hukukuna ilk defa girecek. "Kitle Sözleşmesi", "Katılmalı Sözleşme", "Tip Sözleşme" denilen sözleşmeler için belirlenen "Genel İşlem Koşulları" ile bireyin korunması sağlanacak.

Karşı tarafın menfaatine aykırı genel işlem koşullarının sözleşmenin kapsamına girmesi, düzenleyenin karşı tarafa, bu koşulların varlığı hakkında açıkça bilgi verip, bunların içeriğini öğrenme imkanı sağlamasına ve karşı tarafın da bu koşulları kabul etmesine bağlı olacak. Aksi takdirde, genel işlem koşulları yazılmamış sayılacak.

Sözleşmenin yazılmamış sayılan genel işlem koşulları dışındaki hükümleri geçerliliğini koruyacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, çalışma süresinin tamamlandığını belirterek, 20 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.