SPK iç denetim tebliğinde değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu, iç denetim sistemine ilişkin esasları düzenleyen tebliğde değişikliğe gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - SPK'nın "Aracı Kurumlarda Uygulanacak İç Denetim Sistemine İlişkin Esaslar Hakkındaki Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kuruluşların karşılaştıkları risklerin izlenmesi ve kontrolünü sağlamak üzere kuracakları iç denetim sistemine ilişkin esasları düzenleyen tebliğde değişiklik yaptı.

Yeni düzenlemeyle aracı kurumların teftiş birimlerinde görev yapacak müfettişlerde aranacak mesleki yeterlilik ilkesine ilişkin madde yeniden düzenlendi. Buna göre, müfettiş olarak atanacaklarda en az 4 yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun olma şartı korunurken, daha önceki düzenlemede yer alan iktisat, işletme, kamu yönetimi, muhasebe ya da maliye bölümlerinden mezun olma şartı kaldırıldı.

Tebliğe göre, yüksek öğrenimin yanında bilgi sistemleri denetimi konusunda 3 yıllık tecrübeye sahip olanlar da müfettiş olarak atanabilecek. Eski düzenlemede olduğu gibi yeni düzenlemede de yüksek öğrenim yanında sermaye piyasaları, muhasebe, vergi, banka ve kambiyo, işletme analizi, organizasyonu, denetimi veya hukuk konularında en az 3 yıllık mesleki tecrübe şartı yer aldı. 

Tebliğ ile müfettişlerden bilgi teknolojileri denetimi icra edeceklerin bilgi teknolojileri ile bilgi teknolojilerine dayalı denetim teknikleri konularında öğrenim alanları itibarıyla veya aldıkları eğitim sertifikalarıyla kanıtlanabilir asgari bilgi ve beceriye sahip olmaları zorunluluğu getirildi.

İç kontrol prosedürlerinde müfettişlerin yeterlilikleri için aranan öğrenim durumu, deneyim, bilgi ve beceri seviyeleri ile diğer niteliklere yer verilecek.