SPK, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekecek

SPK, oydan yoksun paylar ve borçlanma araçlarında değişikliğe gidilen tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulunun Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde yapılan değişiklikle, faaliyette bulunan GSYO'ların girişim sermayesi yatırımlarındaki payının artırılması, faaliyet alanlarının genişletilmesinin yanı sıra yabancı yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi amaçlanıyor.

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), oydan yoksun paylar, borçlanma araçları, ortaklık varantlarına ilişkin esaslar tebliğleri ile girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve yatırım fonlarında ilişkin esaslar tebliğlerinde değişikliğe gidilen tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğ değişikliği ile GSYO'ların; ''Türkiye'de kurulacak girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırım yapabilmesi, girişim şirketlerine yatırım yapmak üzere yurt dışında kolektif yatırım amacıyla kurulan kuruluşlara doğrudan ve dolaylı olarak yapılan yatırımlardan kaynaklanan riskin yatırıma yönlendirilen anapara miktarı ile sınırlı olması kaydıyla yatırım yapabilmesi, Türkiye'deki girişim sermayesi faaliyetlerine yönelik olarak danışmanlık hizmeti vermek üzere yurt içinde ve yurt dışında kurulu danışmanlık şirketlerine ortak olabilmesi, Türkiye'de kurulu portföy yönetim şirketleri ile yurt dışında kurulmakla birlikte faaliyet kapsamı sadece Türkiye'de kurulu girişim şirketleri olan portföy yönetim şirketlerine ortak olabilmesi'' mümkün olacak.

Yatırım fonları

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde yapılan değişiklikle ise KOBİ'lerin yatırım fonları aracılığı ile finansmanının sağlanması amaçlanıyor.

Bu düzenlemeyle; yatırım fonları, KOBİ'lerin hisse senetlerine, yatırım fonu portföy değerlerinin yüzde 10'una kadar yatırım yapılabilecek.

KOBİ hisse senetlerinin borsada işlem görmemeleri nedeniyle fon payı iadelerinde karşılaşılabilecek likidite sorununa karşı kurucunun geri dönen fon paylarını kendi portföylerine alması yöntemi uygulanabilecek. KOBİ hisse senetlerine ilişkin değerleme en az 6 ayda bir defa olmak üzere ilgili kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek.

Borçlanma araçları

Borçlanma Araçlarının Kurul Kaydına Alınması ve Satışına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğle daha önce 7 ayrı tebliğ ve 1 sirküler ile düzenlenen borçlanma araçlarına ilişkin düzenlemeler tek bir tebliğ altında birleştirildi.

Mevcut düzenlemelerdeki kısıtlamalar ortadan kaldırılarak, esneklik getirildi. Tebliğ ile borçlanma araçları için genel çerçeve oluşturuldu.

Başlangıç aşamasındaki riskleri yönetme açısından garanti yetkisinin SPK'ya verildiği tebliğle, SPK'ya güven vermeyen başvuru olduğu takdirde bir banka garantisi alma ya da bir garanti alma zorunluluğu getirildi.

Ortaklık Varantları

Ortaklık Varantlarının Kurul Kaydına Alınmasına ve Alım Satım İşlemlerine İlişkin Esaslar Tebliği ile borsada işlem görecek ortaklık varantlarının Kurul kaydına alınması ve ihracında uyulması gereken esaslar, ortaklık varantlarının nitelikleri ve borsa düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla alım satım işlemlerine ilişkin esaslar düzenlendi.

Oydan Yoksun Pay

Oydan Yoksun Paylara (OYP) İlişkin Esaslar Tebliği ile de oydan yoksun payların ihracı, halka arzı, pay sahiplerine tanınan haklar ve bu hakların kullanım şartlarına ilişkin esaslar düzenleniyor.

Tebliğ ile OYP sahiplerine kar dağıtımında ve diğer hususlarda sağlanan imtiyazların yanında, önceden belirlenen sabit veya değişken bir fiyattan, belirlenen vade veya vadelerde şirketin paylarını satın alma hakkının tanınabilmesine imkan veriliyor.