”Suda sıkıntı yatırımların zamanında yapılmamasından”

Eroğlu, 'Sürdürülebilir Su Yönetimi' konulu konferansın açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye'de su sıkıntısı yoktur. Sıkıntı, yatırımların zamanında yapılmamasıdır" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğince (TÜSİAD) Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlenen "Sürdürülebilir Su Yönetimi" konulu konferansın açılışında konuşan Eroğlu, suyun insan hayatının yanı sıra sanayi ve ziraat için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Eroğlu, sağlıklı ve yeterli miktarda suya ulaşmanın her insanın en tabii hakkı olduğunu ifade ederek, Türkiye'ye yılda 500 milyar metreküp su düştüğünü, bunun bir kısmının buharlaştığını, bir kısmının yer altı sularına karıştığını, bir kısmının da ülke dışına aktığını anlattı.

Türkiye'de yılda ortalama 100-110 milyar metreküp su kullanma potansiyeli bulunduğuna işaret eden Eroğlu, bunun 30 milyar metreküpünün sulamada, 6 milyar metreküpünün şehirlerin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarında, 4 milyar metreküpünün de sanayide kullanıldığını kaydetti. Sudan hidroelektrik santrallerinde de istifade edildiğini anımsatan Eroğlu, Türkiye'de hidroelektrik potansiyelinin yeterince kullanılamadığını vurguladı.

Eroğlu, 2002 yılında Türkiye'de 30 milyar kilovat saat hidroelektrik santrallerinden üretim yapıldığını, bunun şu anda 40-46 milyar kilovat saate yükseldiğini ancak potansiyelin 4'te biri kadar üretim yapılabildiğini dile getirdi. Hidroelektrik santralleri kurulmasında özel sektörü devreye soktuklarını ifade eden Eroğlu, özel sektörün 1400 adet hidroelektrik santrali kurmak için başvurusunun olduğunu, bunların 61'inin temelinin atıldığını, yıl sonuna kadar 20-30 tanesinin açılışının yapılacağını bildirdi.

Bu 1400 adet hidroelektrik santrali devreye girdiğinde, kurulu gücünün 18 bin 500 megavat saat olacağını anlatan Eroğlu, "Hidroelektrik santrallerinin yanı sıra şehirlerin içme ve kullanma suyu temininde özel sektör yatırımlarını bekliyoruz. Mevzuatımız buna uygun" diye konuştu.

Sulama tesislerinin inşası ve işletilmesi konusunda da özel sektörün devreye girmesini istediklerini dile getiren Eroğlu, Türkiye'nin kullandığı suyun yüzde 75'ini sulama suyu için harcadığını, kapalı sistem sulamaya geçip yüzde 40'lara varan tasarruf gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Veysel Eroğlu, sulama suyundan yüzde 20'lik bir tasarrufun bile tüm Türkiye'nin içme ve kullanma suyuna denk olduğunu vurgulayarak, yağmurlama ve damla sulama yönteminin önemine dikkati çekti.

"Türkiye'de su sıkıntısı yok"

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, zaman zaman Türkiye'de su sıkıntısı olduğunun dile getirildiğini anımsatarak, "Türkiye'de su sıkıntısı yoktur. Sıkıntı, yatırımların zamanında yapılmamasıdır" dedi. Türkiye'de yağışların mevsimlere ve bölgelere göre değişim gösterdiğini, sudan yararlanabilmek için havzalar arası su transferi gerektiğini kaydeden Eroğlu, Konya Ovası ve Kayseri Ovası gibi su sıkıntısı yaşanan bölgelere başka havzalardan su getirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Eroğlu, Türkiye'de içme ve kullanma suyunun temininde, zamanında yatırımın önemine işaret ederek, bir şehri susuz bırakmanın bedelinin o şehre su getirmenin maliyetinin yaklaşık 20 katı olacağını ifade etti. Bu duruma İstanbul'dan örnek veren Eroğlu, 1 milyon 200 bin binanın bulunduğu İstanbul'da olası susuzlukta binaların yüzde 50'sine depo yaptırılması halinde 600 bin depoya ihtiyaç duyulacağını, bir deponun maliyetinin 20 bin YTL olduğu dikkate alındığında toplam maliyetin kente su getirmekten çok fazla olacağını söyledi.

Şehirlere su temini konusunda uzun vadeli projelerin önemini vurgulayan Eroğlu, "İçme suyunda yap-işlet-devret modeli Orta Avrupa'da güzel işliyor. Türkiye'de ise Yuvacık Barajı gibi kötü bir örnek olduğu için yap-işlet-devret modeli uzun süre engellendi" dedi.

İş adamlarından istekler

Eroğlu, özellikle hidroelektrik santrallerinin türbin ve jeneratör talebinin bulunduğunu belirterek, bu konuda iş adamlarından fabrika kurmalarını istedi. İş adamlarından çevre yatırımları için ekipman imalatına gayret göstermeleri ricasında da bulunan Eroğlu, sanayicilerin yeni fabrika kurarken az su kullanan teknolojileri tercih etmeleri ve atık su tesisi yapmalarını talep etti.

Bakan Eroğlu, "Yap-işlet-devret kanununda çeşitli kolaylıklar getirdik. İş adamlarından beklentim, sulama projeleri yapmalarıdır. Devlet garantisi altında sulama tesislerini ihale ediyoruz. Şu anda Manyas Ovası Sulama Sistemi ihalesi var. Şehirlerin içme ve kullanma suyu dağıtma, faturalama ve işletmesinin de özelleştirilmesi mümkün. Bu konuda da iş adamlarından destek bekliyoruz" diye konuştu.