Suriye'ye yapılan ihracat yükselişe geçti
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye'nin Suriye ihracatının tarihin en yüksek seviyesine geldiğini açıkladı.
Murat ERDOĞAN
İSTANBUL - Eyüp Lojistik'in satın aldığı 150 TIR'ın teslimat töreninde konuşan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Suriye'deki olayların temelinde enerji koridorları gibi başka konular olduğunu belirterek, Suriye'deki olayların bir an önce durmasını istediklerini söyledi.
Bartık, komşu ülkelerde meydana gelen siyasi olaylardan dolayı sıkıntı yaşanan lojistik sektöründe sorunun da beraberinde geldiğini belirterek karlılığı artırmak için birleşerek büyümek gerektiğini ifade etti. "Eyüp Lojistik olarak her ne kadar pozitif baksak da lojistik sektörünün sorunları var" diyen Bartık, çok sayıda küçük firma olduğunu kaydederek, "Bu firmaları ya yatırımla yada birleşerek büyütmek zorundayız. Birleşme olmazsa sıkıntı olacağına inanıyorum. Karlılıklar azalıyor olabilir ama Türk lojistik sektörünün küçüldüğünü düşünmüyorum. Karlılıkları artırmak için de birleşmek veya büyümek gerektiğine inanıyorum. Hem ticaret odası başkanlık kimliğimle hem de lojistikçi kimliğimle bu konuda bir çalışma yapıyorum" diye konuştu.
Gıda ürünleri Türkiye'den gidiyor
Temmuz ayında Suriye'ye yapılan ihracatta tarihi rekoru kırıldığının altını çizen Bartık, bu artışın nedeninin daha önce başka ülkelerden denizyoluyla ülkeye gelen gıda ürünlerinin artık Türkiye'den gitmesinin olduğunu söyledi. Suriye'nin stabil hale gelirse Türkiye için önemli bir ticari partner olacağını dile getiren Bartık, "Biz hem insanlığımız gereği hem de ticari kaygılar nedeniyle Suriye'de olayların durmasını istiyoruz. Bir yıl için de de olayların durulacağını düşünüyorum. Çünkü hiçbir ülke bu problemlerle uzun süre yaşayamaz. Onların da yer altı kaynakları çok zengin değil" şeklinde konuştu.
‘Araçları İsrail'e göndermeyi planlıyoruz'
Çözümün sorunlarla birlikte geldiğini ve bu çözüm yollarına yoğunlaşmak gerektiğini söyleyen Bartık, sözlerine şöyle devam etti: "Suriye'den transit Suudi Arabistan'a hat kullanıyorduk, orada problem çıkınca Mısır'a Ro-Ro hattı kurduk. Mısır'da da problem olunca, şimdi İsrail limanına araç göndermekle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Problem çözümü de yanında getiriyor. Belki de Türk lojistik sektörü yaptığı hatayı kendi içinde çözüyor."
Gaziantep Suriye'ye müdahalenin içinde olmaz
Bartık, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre ocak-ağustos döneminde Gaziantep'in ihracatı yüzde 11.7 oranında artış gösterdiğini aktardı. Suriye'deki iç savaşın bölge ekonomisine etkisini de değerlendiren Bartık, Suriye konusunun temelinde enerji koridorları gibi başka nedenler olduğuna dikkat çekerek, bunun Suriye'yi düşününler ve düşünmeyenlerin kavgası olmadığını dile getirdi. Bartık, şunları söyledi: "ABD'nin bugüne kadar bir yere müdahale yaparım deyip de yapmadığını görmedim. Bir müdahale yapacağına dair tahminim güçlü, Türkiye ve Gaziantep bunun içinde olacağını düşünmüyorum. Bununla ilgili bir hazırlık yok. Bölgeye kurulan füze rampaları da tamamen savunma amaçlı."
Kurlarla oynamaktan vazgeçin
Son üç haftadır yükselişini sürdüren döviz kurlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Bartık, buna bir sorun olarak bakmamak gerektiğini belirterek ülke ihracatını artıracak gelişme olduğunu kaydetti. Altı ay içerisinde dövizin yüzde 10-15 arasında değer kaybedeceğine inandığını dile getiren Bartık, "Artık yatırımcılarımız da kurla, ekonomiyle, piyasayla uğraşmaktan vazgeçmeli. İşlerinizi nasıl geliştiririz, müşterilerimizi nasıl mutlu ederiz diye kafa yormalı" dedi.
Suriye ve Mısır ihracatı arttı
TİM'in yılın ocak-ağustos dönemine dair açıkladığı ihracat rakamları, GTO Başkanı Eyüp Bartık'ı destekliyor. TİM'in verilerine göre, Suriye'ye yapılan ihracat ağustos ayında yüzde 134 artarak 62 milyon 546 bin dolara yükseldi. Yılın ilk sekiz ayındaki ihracat da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 yükselişle yaklaşık 500 milyon dolara çıktı. İç savaşın olduğu Mısır'a ihracat da Ağustos ayında yüzde 13 artış gösterdi. Mısır'a ihracat ocak-ağustos döneminde ise yüzde 7 düştü.