TABA yeni başkanı ile ABD’yi KOBİ’lere açacak

TABA’nın yeni Başkanı Ali Osman Akat, DÜNYA’ya verdiği ilk röportajında hedeflerini anlattı. Akat, KOBİ’lerin ABD pazarına girebilmesi için bir köprü olacaklarını anlatırken, vergisiz depolama merkezleri kurarak aradaki mesafeyi kısaltacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Türk Amerikan İş adamları Derneği’nin (TABA/AmCham) yeni başkanı Ali Osman Akat oldu. Akat, DÜNYA’ya verdiği ilk röportajda hedeflerinin KOBİ’lerin ABD’ye daha rahat mal satabilmesi için gerekli bilgi, tecrübe ve uzmanlığı aktarmak olduğunu vurguladı. ABD pazarının lojistik dezavantajını ortadan kaldırmak üzere belirli bölgelerde depolar kurulması da gündemde. Akat, “Türkiye ile Amerika arasında ticaret konuşulmalı. İmajımız olması gereken yerde değil. Ticaret için masaya oturduğunuzda başka şeyler de konuşup sorunları çözebiliriz. Biz AmCham gücümüzle bunu sağlayabiliriz” dedi.

Uyuyan balinayı uyandıracak

Akat, kendine dair bilgi verirken; savunma sanayiindeki global firmaların uluslararası off set taahhütleri paralelinde buradan yapacakları alımlara destek verdiğini söyledi. Aileden kimya sanayisinin içinde olduğunu anlatan Akat, “Babam Coster Aerosol’ün kurucusu. Ben de kurduğum şirkette kozmetik ve kimyada ihracat yapıyorum” dedi. 14 yıldır TABA üyesi olduğunu, 9 yıldır da yönetimde olduğunu anlatan Akat, yeni dönemde başkan olarak derneğe taze bir kan getirdiğini söyledi. Akat, “TABA uyuyan bir balina. Biz bu uyuyan balinayı uyandıracağız. 120 ülkede AmCham var. ABD’de doğrudan başkanın başkanını atadığı bir AmCham var. Biz bu global gücü kullanacağız” dedi.

Akat, “Bizim öncelikli hedefimiz KOBİ’lerin ABD’ye açılmasına destek olmak. Büyük bir konferans hazırlıyoruz. A’dan Z’ye orada pazar araştırmasından iş planı hazırlamaya, alınabilecek teşviklere ve yapılanma süreçlerine kadar çok kapsamlı konferans olacak. Konferansta verilen bilgiler kitapçık haline getirilerek amerikaylaticaret.com internet sitesine yüklenecek” diye konuştu.

Başkan depo prototipi kuracak

KOBİ’lerin en zorlandıkları alanın malların serbest bölgede depolanması noktasında yaşandığını tespit ettiklerini ve bir çözüm arayışı içinde olduklarını anlatan Akat, "ABD’den gelen belirli ölçekteki siparişi hızlı şekilde bu pazara ulaştırabilmenin tek yolu geçici depolama merkezleri. Kanunlar bize AmCham olarak ABD’de vergisiz bölgelerde depo merkezleri açma imkanı tanıyor. Biz de bunu KOBİ’lerimize açmaya hazırız” dedi.

Bu tip bir depolama merkezinin ilk örneğini kendisi için kurduğunu anlatan Akat, “Miami’de bir şirket kurdum, kozmetik alanında. Orada açacağım mağazaların stoğunu bir depoda tutacağım. Vergisini ürünü sattıktan sonra ödeyebileceğim” diye konuştu. Akat bu deponun bir prototip olacağını belirtti.

Amerika’da şirket kurmanın da depo tutmanın da uygun bedellerle gerçekleştirilebileceğini ancak, test ve sertifikasyonların çok pahalı olduğunu vurgulayan Akat, "Biz havacılık, makine ve sağlık alanında iki ülke arasında bu standartlarda bir uyum oluşturma amacındayız. Bir test için 100 bin dolar istenebiliyor, makineyi 30 bin dolara satıyor. Avrupalı firmalar da standartları tutturmada zorlanıyor. Biz bu anlaşmaları sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

"Türkiye'ye yatırım yapın diyelim, biz de EDO kuralım"

Geçtiğimiz dönemde ABD’de yapılan “Amerika’ya yatırım yapın” toplantılarına katılıp çok iyi notlar aldıklarını anlatan Akat, şimdi aynı konferansı Ekonomi Bakanlığı’ndan olur alırlarsa “Türkiye’ye yatırım yapın” diyerek kendilerinin düzenleyeceğini anlattı. ABD’de her bir eyaletin federal sistemden bağımsız karar veren EDO adlı kurumlar oluşturduklarını anlatan Akat şöyle devam etti:

“Bizim de gelişen bu ticaret sistemlerini alıp Türkiye’ye uyarlamamız gerekiyor. Economic Development Off ice (EDO) yapısının nasıl çalıştığını raporladık ve gerekli birimlere sunacağız. Avrupa’da hemen her ülkede AmCham var. Tezlerimizi AmCham ağını kullanarak anlatabiliyoruz. Bu gücü Türkiye lehine kullanmak istiyoruz” dedi. TABA Başkanı Akat , Amerikan Eximbank’ının Türkiye’de yeterince aktif olmadığını, kurumun daha etkin olması gerektiğini söyledi. Akat, bu yolda bir çalışma yaptıklarını da açıkladı.