Taklidin bedeli 1 milyar dolar

BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Dündar, tüm dünyada taklit ve tağşişin bedelinin bir milyar dolara ulaştığını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA BURSA - Balkan Rumeli Sanayici ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliğiyle 'Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Paneli' düzenledi.

Gıda maddeleri yönetmeliği ile ilgili katılımcıları bilgilendiren Tüketici Koruma Derneği Genel Başkanı Nejdet Filizoğlu, "Denetimin bir ayağı da tüketiciler olmalıdır. Tüketici örgütlerinin kamu laboratuvarlarından ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır. Şikayet hatlarında gıdanın üzerindeki etikette yer alan içeriklerin insan sağlığına etkileri anlatılmalı. Devlet ise laboratuvarları, denetçilerin sayısını ve niteliğini ve para cezalarını artırmalıdır. Kapatma ve ürün toplama cezaları sisteme entegre edilmelidir" dedi.

"Vicdani boyutuna odaklanılmalı"

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek de, gıdalarda taklit ve tağşişin ekonomik boyutunu bir tarafa bırakıp vicdani boyutuna odaklanılması gerektiğini söyledi. BALKANTÜRKSİAD'ın toplumu ilgilendiren her alanda yer aldığını ifade eden Bilek, "Gıdada taklit ve tağşiş bir vicdan meselesi. Hele bunu yapan bir iş adamıysa durum daha da vahim. Bu bir kültür meselesidir. O yüzden üstünde durmamız gereken cezalar değil, 'Bu kültürü nasıl oluşturabiliriz?' sorusudur. Çünkü açık bir şekilde insanların sağlığıyla oynanıyor ve bizim bu durumu engellememiz gerekiyor. Her birimize ayrı sorumluklar düşüyor" dedi.

"Üretici ve tüketicilerin sorumluluğu artırılmalı"

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız ise, gıdalarda taklit ve tağşişin gıda maddeleri ticarete konu olduğundan beri insanlığın gündeminde yer aldığını ifade etti. Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak gıda ürünlerindeki hilelerin de geliştiğine dikkat çeken Yıldız, "Pek çok denetime ve önleme rağmen hileler ısrarla devam etmekte. O yüzden üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve sorumluluklarının artırılması çok önemli. Taklit ve tağşiş, tüketicilerde yarattığı güvensizlik nedeniyle hem işini doğru yapan dürüst işletmecilere hem de ülke ekonomisine ve imajına zarar veren yasadışı bir eylemdir" şeklinde konuştu.

"Aldığımız ürünlerin etiketlerini okumalıyız"

BALKANTÜRKSİA Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen de, bazı üreticilerin tüketicilerin dikkatsizliğinden faydalandığını belirterek, "Bakanlığımız bu hususta titizlikle çalışmaktadır. Bunun önüne geçmek için denetimlerin yanında hepimizin bilinçli dikkatli tüketici olmayız. Aldığımız ürünlerin etiket bilgilerini mutlaka okumalıyız. Menşei belli olmayan ürünleri tüketici olarak sorgulamamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Bedeli 1 milyar dolara ulaştı"

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Neslihan Dündar, tüm dünyada taklit ve tağşişin bedelinin bir milyar dolara ulaştığını kaydetti. Gıda ürünlerinde en çok uygulanan hile çeşidinin taklit olduğunu belirten Dündar, tağşişin yüksek kalitedeki bir ürüne daha düşük kalitede ürünler katarak aynı fiyat üzerinden tüketiciye sunulması olarak tanımladı. Dündar, tüketicilerin gıdaların üretim ve son kullanma tüketim tarihlerine olan duyarlılığı gıdanın etiketi ve içeriğinde de göstermesi gerektiğini de vurguladı.

Gıda Yüksek Mühendisi Metin Kavas ise, taklit ve tağşişin günümüzde daha karmaşık ve niteliksel dolandırıcılığa dönüştüğünü ileri sürerek, "Bilinçli olarak ve ekonomik güdülerin olduğu bu süreçte tedarikçi , üretici ve gıda zincirinde çalışanlar için risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Son dönemlerde bilinçsiz gıda işleme sırasında oluşan gıda bulaşanları da palm yağında olduğu üzere tağşiş konusudur ve ciddi sağlık riski içerir. Yasal otorite ve gıda standartları riskleri önleyici olarak bir adım önde olmalıdır'' dedi

Bursa'da 2016 yılında 329 ceza işlemi uygulandı

Gıda Denetçisi Dr. Mustafa Yıldız da Bursa'da 2016 yılında 32 bin 897 denetim yapıldığını, 2 bin 89 numunenin incelendiğini ve 329 ceza işlemi uygulandığını söyledi. 2016 yılında taklit ve tağşiş nedeniyle 471 ürünün ifşa edildiğini ve piyasadan toplandığını kaydeden Yıldız, "İnternetten ürün alırken bir kez daha düşünün. Çünkü denetimi en zor ürünler bunlar. Tüketici kendini çaresiz hissettiği anda bu maddelere yöneliyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir