Taksit sınırlaması taahhüde yönlendirecek

TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu, kredi kartında taksitlendirme süresinin 9 ay ile sınırlandırılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ağaoğlu, sınırlandırmanın tüketicileri taahhütlü satışlara yönlendireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartında taksitlendirme süresinin 9 ay ile sınırlandırılmasının, tüketicileri cep telefonu alımında 24 aylık taahhütlü satışlara yönlendireceğini iddia etti.

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik''te yapılan değişiklikle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartları taksitlendirme süresinin 9 ayı geçemeyeceğini söyledi.

Bu durumun, özellikle cep telefonunun taksitle satılamayacağı yönünde algı oluşturduğunu vurgulayan Ağaoğlu, söz konusu yönetmeliğe göre, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek altın ve telekomünikasyonla ilgili harcamalarda taksitin kaldırıldığını anlattı.

Yönetmeliğin, cep telefonu cihazlarına taksitin kaldırıldığına dair bir hüküm içermediğini dile getiren Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Yönetmelikte ne söylediği ortadadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bu yönde açıklama yapması, yürürlükteki mevzuatı ortadan kaldırmaz. BDDK'nın cep telefonlarında taksitli satışın kalktığına yönelik açıklaması, 1 Şubat'a kadarki sürede kontrolsüz bir alışveriş yaratacak. Vatandaşlar, düşük taksitle ürün alabilmek için bütçeleri dışında harcamaya yönelecek. Cep telefonlarının kredi kartıyla taksitle satışına sınırlama getirilecek düzenleme yapılacaksa yazılı halde düzenlenip Resmi Gazete'de yayımlanması gerekir. 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek yönetmelikte, telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanmayacağı belirtiliyor"

"Taahhüt altına girmeyin" uyarısı

Telekomünikasyon denildiğinde cep telefonu şirketlerinin kontör satışlarının akla geldiğini öne süren Ağaoğlu, ayrıca cep telefonunda taksit sınırlamasının başka bir soruna yol açabileceğini savundu.

Cep telefonu satışında kredi kartıyla taksitin 9 ayla sınırlandırıldığını ancak GSM operatörlerinin, bayilikleri aracılığıyla 24 ay taahhütle satışa devam ettiğini ileri süren Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Kredi kartında taksitlendirme süresinin 9 ay ile sınırlandırılması, tüketicileri cep telefonu alımında 24 aylık taahhütlü satışlara yönlendirecektir. Bu da ileriye dönük mağduriyetler ortaya çıkaracak. Öyle ki tüketici 12 ay sonra taahhütten vazgeçmesi durumunda bir de cayma bedeli ödemek zorunda kalacak. Tüketicilere bir cep telefonu için 24 aylık taahhüt altına girmemelerini, ilgili kurumlara da bu konuda düzenleme yapmalarını öneriyoruz. Bu konuda bir boşluk var ve çözüm üretilmelidir"

Bu konularda ilginizi çekebilir