TANAP anlaşması imzalandı

Başbakan Erdoğan imzalardan sonra yaptığı açıklamada, " "Bugünkü imzalanan anlaşmalarla birlikte, Projenin hukuki altyapısının tamamlanmasına yönelik en önemli adım atılmıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün imzalanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'ne ilişkin anlaşmalarla birlikte, projenin hukuki altyapısının tamamlanmasına yönelik en önemli adımın atıldığını belirterek, "Bu Proje, ülkelerimiz arasındaki stratejik işbirliğini derinleştirmekle kalmayacak, ayrıca Azerbaycan ile Avrupa arasında Türkiye üzerinden organik bir bağ tesis edecektir" dedi.

Erdoğan, TANAP Projesi'nin resmi düzeydeki hükümetler arası anlaşmasının imzalandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Azerbaycan ile Türkiye'nin güçlü kardeşlik ve akrabalık bağlarına sahip iki ayrı devlet olduğunu vurguladı.

Hatta, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in deyişiyle, Türkiye ve Azerbaycan'ı "tek millet iki ayrı devlet" olarak gördüklerini ve öyle telakki ettiklerini ifade eden Erdoğan, bugün imzalanan anlaşmalarla kardeş ülke vasfına yakışacak şekilde stratejik bir nitelik de ekleyerek ilişkileri en ileri boyuta taşıdıklarını söyledi.

Azerbaycan ile her vesileyle altını çizdikleri derin akrabalık ve komşuluk bağlarının yanı sıra, enerji alanında da stratejik önemi haiz ilişkilerin bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hatlarının, enerji işbirlikleri kapsamında başarıyla hayata geçirilmiş ve önemi küresel düzeyde tescil edilmiş olan, iki ülkeyi birbirine çok farklı şekilde bağlayan projeler olduğunu belirtti.

"Güney Gaz Koridoru projelerini güçlü şekilde destekliyoruz"

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu noktada şu hususu özellikle vurgulamak isterim; bizler, Hazar Havzası ve Orta Asya doğal gazının ülkemiz üzerinden alternatif güzergahlardan Avrupa'ya sevkini öngören Güney Gaz Koridoru projelerini, gerek kendi enerji arz güvenliğimizi sağlamak gerek Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla güçlü bir şekilde destekliyoruz.

Bu çerçevede, enerji stratejimizin temel bileşenlerinden birisi olan, kaynak ve güzergah çeşitlendirmesine de büyük önem veriyoruz. Güney Gaz Koridorunun gerçekleşmesi, Azerbaycan enerji kaynaklarının güvenilir şekilde Avrupa'ya ulaştırılması bakımından da önem taşıyor."

Erdoğan, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen müzakereler sonucunda, Şah Deniz Faz 2 kapsamında elde edilecek doğal gazın 6 milyar metreküplük bölümünün Türkiye'ye satışına, 10 milyar metreküplük bölümünün de Türkiye üzerinden Avrupa'ya transit taşınmasına ilişkin olarak Azerbaycan ile 25 Ekim 2011 tarihinde hükümetler arası anlaşma, 24 Aralık 2011 tarihinde de bir mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

Erdoğan, bugün tarihi önemi haiz yeni bir adım daha atıldığını ve kısa adı TANAP olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin hükümetler arası anlaşma ve ev sahibi hükümet anlaşmasını imzaladıklarını söyledi.

[PAGE]

"Organik bağ tesis edecek"

TANAP Projesi'nin Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transit taşınmasına imkan tanıyacak çok önemli ve tarihi vasfı olan bir proje olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Dolayısıyla, bugün yalnız Türkiye-Azerbaycan enerji işbirliğinin geliştirilmesi ve ülkemizin enerji arz güvenliği açısından değil, Avrupa'nın enerji tedariki açısından da büyük önem arz eden bir olaya şahitlik ediyoruz. Bugünkü imzalanan anlaşmalarla birlikte, Projenin hukuki altyapısının tamamlanmasına yönelik en önemli adım atılmıştır. Bu proje, ülkelerimiz arasındaki stratejik işbirliğini derinleştirmekle kalmayacak, ayrıca Azerbaycan ile Avrupa arasında Türkiye üzerinden organik bir bağ tesis edecektir.

Projenin hayata geçmesiyle, ülkelerimiz hem Avrupa Birliği'nin kaynak çeşitlendirme hedefine kayda değer bir katkı sağlamış hem de Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde önemli bir rol de üstlenmiş olacaklardır. Diğer bir deyişle, Doğu-Batı enerji koridorunu oluşturan bütün bu projeler, bölgede güvenlik ve barışın geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanması yolunda stratejik atılımlardır. Bu tasarılar, bölge ülkelerinin birbirleriyle olan siyasi ve ekonomik bağlarının yanı sıra, batı dünyasıyla olan ilişkilerini de güçlendirmektedir. Bu yönüyle, söz konusu projeler salt bir ticari yatırım olmanın çok ötesinde anlam taşımaktadırlar."

"Proje, Şah Deniz Faz 2 gazıyla işletime alınacak"

Başbakan Erdoğan, TANAP Projesi'nin Şah Deniz Faz 2 gazıyla işletime alınacağını, ancak ileride bu boru hattı üzerinden Azerbaycan'ın diğer sahalarından elde edilecek doğal gazın da taşınmasının söz konusu olduğunu, Azerbaycan üzerinden transit geçecek Hazar ötesi gaz kaynaklarının da TANAP boru hattına yönlendirilebileceğini söyledi.

Milyarlarca dolarlık bir yatırım gerektirecek bu projenin, bölge halklarının ve gelecek nesillerin refahının güvence altına alınmasına büyük katkılar sağlayacağının altını çizen Erdoğan, "Aynı zamanda, Azerbaycan'la ortak kaderimize ve her alanda mükemmel seyreden ilişkilerimizin enerji boyutuna da ayrı bir güç kazandıracağına inanıyoruz" dedi.

[PAGE]

 
"NATO'nun tavrından doğrusu memnunuz"

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "NATO'nun tavrından doğrusu memnunuz. 28 ittifak üyesi, Suriye'yi şiddetle kınamışlardır ve saldırının kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. NATO'nun bu noktada da ayrılmaz bir bütün olarak süreci değerlendireceğini ve takip edeceğini de ortaya koymuşlardır" dedi.

Erdoğan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi Hükümetlerarası Anlaşması imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Suriye'nin Türk jetini düşürmesi provokasyon veya planlı bir eylem olarak görülmemelidir" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Sayın Lavrov'un açıklaması neye dayalı bilmiyorum. Dün, Dışişleri Bakanımızla yaptıkları görüşmeler daha farklıydı. Buradaki açıklaması herhalde Suriye mahfilleriyle yaptığı görüşmeden hareketle, onların diliyle biraz konuşmuş olsa gerek. Tabi bizim şu andaki bulgularımız, elimizdeki belgeler, pek de onun iyi niyetli davrandığı kadar bir tablo ortaya koymuyor."

"28 NATO üyesi Suriye'yi şiddetle kınadı"

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin, "NATO bugün bir toplantı yaptı, bu anlamda Türkiye'nin uluslararası arenadaki süreci nasıl işleyecek?" şeklindeki sorusuna da "NATO'nun tavrından doğrusu memnunuz. 28 ittifak üyesi, Suriye'yi şiddetle kınamışlardır ve saldırının kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. NATO'nun bu noktada da ayrılmaz bir bütün olarak süreci değerlendireceğini ve takip edeceğini de ortaya koymuşlardır" yanıtını verdi.