TAREKS Projesi'ne Avrupa'dan ödül

TAREKS Projesi Avrupa Kamu Sektörü Ödülü yarışmasında EPSA 2013 Award Nominee ödülüne layık görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Ekonomi Bakanlığı'nın ihracat ve ithalata yönelik denetim, uygunluk ve izin işlemlerinin elektronik ortamda ve risk analizi ile gerçekleştirildiği Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistem (TAREKS) projesi, Avrupa Kamu Sektörü Ödülü (EPSA) yarışmasında EPSA 2013 Award Nominee ödülüne layık görüldü. 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, TAREKS Avrupa'nın en yenilikçi, en etkin ve en iyi kamu projelerinin seçildiği EPSA yarışmasında EPSA 2013 Award Nominee ödülüne layık görüldü. 

Avrupa Kamu Yönetimi Enstitüsü (EIPA) girişimiyle 2007 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen EPSA yarışmasının tüm aşamalarını geçen TAREKS değerlendirmeye alınan 83 proje içerisinde finale kalan 5 proje arasında "EPSA 2013 Award Nominee" ödülünü almaya hak kazandı. 

Ödül töreni, Hollanda'nın Maastricht şehrinde çeşitli tanıtım etkinlikleri ile gerçekleştirildi. 

E-devlet anlayışı ile paralellik gösteriyor 

TAREKS, ihracata dönük sanayinin güvenli ve kaliteli girdi ihtiyacının tedarikini hızlandırdığı gibi, güvensiz ürün girişini de anında engelliyor. Proje ile güvensiz ürünü ithal eden firmalara anında yaptırım da uygulanabiliyor. TAREKS uygulaması, 7/24 dünyanın her yerinden internete e-imza ile girilerek kullanılabilirken, e-devlet anlayışı ile de paralellik gösteriyor. 

TAREKS'in uygulamaya geçmesi ile birlikte, bürokrasi büyük ölçüde azalırken, kağıt ortamından elektronik ortama geçildi ve iş dünyasına yenilikçi kamu hizmeti verilmeye başlandı. Bu kapsamda, oyuncaklardan, tıbbi cihazlara, otomotiv sanayii girdileri ile yapı malzemelerinden  elektronik eşyaya kadar farklı ürün gruplarının ithalatında günler süren başvuru, test ve muayene süreci TAREKS ile birlikte risk analizine bağlı olarak iyileştirilirken, firmalar internet üzerinden bulundukları yerde yaptıkları başvurularla gereksiz bürokrasiden kurtarılmış oldu. 

Böylece, önceden 2-3 hafta süren ithalatta uygunluk değerlendirme işlemi ortalama 19 saate indirilmiş oldu. 

Aynı şekilde, ihracatta kalite kontrolüne tabi tarım ürünlerinde örneğin kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, zeytinyağı ile yaş meyve ve sebzede daha önce her parti bazında kontrol yapılırken, TAREKS ile getirilen risk analizine bağlı olarak ihracatçılar online başvuru imkanına kavuşurken ve denetim süresi de ortalama 7 saate kadar düşürüldü. 

TAREKS, etkin denetimi sayesinde güvensiz olduğu tespit edilen ürünlere firma, marka, model seçmek suretiyle anında müdahale imkanı veriyor. Böylece, güvensiz ürün girişine, tespit edildiği anda engelleme imkanı verirken, güvensiz ürünü ithal eden firmalara da anında yaptırım uygulayabiliyor. Ayrıca, TAREKS ihracata dönük sanayinin güvenli ve kaliteli girdi ihtiyacının tedarikini de hızlandırıyor. 

35 bin kişi kullanıyor 

Yazılımı sürekli geliştirilen TAREKS'i halen 25 bin firma 35 bin kullanıyor. Projenin uygulamaya başlaması ile birlikte bugüne kadar sistemde 2 milyon ürün güvenliği ve ticari kalite denetimi başvurusu değerlendirilirken, 18 bin güvensiz ürünün Türkiye sınırlarından geçişine de izin verilmedi. 

Ayrıca, belge kullanımının asgariye düşürülmesiyle 3 yılda yaklaşık 5 bin ağaçlık kağıt tasarrufu da sağlanmış oldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir