Tarihi Çarşılar, hak ettikleri payı almak istiyor
Bursa öncülüğünde 7 ilin bir araya gelmesiyle kurulan Tarihi Çarşılar Federasyonu, kurulması planlanan Perakendeciler Konseyi’nde söz sahibi olmak istiyor
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA- Bursa öncülüğünde 7 ilin bir araya gelmesiyle kurulan Tarihi Çarşılar Federasyonu, ülke genelinde 55’i bulan tarihi çarşıların ortak sesi olup, beklentilerini hükümete direkt ve daha etkili aktarmayı hedefliyor. Federasyonun ilk talepleri arasında, aynı zamanda turizmin parçası olan tarihi çarşıların tanıtımının artırılması ve kurulması planlanan Perakendeciler Konseyi’nde söz sahibi olmak yer alıyor.
Bursa, İstanbul, Edirne, İzmir, Konya, Kayseri ve Kahramanmaraş illerinde bulunan tarihi çarşı birlikleri ve dernekleri, Tarihi Çarşılar Federasyonu çatısı altında toplandı. Federasyonun Kurucu Başkanlığı görevine seçilen Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, ülke genelindeki tüm tarihi çarşıların ortak sesi olmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Muhtelif akademisyenlerden de destek alarak çalışmalarını sonlandırdıklarını ve 3 Mart tarihi itibariyle Tarihi Çarşılar Federasyonu’nu resmi olarak kurduklarını vurgulayan Özyıldırım, federasyonun merkez ve kurucu başkanlığının Osmanlı’ya ait en eski ve en büyük çarşının bulunduğu Bursa’ya verildiğini aktardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterine göre, Türkiye’de, 55 civarında il ve ilçede tarihi çarşı bulunduğunun bilgisini veren Özyıldırım, “Tarihi çarşılar arasında birlik ve beraberliği sağlamak istiyoruz. Beklentilerimiz, dertlerimiz, çözüm önerilerimiz müşterek. Her şeyden önce yasal düzenlemelerle ilgili taleplerimizi hükümete direkt ve daha etkili bir şekilde aktarabileceğiz. Bu taleplerimizden ilkini tanıtım faaliyetleri oluşturuyor. Tarihi çarşılar olarak sadece perakendenin değil turizmin de ciddi birer parçasıyız. Bu nedenle turizm ile ilgili potansiyelimizin daha çok ön plana çıkarılmasını istiyoruz. Yerel anlamda valiliklerin veya belediyelerin yaptığı çalışmalar var. Dileğimiz, Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın ya da il kültür müdürlüklerinin marifetiyle de tanıtım yapılması” dedi.
Perakendeciler Konseyi’nde yer almayı hedefliyorlar
Muhsin Özyıldırım, perakende ticaretin düzenlenmesine yönelik yasanın bir yıl önce çıktığını ve yasa ile ilgili yönetmeliklerin halen hazırlandığını anımsatarak, bu çalışmalarda “perakende sektörünün çok eski bir paydaşı ve oyuncusu” olan tarihi çarşı esnafının da dikkate alınmasını istediklerini vurguladı. “Yönetmelik gereği kurulması planlanan Perakendeciler Konseyi’nde bizler de söz sahibi olmak istiyoruz” ifadesini kullanan Özyıldırım, şunları kaydetti:
“Perakende piyasasının düzenlenmesine yönelik yasa sanki alışveriş merkezi yasası gibi algılanıyor. Oysa alışveriş merkezleri de e-ticaret de perakende sektörünün birer oyuncuları. Tarihi çarşılar olarak bizler de Perakendeciler Konseyi içinde yer alabildiğimiz takdirde esnafın beklentilerini dile getirebileceğiz. Tabii ki en önemli misyonumuz; çarşılarımızın tarihi özelliğini korumak, kollamak, yaşatmak ve yönetmek.”
Özyıldırım, Tarihi Çarşılar Federasyonu’nun kurucu üyeliğini yapan 7 ilden 35 delegenin önümüzdeki aylarda genel kurula gideceğinin bilgisini de verdi.
‘Tarihi çarşıların ticaret hacmi çok yüksek’
Başta İstanbul Kapalıçarşı olmak üzere ülke genelindeki tarihi çarşıların ticaret hacminin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Muhsin Özyıldırım, buna örnek olarak Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren 7 asırlık Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde 22 Nisan’da başlayan Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri’ni gösterdi. Arzu ettikleri tanıtımı yapamamalarına rağmen düzenlenen kampanya kapsamında ilk iki haftada 5 milyon TL değerinde 50 bin kupon verildiğini belirten Özyıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde önceki yıllarda Alışveriş Şenliği adı ile düzenlenen ve üç yıl aradan sonra Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri adıyla yeniden başlatılan organizasyon kapsamında bu yıl en büyük hediye kampanyasına imza attık. Tüketiciler bölgemizdeki anlaşmalı işyerlerinden toplamda 100 TL’lik her alışverişlerine bir çekiliş bileti kazanıyor. Çok büyük ilgi var. Bu yıl ciromuzu en az üçe katlayacağımızı öngörüyoruz.” Özyıldırım, sadece Bursa’da tarihi çarşılarda 25 bin kişinin istihdam edildiğine de değindi.