”Tarım arazileri vergilendirilmeli”

Özdebir, Türkiye'de tarım arazileri piyasasında yaşanan sorunun giderilmesi için arazilerin vergilendirilmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'de tarım arazileri piyasasının oluşmadığını bu nedenle arazilerin paylaşımında sorun yaşandığını belirterek, soruna çözüm için ekilmeyen tarım arazilerinin vergilendirilmesi gerektiğini belirtti.

ASO'nun aylık yayın organı 'ASOMEDYA"nın son sayısına yazdığı baş yazıda Özdebir, tarımda yaşanan sıkıntılara değindi. Tarımdaki yapısal sorunların başında ölçek sorunun geldiğine işaret eden Özdebir, miras hukuku nedeniyle parçalanan küçük arazilerde verimliliği arttırmanın güç olduğunu kaydetti. Ancak bu soruna hukuki bir çözüm getirme girişimlerinin çeşitli nedenlerle başarısızlığa uğradığını belirten Özdebir, bu soruna farklı bir açıdan yaklaşarak, sorunun piyasalar tarafından çözümü için gerekli şartların sağlanması gerektiğini bildirdi. Özdebir, şunları kaydetti: 

"Ülkemizde tarım arazileri piyasası oluşmamıştır. Bu nedenle arazilerin paylaşımında sorun yaşandığı gibi çoğu durumda arazinin sahibini bile tespit etmek mümkün olmamaktadır. Bu sorunun çözümü için alınması gereken ilk tedbir, ekilmeyen tarım arazilerini ya ekecek ya da satacaklardır. Böylece arazi ihtilaflarının çözümü de kolaylaşacaktır. Ancak bu ihtilaflardaki çözümsüzlüğün diğer bir nedeni de izale-i şuyu davalarının maliyetidir. Bu maliyet, bazen arazinin değerinin üzerine bile çıkabilmektedir. Bu nedenle, bir süre için tarım arazilerindeki izale-i şuyu dava maliyetlerinin sıfırlanması, bu davaların kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır." 

 

Tarımsal işletmelere tüzel kişilik kazandırılması

 

Tarımda yaşanan diğer bir sorunun ise tarımsal işletmelere tüzel kişilik kazandırılması olduğunu belirten Özdebir, tarımda verimliliğin düşük olduğunun bilindiğini ancak, bunun işletme bazındaki özel nedenlerini tespit edecek verilerden ise yoksun olunduğuna dikkat çekti. Tarımsal işletmelere tüzel kişilik kazandırılmasının bu konuda mesafe kat edilmesini sağlayacağını belirten Özdebir, tarım politikalarındaki bir diğer boşluğun ise genetiğine müdahale edilmiş tohumlarda mevzuat eksikliği olduğunu kaydetti. Bu konunun tartışılarak bir sonuca bağlanması gerektiğini vurgu yapan Özdebir, aksi halde tarımsal üretimde verimlilik artışının sağlanamayacağını ve tarımın rekabet gücünün azaltılmış olunacağını kaydetti. Özdebir, "Tarımsal ürün fiyatlarındaki artış, tarım politikalarını gözden geçirmek ve tarımın rekabet gücünü arttırmak için bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsat mutlaka iyi değerlendirmeli ve tarım politikaları ürün destek fiyatı tartışmalarının dar çerçevesinden kurtarılmalıdır" dedi.