Tarım Kredi’nin gübre fabrikası devreye giriyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin sohbet toplantısına konuk olan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, “Güney Afrika, Ürdün ve Irak’ta fabrika almak için araştırma yapıyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

huseyin_gokce-002.jpg Hüseyin GÖKÇE

ANKARA- Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, 350 milyon liralık yatırım yaptığı 2013 yılının ardından 2014 yılında, 60 milyon euro tutarındaki yeni gübre fabrikasını da devreye sokacak.

Genel Müdür Abdullah Kutlu, 2014 yılında 5 milyar 750 milyon liralık kredi kullandırmayı hedeflediklerini, Güney Afrika, Ürdün ve Irak’ta yeni fabrikalar almak için araştırma yaptıklarını bildirdi. Kutlu, kuru fasulyede yaşananları ‘spekülasyon’ olarak nitelendirirken, depolarında yeteri kadar fasulye olduğunu, isteyen herkese toptan veya perakende satış yapabileceklerini aktardı.

Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, kurumun faaliyetlerini değerlendiren TTKKMB Genel Müdürü Abdullah Kutlu, son günlerin tartışma konusu olan kuru fasulye ile ilgili açıklamalar yaptı. Fiyatın 10 liranın üzerinde oluştuğu gibi bir izlenim yaratıldığını ve bunun doğru olmadığını vurgulayan Kutlu, “Bizim depolarımızda yeteri kadar ürün var. Toptan olarak 5.7 liradan, perakende ise 7 liradan satışa sunuyoruz. Ancak arkadaşlardan sürekli bilgi alıyorum, bu fiyatlara bile rağbet yok. Yani kimse gelip almıyor” dedi.

Türkiye ortalamasının üstünde büyüme

Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyüdüğü 2013 yılında Tarım Kredi’nin yüzde 20.7 büyüdüğüne dikkat çeken Abdullah Kutlu, 5 milyar 220 milyon dolarlık kredi kullandırıldığını, 2014’te ise 5 milyar 750 milyon liralık kredi kullandırılacağını vurguladı. 2014’te 1ortaklarına  milyon 750 bin ton gübre, 250 milyon litre akaryakıt, 950 bin ton karma yem ve 150 bin ton sertifikalı tohumluk kullandıracakları bilgisini veren Kutlu, ortaklarından aldıkları 450 bin tonluk ürünü de doğrudan tüketicilere ulaştıracaklarını söyledi. Sübvansiyonlu kredilerde yüzde faizin yüzde 0-6 arasında değiştiği bilgisini veren Abdullah Kutlu, kredi geri döşünüm oranının yüzde 98’e yükseldiğini, sigortacılık alanında da geçen yıl 217 milyon liralık prim ürettiklerini kaydetti.
Geçen yıl saman ithalatıyla spekülekatif hareketleri engellediklerinin altını çizen Kutlu, kuraklık sebebiyle kredi kullanmış 1 milyon kişiden sadece 8 bin 500’ünün erteleme talebinde bulunduğunu vurguladı.

Yatırım 350 milyon lira

2013 yılında 350 milyon liralık yatırım yaparak önemli tesisleri faaliyete geçirdiklerini ifade eden Kutlu, Yarımca’daki 60 milyon euro tutarındaki gübre fabrikası yatırımının da bu yıl faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi. Kurumun en önemli iştiraklerinden Gübretaş’ın Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında ilk sırayı aldığını kaydeden Abdullah Kutlu, buraya bağlı İran’da satın alınan Razi gübre fabrikasının ihracata dayalı üretim yaptığını anlattı. Kutlu, İran'daki Razi Gübre Fabrikası'nın İran'a uygulanan ambargodan etkilenip etkilenmediğine ilişkin bir soruya da, "Tabii ki ambargo bizi de olumsuz yönde etkiledi. Ancak bu süreçte biz de farklı teknikler geliştirdik, örneğin kendi gemimizi aldık" cevabını verdi.

Bunun yanı sıra Güney Afrika, Ürdün  ve Irak’ta yatırım araştırmaları yapıldığını dile getiren Kutlu, karşılarına çıkacak fırsatları değerlendireceklerini söylerken, “Gübre üretiminde hammadde çok önemli. Doğalgaz ve fosfat yatakları neredeyse oraya yatırım yapmak gerekiyor. Bizim ülkemizde ikisi de bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Kutlu, lojistik, yem, hayvancılık ve hayvancılık ürünleri konusunda iştirakleri aracılığıyla önemli üretimler yaptıkları bilgisini verirken, Tareks tarafından üretilen Türkiye menşeli tohumların ihracat hazırlıklarına da başladıklarını bildirdi.

Tarım Bakanlığı’ndan sonra Türkiye’de en fazla ziraat mühendisinin Tarım Kredi’de istihdam edildiğini söyleyen Abdullah Kutlu, 2006 yılından bu yana bin 180’i mühendis olmak üzere 4 bin 450 yeni personel aldıklarını söyledi. Kutlu, mart ayında yaklaşık 150 ziraat mühendisi daha alacaklarını vurguladı.