”Tarımsal destekler 3 kat arttı”

Bakan Çiçek, DSP İstanbul Milletvekili Yağız'ın yazılı soru önergesini yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hükümetleri döneminde tarımsal desteklerin yaklaşık 3 kat arttığına işaret etti.

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Çiçek, Türkiye'nin buğday üretiminde kendi kendine yeter konumunda olduğunu belirtti.

Çiçek, 2003 yılından bu yana sürdürülen sertifikalı tohumluk kullanımının artırılması, gübre ve mazot desteği, başarılı süne mücadelesi gibi politikalar sonucunda, hububat üretiminde artış sağlandığını anlatarak, Türkiye'de 2003-2007 yılları arasında toplam buğday üretiminin, 98,74 milyon ton olduğunu bildirdi.

Türkiye'deki buğday üretiminin yıllık 18-21 milyon ton arasında değiştiğine dikkati çeken Çiçek, geçen yıl kuraklığın da etkisiyle bu rakamın 17,2 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

Çiçek, 58, 59 ve 60. Hükümetler döneminde tarım sektörünün, öncelikli sektörler arasında değerlendirildiğini, bu çerçevede çiftçilere verilen desteklerin önemli oranda artırıldığını anlattı. 2002 yılında 1.868 milyar YTL olan tarımsal destek miktarının 2007 yılında 5.540 milyar YTL'ye çıkarıldığını belirten Çiçek, "Hükümetlerimiz döneminde toplam tarımsal destekler yaklaşık 3 kat artırılmıştır" dedi.

Türkiye'deki mazot fiyatlarındaki artışı, dünya ham petrol fiyatlarındaki artışa bağlayan Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

"Dünyada son 6 yılda petrolün varil fiyatı yüzde 417 artarken, aynı dönemde ülkemizde mazot fiyatı yalnızca yüzde 132 artmıştır. Çiftçilerimizin mazot fiyatlarındaki artıştan mağdur olmaması için mazot desteği ise ilk kez Hükümetimiz döneminde verilmeye başlanmıştır. Bu çerçevede 2003-2008 yılları arasında toplam 2 milyar 13 milyon YTL mazot desteği ödenmiştir. Bu destekler de çiftçimizin mazot maliyetinin yüzde 15'ini karşılamaktadır."