Tasarruf bizi yatırımdan kurtarır

TKB ve Limak Çimento'nun kredi anlaşmasının duyurulduğu törende konuşan Enerji Bakanı, yüzde 20 tasarruf enerjide yapacağımız birçok yatırımdan kurtulmamız anlamına geliyor dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "2023 yılına kadar enerji alanında en az yüzde 20 oranında tasarruf planlıyoruz. Yüzde 20 oranında bir tasarruf demek bizim enerjide yapacağımız birçok yatırımdan kurtulmamız demek" dedi.

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile Limak Çimento arasında enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere 38 milyon 250 bin euro tutarında kredi sözleşmesinin imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Vekili Metin Pehlivan'ın katılımıyla Limak Ambassadore Hotel'de yapıldı.

Bakan Yıldız, buradaki konuşmasında, sözleşme sayesinde çimento fabrikasındaki atık ısılardan enerji elde edileceğini belirterek, bu yöntemin temelinin yeni bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadan mevcudun içerisinde yapılacak tasarrufa dayandığını söyledi. Enerjideki iki büyük hedeflerinden ilkinin enerjide arz güvenliğini sağlarken yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanmak ikincisinin ise en yerli kaynak olarak gördükleri enerji verimliliğiyle ilgili projeleri geliştirmek olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti: "OECD ülkeleri arasında enerji verimliliği alanında çok gerilerdeyiz. 2023 yılına kadar enerji alanında en az yüzde 20 oranında tasarruf planlıyoruz. Yüzde 20 oranında bir tasarruf demek bizim enerjide yapacağımız birçok yatırımdan kurtulmamız demek. Enerji verimliliğinde kendini 2 yılda hatta daha kısa sürede amorti eden yatırımları görmek mümkün. Firmalarımızın buna ek harcama olarak değil karlılık olarak bakması lazım."

Bakan Yıldız, enerji verimliliği konusuna büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda şubat ayında Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ni yayımladıklarını anımsatarak, "16 milyon aracın harcadığı petrol türevi enerji sektöründe kullanılan petrol türevinden daha fazla. Strateji Belgesi'yle çevre dostu aracın az vergi ödeyeceği, çevreyi çok kirletenden daha çok vergi alınacağı bir sistem kurgulanıyor. Bu konuda Çevre Bakanlığı da dahil hükümette ortak bir dil kurduk. Çevre Bakanımız bir konuşmasında enerjiyle ilgili yatırımlardan bahsediyor. Biz bundan çok memnun oluyoruz. Hem çevreyi hem yeşili hem de enerji verimliliği ön planda tutarak ciddi bir enerji yapılanmasını uygulamak istiyoruz" diye konuştu.

Enerji verimliliğinin yerli kaynakların şahdamarı niteliğinde olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: "Herkes HES yapamaz, herkes nükleer güç santrali de yapamaz ama sanayicilerimizden, ev hanımlarımıza kadar herkes enerji verimliliği yapabilir. Bu bir kültürdür. Bunun yerleşmesi içinde büyük çaba harcıyoruz. Bu anlaşma da bütün çimento fabrika fabrikalarına örnek olacak nitelikte. Sözleşmenin doğalgaz karşılığı yalnızca 400 milyon metreküp civarında. Günlük doğalgaz tüketimimiz dün 138 milyon metreküp oldu. Bu rakam soğuğun en sert olduğu zaman 192 milyon metreküpe kadar çıktı. Biz ocak ve şubatta kontratlarımızın üzerinde doğalgaz aldık. Bu iyi birşey değil ama vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Bizim doğalgaz temini konusunda bu kadar çaba sarf etmektense enerji verimliliği alanında yoğunlaşmamız gerekir."

1,2 milyar kilovatsaat tasarruf sağlanacak

Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Limak Çimento Grubu'nun batıda Trakya'dan doğuda Kurtalan'a kadar oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış olduğunu belirterek, "Limak Çimento Grubu olarak tesislerimizde enerji verimliliğine ve çevre duyarlılığına katkı sağlayacak yatırımlarımızı öncelik olarak belirlemiş durumdayız. Özellikle Ergani fabrikamızdan başlatacağımız döner fırınlardan çıkan atık ısıların geri kazanımı projeleri ana yatırım alanlarımız olacak. Türkiye'deki tüm çimento fabrikalarına, döner fırınlardan çıkan atık ısıların geri kazanımı gerçekleştirilirse yılda 1,2 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacak" dedi.

12 yıl vadeli 38 milyon 250 bin euroluk kredi

Konuşmaların ardından, Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile Limak Çimento arasında enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere 38 milyon 250 bin euro tutarında kredi sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyle Limak Çimento'nun Ankara ve Trakya tesislerindeki enerji verimlilik projelerinde kullanılmak üzere 2 yıl geri ödemesiz, toplam 12 yıl vadeli 38 milyon 250 bin euroluk kredi Dünya ve Avrupa kalkınma bankalarının da katkılarıyla sağlanmış olacak. Söz konusu fabrikalarda yatırımların tamamlanması ile 40 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santralin bir yıllık enerji üretimi kadar enerji tasarrufu sağlanacak.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir