”Taşımacılığımız AB'ye girmeye hazır”
Bakan Yıldırım, Türkiye'de kara yolu taşımacılığının AB müktesebatına uyumunun büyük oranda sağlandığını belirtti
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de kara yolu taşımacılığının AB müktesebatına uyumunun büyük oranda sağlandığını belirterek, "Ülkemiz AB'ye girmeden çok daha önce taşımacılığımız AB'ye girmeye hazır hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
Bakan Yıldırım, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün Otel Etap Altınel'de taşımacılık sektöründeki sivil toplum kuruluşları temsilcileri için verdiği iftara katıldı.
Yıldırım, buradaki konuşmasına, davetlilerin ve vatandaşların yaklaşan Ramazan Bayramı'nı kutlayarak başladı. Ulaşım sisteminin ve sektörünün, o toplumun gelişmişlik göstergesi olduğunu ifade eden Yıldırım, Hükümet'in son 6 yılda bir yandan temel altyapı yatırımlarını yaparken, diğer yandan da sektörde bir türlü çözülemeyen 70 yıllık sorunları çözüme kavuşturduğunu ifade etti.
Bu çalışmaları demir yolları, deniz ve havacılık sektöründeki projelerle desteklediklerini, bilişim ve haberleşme sektöründe de çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Yıldırım, kara yollarında da kara yolu taşımacılığı alanında da faaliyetlerin devam ettiğini kaydetti.
"Bizim bir şiarımız var; Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur" diyen Yıldırım, yolların kuralları olabilmesi için önce yolların olması gerektiğini dile getirdi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük bölünmüş yol yapım seferberliğini başlattıklarını ifade eden Yıldırım, 2002'ye kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 6 bin kilometre bölünmüş yol bulunduğunu, 2003'ten bugüne kadar 9 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ve 2011'de 22 bin 500 kilometreye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Yıldırım, kara yolu kazalarının bölünmüş yol yapımı sayesinde yüzde 80 azaldığını kaydetti.
"Uluslararası kurallar bizi beklemez"
Bakan Yıldırım, ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamış ticari taşıtların piyasadan çekilmesi projesini hayata geçirdiklerini ancak iradeleri dışında gelişen nedenlerle istenen başarının yakalanamadığını ifade etti.
Bu imkan sayesinde uluslararası taşımacılık yaparken, çoğunlukla Irak'a taşımacılık yaparken hayatını kaybeden 76 şoförün ailelerine toplam 2 milyon 835 bin YTL tutarında ödeme yapıldığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Kara yolu taşımacılığımız bugün itibariyle AB müktesebatına uyumunu büyük oranda sağlamıştır. Ülkemiz AB'ye girmeden çok daha önce taşımacılığımız AB'ye girmeye hazır hale gelmiştir. Çünkü taşımacılık uluslararası talepleri olan bir sektördür. Türkiye ile sınırlı düşünmemiz mümkün değildir. Biz Avrupa Birliği üyesi olacağız diye uluslararası kurallar bizi beklemez. O yüzden sektörün kendisini yeniden yapılandırması, gelişen küresel rekabet şartlarına göre kendini yenilemesi kaçınılmaz bir durumdur. Bunu da yaptığımız düzenlemelerde başlatmış bulunuyoruz. Bütün bunları; ülkemizin rekabet gücünü, sektörün küreselleşen dünyada daha etkin hale gelmesi için yaptık ve yapmaya devam edeceğiz."
Karayolu taşımacılığı otomasyon sistemi
Bakan Yıldırım, kara yolu taşımacılık sektörünü düzenleyen mevzuatın "herkese eşit, şeffaf, adil ve etkin" bir şekilde uygulanabilmesi için veri tabanı olarak "Karayolu Taşımacılığı Otomasyon Sistemi"nin hizmete geçirildiğini hatırlattı.
Yıldırım, bu sistemi, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı otomasyon sistemleriyle ilişkilendirerek, faaliyet gösteren firmaların devletle olan iş ve işlemlerini hızlı, kolay ve doğru yapılmasının sağlandığını ifade etti. Yıldırım, bakanlığın yoğun çabalarıyla Araç Muayene Hizmeti'nin özel sektör eliyle yürütüldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki 41 il 95 sabit ve 39 seyyar istasyonda Avrupa Birliği ülkelerinden daha kaliteli araç muayene hizmeti verilmektedir. Bu yılın sonuna kadar 81 ilimizin hepsinde toplam 189 sabit ve 79 seyyar istasyon hizmet ve çözüm ortağımız TÜVTURK tarafından kurulacak ve hizmete sunulacaktır."
Mesleki yeterlilik kapsamında doğrudan mesleki yeterlilik belgesi verilmesi için 1 milyon 511 bin 202 müracaat yapıldığını, bunlardan 1 milyon 345 bin 706 kişiye Gazi Üniversitesince belgelerinin teslim edildiğini aktaran Yıldırım, 43 ilde toplam 152 mesleki yeterlilik okulu açıldığını ve eğitimin devam ettiğini bildirdi.