Tayland ile ticaret 2 katına çıkarılmak isteniyor

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Tayland ile imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasının iki ülkenin birbirlerine olan ihracatlarını yüzde 40 artırmasını öngörüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tayland Ticaret Bakanı Apiradi Tantraporn ile iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin başlamasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantı sonrası iki bakan Ortak Deklarasyon metnini imzaladı.

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Tayland ile ticaret hacmini 3 yıl içinde 2 katına çıkarmayı hedeflediklerimi söyledi. İki ülke arasında gerçekleşecek Serbest Ticaret Anlaşması ile ticari ilişkilerin artacağını ve yatırımların hız kazanacağını kaydeden Zeybekci, "İlişkiler üst seviyeye çıkacak. İmzalanacak bir STA ile iki ülkenin birbirine olan ihracatının yüzde 40 oranında artmasını öngörüyoruz" dedi.

İlk aşamada mal ticaretini kapsayan bir anlaşma imzalanmasının planlandığını dile getiren Zeybekci, sonraki aşamada ise yatırımlar, hizmetler ve elektronik ticaret alanlarının serbest ticaret anlaşmasına dahil edileceğini bildirdi. Zeybekci, söz konusu alanların da anlaşmaya eklenmesiyle iki ülke arasındaki ticaretin daha da artacağını söyledi. Tayland ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticarette dengesizlik yaşandığını aktaran Zeybekci, "Tayland'da karşılıklı ticaretimizde 1 satıyoruz 9 alıyoruz bu sürdürülebilir bir ilişki değil. Serbest Ticaret Anlaşmasının bu dengesizliği düzenleyeceğini düşünüyorum. İnanıyorum ki SAT ile ticaret ve yatırımlar artacak ve yürürlüğe girdiği andan itibaren 3 yıl içinde ticaret hacmimizi 2 katına çıkaracağız" diye konuştu. Bakan Zeybekci, 1'inci tur müzakereleri için masaya oturulacağını ve 2 gün süreyle görüşmelerin devam edeceğini bildirdi.

Türkiye'nin, Gümrük Birliği Anlaşması'nın yanı sıra yakın coğrafyasındaki ülkelerin çoğuyla STA ya da tercihli ticaret anlaşmalarını tamamladığını belirten Zeybekci, "Bu perspektifimizi Asya ülkeleri ve diğer Uzakdoğu ülkelerine de taşımayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bu amaçla Güney Kore ve Malezya ile STA'ların yürürlüğe girdiğini dile getiren Zeybekci, Singapur ile yapılan anlaşmanın Meclis'teki onay prosedürünün, Japonya ile müzakerelerin devam ettiğini, Endonezya ve Vietnam ile de görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi.

"Birbirini tamamlayıcı ekonomilere sahibiz"

Konuşmasında SAT müzakerelerinin başlamasının önemine vurgu yapan Tantraporn, "Hem Tayland hem de Türkiye'de ekonomik alanda belirli reformlar yapılıyor bu sıkıntılı süreçleri aşmak için bu anlaşmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tayland hükümeti olarak kapsamlı SAT yapmak istiyoruz" dedi. İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı rollerde olduğunu kaydeden Bakan Tantraporn, "Coğrafi konumları da yardımcı olacak şekilde bu anlaşma iki ülke arasında faydalı olacak. Hedefimiz 3 yılda ticaret hacmini 2 katına çıkarmak. Bu esasında ulaşılması zor hedef değil. Bu mütevazı hedefi tutturalım sonra iyileştirmek için çalışacağız" diye konuştu.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Cuma günü Fitch'in yapacağı değerlendirmenin olumlu yönde bir değerlendirme olması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Fitch'in not düşürmekle ilgili gerekçe gösterdiği her başlıkta çok olumlu gelişmeler sağlandığını vurgulayan Zeybekci, "Fitch 2017 Ocak ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir notunun altına indirdi. İddia ettiği bütün gerekçelerle ilgili o günden bugüne kadar Türkiye çok üst düzeyde performans gerçekleştirdi. Gerek büyümede, gerek istihdamda, gerek ihracat rakamlarında, bütçe ve cari açık rakamlarında, bütün hepsinde. Fitch'in diğer bir konusu da terörle ilgili tehdidin artarak devam ettiği, üst düzeyle olduğuydu. Onunla ilgili de Türkiye son derece önemli bir süreç ve performans gösterdi" diye konuştu.