”Tek haneli enflasyon hedefine bağlıyız”

Çağlayan, Enflasyonun birtakım malzemelerin şok artışlarına bağlı durumlar olmakla birlikte geçici durum olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet olarak tek haneli enflasyon konusundaki hedeflerine sonuna kadar bağlı olduklarını söyledi.

Çağlayan, Ankara Sanayi Odası ve Küçük ve Orta Boy Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki çevre laboratuvarına, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akreditasyon sertifikası verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, enflasyon rakamlarını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine yükselişin dünya genelindeki enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını ifade etti.

"Kimse moralini bozmasın" diyen Çağlayan, tek haneli enflasyonun Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.

"Enflasyondaki yükseliş geçici"

Enflasyonun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını, Çin ve AB ülkelerinde de enflasyon rakamlarının hedeflenenin 2 katına çıktığını, ABD'de de benzer hadiseler olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bunlar arızi durumlardır. Gerek dünyadaki enerji fiyatlarının gerek gıda fiyatlarının artışının ortaya çıkardığı bir durumdur. Ama hükümet olarak tek haneli enflasyon konusundaki hedefimize sonuna kadar bağlıyız. Türkiye bu konuda ciddi bir başarı elde etti. Bunu bütçe disiplini ve mali disiplinle elde etti. Bu konuda taviz verilmesi mümkün değildir. Hükümetimizin tek haneli enflasyon konusundaki hassasiyeti eskisinden daha fazla artarak devam etmektedir. Hedefimiz, önceliğimiz; enflasyonun tek haneli ve sürdürülebilir bir noktada kalmasıdır."

Enflasyonun dünya genelindeki enerji ve doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını yineleyen Çağlayan, "bunlar arızi, zaman zaman mevsimsel, zaman zaman birtakım malzemelerin şok artışlarına bağlı durumlar olmakla birlikte geçici durumlardır" diye konuştu. Bakan Çağlayan, enflasyonun tek haneli olması noktasında kararlılıklarının tam olduğunu kaydetti.