”Tekne sahipleri artık bu ayıptan kurtulmalı”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tüm tekne sahiplerinden Türk bayrağına geçmelerini" özellikle rica etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tüm tekne sahiplerinden "artık bu ayıptan kurtulmalarını ve Türk bayrağına geçmelerini" özellikle rica ederek, "Bizim sahillerimizi yaş-kış gece-gündüz yabancı bayraklı teknelerin istila etmesine de müsaade etmeyiz. Bu konuda da bundan sonra yasaları daha titiz uygulama cihetine gideriz" dedi.

Yıldırım, PTT Genel Müdürlüğünün Ahlatlıbel sosyal tesislerindeki iftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile Bakanlık yetkililerinin katıldığı yemekte iftar duasını PTT Genel Müdürü Tural okudu.

Yemeğin ardından sektörel çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, bilişim alanında önemli çalışmalara imza attıklarını ve Türkiye'yi 2013 bilgi toplumu hedefine yaklaştırdıklarını söyledi.

İktidara geldiklerinden bu yana Türkiye'de internet kullanım oranlarını artırdıklarını, geniş bant kullanımını yaygınlaştırdıklarını ifade eden Yıldırım, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) devreye girmesiyle internet kullanım oranının çok yüksek oranlara çıkacağını belirtti.

Türkiye'nin bilişim altyapısında Avrupa'da 6, dünyada 13. sırada bulunduğunu bildiren Yıldırım, mobil iletişimde numara taşıma uygulamasının devreye girmesiyle önemli sayıda abone tarafından kullanıldığını söyledi. Yıldırım, "Türkiye, Avrupa ülkelerinin fersah fersah ötesine geçti. Tüketici, Türkiye'de beğenmediği operatörü hemen terk ediyor. AB'deki gibi muhafazakar değil" dedi. 

Yıldırım, e-Devlet uygulamasına ilişkin yasal bir düzenleme yaptıklarını bildirerek, "Hazırlıkları tamamlandı, şu anda görüşe açıldı. Açılınca TBMM'ye sevk edeceğiz. e-Devlet'in önündeki mevzuat engeli de ortadan kalkacak. Sanal ortamda tüm kurumlar için ortak havuz oluşturulacak ve her tür bilgiyi buradan alabilecekler. Vatandaş sadece TC Kimlik Numarasıyla işlemlerini yapacak" diye konuştu.

Yıldırım, e-Devlet uygulamasında yetkili bir birimin de belirleneceğini anlattı.

Bilişim suçlarına yönelik kapsamlı kanun hazırladıklarını ifade eden Yıldırım, bu yasanın daha önceden sadece 9 katalog suçu önlemeye yönelik sınırlı yasadan daha geniş bir çerçevede tutulacağını kaydetti.

İnternet ortamında kişilik haklarını ihlal etmeden suç teşkil edecek verileri ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme yapılacağını anlatan Yıldırım, Basın Kanunu'nda yer aldığı gibi sitelerindeki içeriklerin yazarı, sayfa editörü ve diğer yetkililerin görevlerinin tanımlanacağını, böylece bilişim sektöründe çalışanların da statüye kavuşturulacağını bildirdi.

Yeni iki uydu

Yıldırım, TÜRKSAT'ın Türkiye'de imal edilecek tamamen yerli bir uydu için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TAI ile işbirliğine girdiğini anımsatarak, uydunun yapımının 2015'te başlayacağını duyurdu.

Türkiye'nin mevcut uydularının kapasitelerinin neredeyse tam doluluğa ulaştığına dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye bir uydu gönderecekti, ama kapasiteler dolunca iki tane gerekti. Tedarik suretiyle iki tane uydu siparişi söz konusu, 4A ve 4B uyduları" dedi.

"Mazeret ortadan kalktı"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir soru üzerine, kısa bir süre önce "yat" olarak tabir edilen teknelere yönelik düzenlemeyi hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk bayrağına geçmeleri için düzenleme yaptık. Kamuoyunda bu yönde baskı vardı. Neden geçmiyorlardı? Alınan vergiler yüksekti. Hem ilk temin etmede, hem de kullanım esnasında her yıl motorlu taşıtlar vergisi ve diğer vergileri koyduğunuz zaman 4-5 senede yatın veya teknenin bedeline ulaşan bir vergi oluyor, bunun için de hiç kimse Türk bayrağı takmaya yanaşmıyordu. Buradaki olumsuzlukları giderdik, bir kanun bir de Bakanlar Kurulu kararıyla. Daha önceden edinilmiş tekneler için üç aylık bir süre tanıdık. Bu süre içinde Türk tesciline kaydederlerse, Türk Bayrağı çekerlerse başkaca bir şey istenmeyecek. Sadece teknenin boyuna göre 200-3200 TL arasında ruhsat harcı alınacak.

Tüm tekne sahiplerine artık bu ayıptan kurtarmalarını ve Türk bayrağına geçmelerini özellikle rica ediyoruz. Yeniler için de aynı, tüm haklardan aynı şekilde yararlanmış olacaklar. Geçmezlerse ne olur? Mazeret ortadan kalktı. Buna rağmen geçmezlerse demek ki burada başka bir sorun var. Onun ne olduğunu biz çok merak etmiyoruz, ama bizim yapacağımız işler var. Bizim sahillerimizi yaz-kış, gece-gündüz yabancı bayraklı teknelerin istila etmesine de müsaade etmeyiz. Bu konuda da bundan sonra yasaları daha titiz uygulama cihetine gideriz. Haklı gerekçeleri vardı, idare ediyorduk, ama o gerekçe artık ortadan kalktı, bundan sonra artık biraz daha bu konuda titiz olacağız."

Yıldırım, bu yıl ve gelecek yıl içinde tüm limanlara gemi trafiğinin düzenlenmesine yönelik elektronik izleme ve güvenlik sisteminin yerleştirileceğini de bildirdi.