Tekstil sektörünün Ar-Ge üssü 'Tekstilpark' tanıtıldı

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Tekstilpark'ın, 20 milyon euroya mal olan bir Ar-Ge projesi olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tekstilpark'ın, 20 milyon euroya mal olan ve bir sektör tarafından hayata geçirilen dünyadaki en büyük Ar-Ge projesi olduğunu söyledi.

Halkalı'da Tekstilpark yerleşkesinde düzenlenen Tekstilpark'ın basın mensuplarına tanıtım toplantısında konuşan Tanrıverdi, Tekstilpark'ın Marmara Üniversitesi ve Türkiye İhracatçıları Meclisi'nin (TİM) öncülüğünde yapılan Teknopark projesinin içinde ilk bitirilen yapı olma özelliğini taşıdığını vurguladı.

Tanrıverdi, İstanbul Tekstilpark'ın kuruluş amacının, Türk tekstil ve hazır giyim sektöründeki işletmelerin yerel ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirmek, uygulanabilir inovatif projelerle sektörün uluslararası rekabet gücünü artırmak olduğunu belirtti.

Tanrıverdi, Tekstilpark ile bilimi fabrikaya taşıyıp yenilikçi ve innovatif üretime geçeceklerini kaydetti. Tekstilpark ile teknoloji çağını açıp, sektörü uluslararası rekabette bir adım öne taşıyacaklarını dile getiren Tanrıverdi, Tekstilpark'ın, Türkiye'de tekstil ve hazır giyim alanında Ar-Ge, teknoloji ve innovasyon üssü olacağını kaydetti.

Hikmet Tanrıverdi, temeli 5 Mayıs 2008 tarihinde atılan projenin ekim ayı içinde tam olarak faaliyete geçeceğini ifade ederek, "Tekstilpark, 20 milyon euroya malolan ve bir sektör tarafından hayata geçirilen dünyadaki en büyük Ar-Ge projesidir. Bu 20 milyon euroluk yatırım maliyetinin 13 milyon 750 bin eurosu Avrupa Birliği (AB), diğer kısmı İstanbul Tekstil ve Konfeksiyoncular İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından karşılandı" diye konuştu.

Tanrıverdi, Moda ve Tekstil İş Kümesi (MTK) projesi kapsamında İstanbul Moda Akademisi'nin (İMA) ardından hayata geçirilen Tekstilpark'ın, sektöre yeni ufuklar açacağını söyledi.

3 bin metre karelik alan

Avrupa Birliği finansmanı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda İTKİB tarafından hayata geçirilen Tekstilpark'ın, Türk tekstil ve hazır giyim sektörü için Ar-Ge ekseninde yüksek katma değerin üretildiği bir mükemmeliyet merkezi olacağını ifade eden Tanrıverdi şunları söyledi:

"Tekstilpark MTK projesi ile satın alınan ve sektörün hizmetine sunulan ortak kullanım ekipmanı ile KOBİ'lere tıpkı bir teknopark gibi üretim ve laboratuvar hizmeti vermek, teknoloji ve inovasyon konularında önderlik etmek hedefiyle kuruldu.

Tekstilpark, teknik tekstiller, akıllı tekstiller, nano teknolojiler, çok fonksiyonlu tekstiller, tekstil ve hazır giyimde bitim işlemleri gibi araştırma alanlarında faaliyet gösterecek. Tekstilpark'ta üç boyutlu vücut tarama sistemi, nonwoven pilot üretim hattı, pilot kaplama ve laminasyon hattı, nano lif üretim hattı, üç boyutlu prototip baskı makinesi, kimyasal ve fiziksel ölçüm cihazları, pilot üretim hatları sektörün kullanımına sunulacak."

Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstilpark'ın 3 bin metre karelik alanı içinde İTKİB DESTEK A.Ş, İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İTA), İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Danışmanlık Merkezi, İstanbul Moda Akademisi'nin (İMA) bazı stüdyo ve işlikleri, Moda ve Tekstil İnkübasyon Merkezi ile sergi ve gösteri merkezi bulunduğunu anlattı.

Tekstilpark'ın Türk hazır giyim sektörünün bilimsel gelişimine büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Tanrıverdi, 7 bin metre kare kapalı alana sahip Ar-Ge merkezinin moda ve yenilikçiliğin buluşma noktası olacak şekilde tasarlandığını söyledi.

Tanrıverdi, Tekstilpark'ın, yapımı tamamlandıktan sonra Teknopark projesi içerisinde çalışmalarına devam edeceğini de sözlerine ekledi.

"Burayı projelerin yarıştığı bir pazara çevireceğiz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Marmara Üniversitesi ili TİM'in, üniversiteye devlet tarafından tahsis edilen 400 dönümlük arazi üzerinde teknopark projesi oluşturmak üzere bir anlaşma yaptıklarını anımsatarak, bu anlaşmayla Türkiye'nin yapacağı ihracatlarda ileri teknolojiyi önem veren, katma değeri yüksek, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırıcı çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

 Büyükekşi, Türkiye'nin sadece belli sektörlerde değil, uluslararası arenada iddialı olabileceği tüm sektörlerde gelişmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirerek, şunları ifade etti:

"Bugün tanıtımı yapılan tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon dışında Türkiye'de faaliyet gösteren ihracatçılarımız şu anda 23 ayrı sektörden oluşuyor. Diğer sektörlerde de teknopark ilan edilen yerlerde yapılan Ar-Ge faaliyetlerinde teşvik avantajı var. Bu avantajı özellikle ihracatçılarımıza kullandırmak üzere üniversite ve sanayi işbirliğini en güzel yansıtacak şekilde bu iş birliğini yaptık.

TİM olarak 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100 kuruluş yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşabilmek için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Bu projeyi katma değeri ve ileri teknolojiyi ihracatımıza yansıtmak bakımından önemli görüyoruz."

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ise tekstil sektörünün 1980'li yıllardaki ihracat hamlesinin iplikle başladığını, 1990'lı yıllarda kumaşa döndüğünü anlatarak, günümüzde ihracatta tekstilde en son noktanın teknik ve akıllı tekstiller olduğunu söyledi.

Gülle, dünyada 30 milyar dolarlık bir teknik tekstil pazarının olduğunu, Türkiye'nin ise 1 milyar dolara yakın teknik tekstil ürünlerini ihraç ettiğini dile getirerek, Tekstilpark projesi ile bu ihracat rakamının daha da büyütüleceğini kaydetti.

1 Temmuzda düzenlenecek Kumaş Tasarım Yarışmasının da Tekstilpark Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirileceğini ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

"Burada yapılacak projelerin katma değeri çok yüksek olacak, buradaki projeler bire on verecek. Tekstili kimse iplikten ibaret, ve ipliği ihraç eden bir kalem olarak görmesin. Artık katma değeri yüksek inovatif ürünler yaratmalıyız. Burayı projelerin yarıştığı bir pazara çevireceğiz. Burası Ar-Ge projelerinin ve yarışmaların bir merkezi olacak. Artık devletten birtakım şeyler bekleyerek, sürekli maliyetlerle ilgili sıkıntılarımızı dile getirerek bir noktaya varamayacağımızı biliyoruz. Onun için biz de yaratıcı ürünler konusunda kendimizi geliştireceğiz."