Telekom'dan 5 milyar YTL konsolide kar

Türk Telekom ve Avea'nın 2008 birinci yarıyıl finansal sonuçları İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Telekom'un yılın ilk yarısında konsolide gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artarak yaklaşık 5 milyar YTL'ye ulaştı. 

Türk Telekom ve Avea'nın 2008 birinci yarıyıl finansal sonuçları İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda verilen bilgiye göre, şirketin 2008 yılı ilk yarısında konsolide gelirleri 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 4 milyar 977 milyon YTL'ye yükseldi. Şirketin faaliyet karı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 1 milyar 351 milyon YTL'ye çıktı. 

GSM faaliyetlerinde gelirler yüzde 36 artış göstererek 1 milyar 17 milyon YTL'ye, FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) ise geçen yıla göre 2 kat artarak 224 milyon YTL'ye ulaştı. FAVÖK marjı da yüzde 22 olarak gerçekleşti. 

GSM müşteri sayısı yılın ikinci çeyreğinde 485 bin adet net artış ile birlikte yılın ilk yarısında toplam olarak 1,1 milyon artarak 11 milyona ulaştı. 

2008 yılı ikinci çeyreğinde karma ARPU (Abone Başı Aylık Ortalama Gelir), 2007 yılı ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 3 artarak 16 YTL olarak gerçekleşti. 

Sabit hat faaliyetlerinde, satış geliri 2007 yılının ilk yarısında 3 milyar 817 milyon YTL iken, yüzde 7 oranında artarak 4 milyar 81 milyon YTL'ye yükseldi. 

Net yeni ADSL sayısı da yılın ilk yarısında 700 bin artış göstererek 5,2 milyona ulaştı. ADSL gelirleri 2008 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 791 milyon YTL oldu. 

Türk Telekom'un net karı ise yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 artarak 627 milyon YTL'ye çıktı. Şirketin ilk yarı itibariyle net karı 1 milyar 26 milyon YTL olarak gerçekleşti. 

Türk Telekom'dan yeni uygulamalar

Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Paul Doany, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Telekom'un bu dönemde düzenlediği kampanyalar ve önümüzdeki günlerde hizmete sunacağı yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Doany'nin verdiği bilgiye göre, Türk Telekom'un "Wi-Phone" hizmeti sayesinde artık aile içinde herkesin ayrı bir dahili numarası olacak, evlerde de telefona şirketlerde olduğu gibi sesli yanıt sistemi yanıt verecek. Sesli yanıt sistemi, arayan kişiyi görüşmek istediği kişiye yönlendirecek. Bu hizmetten yararlanabilmek için evdeki aile bireylerinin Wi-Fi destekli telefona ya da internet bağlantısı yapabilen bilgisayara sahip olması gerekiyor.

Türk Telekom'un toplantıda tanıtılan diğer bir uygulaması da "WiRO" servisi oldu. WiRO servisi sayesinde şirket çalışanları ya da bireysel kullanıcılar, Wi-Fi destekli cep telefonları ile SIM kart takılı olmadan da telefon görüşmesi gerçekleştirebilecek. Aynı şekilde internet bağlantısı yapabilen bilgisayarlar üzerinden de tüm mobil ve sabit operatör numaralarını aramak mümkün olacak. WiRO kullanıcılarının yurt dışındayken ev ya da iş telefonlarını gittikleri her yere yanlarında taşıyormuş gibi "uygun" fiyatlarla konuşabilecekleri, WiRO ile yapılacak tüm görüşme ücretlerinin ev ya da iş telefonu tarifesinden hesaplanacağı ve aynı telefonun faturasına yansıtılacağı bildirildi.

Türk Telekom'un ayrıca sabit hatlarla görüntülü görüşme yapılmasına olanak veren teknoloji alt yapısını hazır hale getirdiği, böylece kullanıcıların ev telefonlarından cep telefonu ile görüntülü konuşabilecekleri bildirildi. WiRO'nun iletişim maliyetlerini düşüreceğini belirten Doany, bu uygulamaya kısa zamanda geçeceklerini bildirdi.

Avea'nın 3G'ye en hazır şirketlerden biri olduğunu ifade eden Doany, 3G'ye geçilmesi ile birlikte kapsama alanı konusunda sıkıntılar yaşanacağını, Femtocell (internet erişimi olan yerlerde şebeke kapsaması sağlamak ya da var olan kapsama alanını artırmak için kullanılan bir cihaz) ile her evin içine baz istasyonu kurmuş olacaklarını anlattı.

Bunun maliyetinin Telekom için düşük olacağını belirten Doany, iletişim kalitesinin kapsama alanı ile ilişkili olduğunu, baz istasyonuna ne kadar yakın olunursa kalitenin o kadar artacağını söyledi. Doany, Türk Telekom'un bu hizmetiyle kolay kolay rekabet edilemeyeceğini dile getirdi.

"Telekom, Kırgız ihalesine hazırlanıyor"

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Doany, sabit hatta abone kaybının hatırlatılması üzerine, sesli görüşme trafiğinin Türkiye'de daha düşük olduğunu, bunu artırmaya çalıştıklarını söyledi. Buradaki ciroyu sabit tutacaklarını belirten Doany, yeni uygulamalarıyla her evde birden fazla müşterileri olacağını ifade etti. Doany, Wi-Phone hizmetinin Türkiye piyasasına çok uygun olduğunu anlattı.

3G teknolojilerine büyük önem verdiklerini, ancak 3G ile birlikte kalite sorunları yaşanacağına dikkat çeken Doany, olası kapsama alanı problemlerine işaret etti. 70 milyon nüfusa ulaşmak istediklerini ancak bu nüfusun yüzde 5 veya 10'unun 3G'yi tercih edebileceğini dile getiren Doany, WiFi ve Edge ile ise 65 milyonu hedeflediklerini söyledi.

Yıl sonu hedeflerine ilişkin bir soru üzerine Doany, hedeflerini değiştirmediklerini, buna ulaşacaklarından emin olduklarını ifade etti. Kırgız Telekom ihalesi konusunda ise Doany, "Hazırlık dosyasını tamamladık. Türk Telekom olarak bu ihaleye hazırlanıyoruz" dedi.

Mobil ve ADSL'de ciddi bir büyüme beklediklerini ifade eden Doany, AKP hakkında açılan kapatma davasının etkilerine ilişkin olarak da PC satışlarında bir düşüş olduğunu, bunun da ADSL'e yansıdığını söyledi. Doany, burada bir düzeltme beklediklerini dile getirdi.

"Numara taşınabilirliği konusunda hazırız"

Cepte ve sabit hatta vergilerin sıfırlanması istediklerini dile getiren Doany, bu konuda pozitif ayrımcılık yapılmasını beklediklerini söyledi. Türk Telekom'un satın aldığı teknoloji şirketlerinin güçlü yetenekleri olduğunu anlatan Doany, bu şirketlere yatırım yaptıklarını ve onların ürünlerini yurt dışına satmayı hedeflediklerini kaydetti.

Numara taşınabilirliği konusunda hazır ve rekabete açık olduklarını belirten Doany, rekabetin sadece fiyat bazında olması halinde kimsenin kazanamayacağının altını çizdi. Doany, "Çağrı bazlı rekabet kazandırmaz. Rakiplerimiz bunu tercih ediyor çünkü yatırım yapmıyor" dedi.

Doany, Türk Telekom'un geçtiğimiz günlerde konuşma ücretlerine yaptığı zamma ilişkin bir soru üzerine, fiyat artışına rağmen sabit hatların daha çok kullanılacağını, toplam gelirlerini korumaya devam edeceklerini söyledi. Gerçekleşen enflasyon rakamlarını hatırlatan Doany, kendilerinin enflasyonun altında bir zam yaptıklarını aktardı.

Doany, bu yıl 1,7 milyar YTL'lik yatırım hedeflerini de tutturacaklarını söyledi. Paul Doany, bir soru üzerine Azer Telekom ile ilgilendiklerini başka fırsatlara da baktıklarını belirterek, Makedonya veya Bosna Hersek'in de olabileceğini, bu konuda araştırmalarının sürdüğünü bildirdi. Türk Telekom'un halka açılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Doany, halka arzın kendilerine heyecan verdiğini, şirketin iyi bir ilk yarı geçirdiğini söyledi.

"3G ihalesine katılacağız"

Avea Genel Müdür Cüneyt Türktan ise GSM pazarı yüzde 11 büyürken, Avea'nın yüzde 24 oranında büyüdüğünü, 11 milyon aboneye ulaştıklarını bildirdi. Abone kaybında azalma sağladıklarını belirten Türktan, şirketin 1 milyar 17 milyon YTL gelir elde ettiğini kaydetti.

Çağrı kesilme oranında yüzde 27'lik bir azalma olduğunu ifade eden Türktan, abone başı gelirde artış sağladıklarını söyledi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türktan, 3G ihalesine, "fair play" anlayışı olmadığı için daha önce girmediklerini, bugün bu konuda hazırlıklarının sürdüğünü ve Avea olarak 3G ihalesine katılacaklarını bildirdi.

Türktan, mobil internetin yaygınlaşması için vergilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Rakip GSM şirketlerinin Iphone ile anlaşmalarının hatırlatılması üzerine Türktan, Avea abonelerinin de Iphone kullanabildiklerini, anlaşmanın ayrı bir şey olduğunu söyledi. Türktan, bu konuda başka cihazların da bulunduğunu, değerlendirme çalışması yaptıklarını söyledi.

Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ise 100 bin noktanın VDSL2 ile buluşacak durumda olduğunu, burada 1 yıl içinde 300 bin adet müşteri hedeflediklerini kaydetti. Demircan ayrıca, Galatasaray'ın yeni yapılan stadının ismi konusunda görüşmelerin sürdüğünü, böyle bir örneği Türkiye'de uygulayan ilk şirket olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.