Temassız kart, bozuk paranın tahtına talip

Bozuk para pazarı bankaları cezbedince, piyasaya birbiri ardına temassız kart çıkmaya başladı. Yeni kartlar vatandaşa da çok büyük kolaylık sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - İnsanların taşımaktan rahatsız olduğu bozuk paralara, bankalar göz dikti. Türk bankaları, vatandaşın bozuk para taşımaması için birer birer “temassız kart” uygulaması başlattı. Taksilerde, deniz otobüslerinde, restoranlarda, marketlerde kısaca her yerde kullanılabilen temassız kartlar, bankalar için de rekabetin yeni adresi olmaya aday olarak gösteriliyor. 35 YTL’ye kadar yapılan harcamalarda şifre ve imza gerektirmeyen bu kartlar dünyada geleceğin ödeme sistemi olarak kabul ediliyor.

Temassız kartlarda işlem süresi saniyelerle ölçülüyor. İstenirse klasik kredi kartı, istenirse kol saati formunda olan bu kartlar, önümüzdeki dönemde de cep telefonları ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Temassız kartlar, 35 YTL’nin üstündeki alışverişlerde de şifre ile kullanılabiliyor. Temassız kartların toplam kredi kartı pazarı içindeki payı yüzde 1’lerle ifade ediliyor. Ama önümüzdeki iki yıl içinde pazar payının yüzde 20’lere, bu uygulamayı sunan bankaların oranının ise yüzde 80’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde