Temassız ödemeler katlanarak büyüyor

BKM'nin paylaştığı verilere göre, 2016 yılında 45 milyon temassız ödeme işlemi gerçekleştirildi.  Bir yılda temassız özellikli aktif kredi kartı sayısı yüzde 86, terminal sayısı ise yüzde 137 oranında arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre Eser

Bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında hizmet veren Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de temassız ödeme alışkanlığına dair gelişmeleri ve son bir yılda yapılan temassız ödeme istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

Avrupa'nın ilk temassız kartının 2016'da Türkiye’de kullanıldığını hatırlatan BKM Genel Müdürü Soner Canko, geçen yıl Türkiye'de 4,2 milyar adet kartlı ödeme işlemi yapıldığını söyledi. Bunun yüzde 63’ünün mikro işlmlerden oluştuğunu aktaran Canko, 45 milyon temassız işlem gerçekleştirildiğini bildirdi.

BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu ise, bir yılda aktif temassız terminal sayısının yüzde 137, aktif temassız kredi kartı sayısının yüzde 86, aylık temassız kredi kartı işlem adetlerinin ise yüzde 77 oranında arttığını açıkladı.

Altyapı yatırımları sürüyor

Altyapının oluşması için çok büyük adımlar atıldığını vurgulayan Cündoğlu, 2017 itibarıyla 18,5 milyon temassız kredi kartı, 608 bin temassız ödeme kabul eden cihaz Türkiye geneline yayıldıklarını aktardı.

Cündoğlu, tüm kredi kartları içinde her 3 karttan, tüm ödeme terminalleri arasından da her 4 terminalden birinin temassız özellikli hale geldiğini açıkladı ve “Hedefimiz, 2020 Ocak ayı itibarıyla tüm ödeme terminallerinin temassız özellikli olması” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kartlı ödemelerin yüzde 1,5’inin temassız olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Cündoğlu, mevcut ve devam eden yatırımlar sonrasında bu oranı 2020 yılına kadar yüzde 10’lara çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Gelecekte temassız ödemelerin form değiştirerek mobil ödemeler, bağış ve sosyal sorumluluk projeleri, giyilebilir teknolojiler alanlarında da kullanılacağına dikkat çeken Celal Cündoğlu, “BKM olarak sektörümüzü gelecek nesil temassız ödeme çözümlerine de hazırlıyoruz” dedi.

"Nakit paranın riskleri burada yok"

BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu temassız ödeme yönteminin hijyenik olmama, bozuk para taşıma, yırtılma, kaybolma ya da çalınma gibi, nakit paranın getirdiği riskleri taşımadığını vurguladı. Cündoğlu, ayrıca temassız özellikli kartların bu yönleriyle özellikle mikro ödemeler tarafında tercih edildiğini ifade etti.

Temassız kartlarla yapılan ödemelerin, nakit ödemeye kıyasla 7 saniyelik avantaj sağladığını belirten Cündoğlu, nakit ile yapılan ödemelerin ortalama 16 saniye, temassız kartlarla yapılan ödemelerin ise 9 saniye sürdüğünü belirtti.

Diğer taraftan temassız ödemenin en çok market, gıda ve hizmet sektörlerinde kullanıldığını söyleyen Cündoğlu, temassızın üniversite kampüsleri, eczane, sağlık ve kozmetik ürünleri, benzin ve akaryakıt istasyonları, otomatlar ve otopark ödemelerinde yoğun olarak tercih edildiğini açıkladı.

İstanbul için hazırız

Temassız kredi kartları artık toplu taşıma araçlarında da kullanılmaya başlandı. Bunu ilk örneği Konya'da uygulamaya kondu.   Türkiye'nin 5. büyük kenti olan Konya'da toplu ulaşımı temassız ödeme ile tanıştırdıklarını ve şimdiye kadar 3 milyon adet ödeme işlemi yapıldığını belirten BKM Genel Müdürü Soner Canko, "İstanbul gibi büyük bir kent için de bunu istiyoruz ve hazırız ancak bunun kararını yerel idare verecektir." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
bkm