”Temsa altyapısını tamamladı, adımlarını atıyor”

Güler Sabancı, Sakarya OSB'deki Temsa Global Adapazarı Fabrikası'nın açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAKARYA - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, global marka olabilmenin ön koşulunun önemli bir tasarım, teknoloji ve mühendisliğe sahip olmaktan geçtiğini belirterek, "Temsa altyapısını tamamladı, kademe kademe adımlarını atıyor" şeklinde konuştu.

Sabancı, Sakarya'nın Hanlı beldesindeki 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Temsa Global Adapazarı Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirdi.

Sabancı, açılışta yaptığı konuşmada, Temsa Global'in önemli bir üretim üssünün açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, 4 ay önce Mısır'da Temsa Global Otobüs Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirdiklerini anımsattı. Güler Sabancı, şöyle devam etti:

"Burası Temsa'nın kamyon üssü olacak. Bütün Temsa Global'in kökünde Gebze'deki Ar-Ge ve tasarım üssü var. Global olma iddiasıyla yola çıkıyorsak, global bir marka olabilmenin ön koşulu önemli bir tasarım, teknoloji ve mühendisliğe sahip olmaktır. Temsa bu alt yapısını tamamladı, kademe kademe adımlarını atıyor. Her adım onu ismine yakışır, Temsa Global adına yakışır, global bir dünya şirketi olma hedefine yaklaştırıyor. Bu yolda verilen emekler ve çalışmaların bir göstergesi olarak Temsa'nın ismini Temsa Global olarak değiştirdik. Temsa Global ismi bu konuya, bu olaya, bu müesseseye ve global olma vizyonuna paralel olarak verildi. Buna uygun olarak da altyapı organizasyonunu gerçekleştirdik."

Dünyanın başka yerlerinde de Temsa Global'in üretim üstlerini açacaklarını kaydeden Sabancı, Temsa Global'in Gebze'deki Ar-Ge ve tasarım faaliyetleriyle destekleneceğini söyledi.

Temsa Global CEO'su Mehmet Buldurgan

Temsa Global CEO'su Mehmet Buldurgan da Temsa Global'in yeniden yapılanmanın önemli adımlarından birini attığını belirterek, rekabetin bundan sonra daha da artacağını söyledi. Rekabet etme yolunu tercih ettiklerini kaydeden Buldurgan, şunları ifade etti:

"Bunun zor bir yol olduğunun bilincindeyiz ama kısa bir süreye sıkışan çıkışla bunu başardık. Önce tasarımı ve fikri mülkiyet hakları Temsa Global'e ait olan yeni ürünlerle dış pazarlara ihracatla başladık. Daha sonra bölgesel güç olmanın öneminin bilinciyle Mısır fabrikamızı tanımladık. Şimdi sıra geldi Adapazarı kamyon fabrikamızın açılış törenine. Bir taraftan yeniden yapılanırken, diğer taraftan da odaklanmanın önemiyle uzun yıllar Adana'da ürettiğimiz hafif kamyon Mitsubishi Fuso Canter'i başarıyla Adapazarı'na taşıdık. Adapazarı üretim tesisi kamyona, treylere ve üst yapıya odaklanacak. Fuso Canter bunun ilk adımı. Yüzde 57'lik pazar payıyla, yıllık 7 bin 500 adetlik üretimiyle ve pazar lideri olan bu fabrika bugün takır takır çalışmakta. Her gün kapıdan 32 kamyon çıkmaktadır."

Temsa Global'in Adapazarı'nda üreteceği hafif kamyon Fuso Canter ile Azerbeycan, Gürcistan ve Kazakistan'ın distribütörlüğünü aldığını belirten Buldurgan, burada üretilen kamyonların bu 3 ülkeye ihracata kısa dönemde başlayacağını bildirdi. Buldurgan, "Bunun ikinci adımı Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'dır. Dolayısıyla bu tesis açılır açılmaz hemen üretim ve ihracat üssü olmak durumundadır. Burada bir taraftan da treyler prototipleri Gebze'deki Ar-Ge şirketimizin prototiplerini yaptığı, deneme çalışmalarını bitirdiği ve eylül ayından itibaren deneme üretimine başlayacağı treylerleri görmekteyiz" dedi.

İlk etapta treyler deneme üretimine başlayan Temsa Global AŞ, 2009 yılı başında 32 bin metre kare kapalı alanda seri üretime geçecek.