TESK, Meclis'te liderler turuna çıkacak

Palandöken, hem kazanan belediyelerin genel başkanlarını kutlayacak, hem de sorunlarını aktaracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, önümüzdeki hafta TBMM'de yapacağı lider turunda, hem kazanan belediyelerin genel başkanlarını kutlayacağını hem de sorunlarını aktaracağını bildirdi.

TESK tarafından düzenlenen Esnaf ve Sanatkarları Federasyonları ve Meslek Kuruluşları Ortak Akıl Toplantısı'nın üçüncüsü Antalya'da yapıldı. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesindeki esnaf ve sanatkarların ve bölgenin sorunlarının tespitinin belirleneceği toplantıya 24 ildeki esnaf ve sanatkar temsilcileri katıldı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel krizden en az zararla kurtulmak için, halkın alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini belirterek, işçilere, memurlara ve dar gelirlilere en az bir maaş tutarında ücret artırımı yapılmasını istedi.

Liderler turu

Yerel yönetimlerin esnafa rakip olmaması gerektiğini belirten Palandöken, yerel yönetimlerin esnafı eğitici, yol gösterici olması gerektiğini vurguladı. Palandöken, şöyle devam etti:

"Esnafa hem eğitici, öğretici olacaksınız, hem bir taraftan denetleyeceksiniz, hem de aynı işi siz yapacaksınız. Bu olmaz. Bu durumu siyasi parti liderlerine anlatacağım. Önümüzdeki hafta TBMM'de yapacağım lider turunda, hem kazanan belediyelerin genel başkanlarını kutlayacağım, hem de sorunlarımızı aktaracağım. Liderlerin belediye başkanlarına gerekli talimatları vermesi için görüşmeler yapacağım. Bu haksız rekabetin önlenmesi lazım. Taksici, otobüsçü, minibüsçü perişan, bakkal, kasap perişan. Esnaf enflasyonu durdurulmalı.

Türkiye'de ayrıca alışveriş merkezi çılgınlığı var. Alışveriş merkezleri konusunda kanun çıkarmaya da gerek yok. Bunlar yerel yönetimlerin elinde. Alış veriş merkezlerinin açılma ve kapanma saatlerini belediyeler belirleyebilir."

"Bakanların değişmesiyle, değişebilecek bir şey olmayacak"

Siyaset üstü kurum oldukları için hükümette yapılacak kabine değişikliği konusunda yorum yapmak istemediğini kaydeden Palandöken, mevcut bakanların işlerini gayet iyi yaptıklarını söyledi. Bakanların değişmesiyle, değişebilecek bir şey olmadığını savunan Palandöken, "Kabinenin, bu kısır döngüyü durdurup, bu beklentileri sona erdirip, yolun devam etmesini sağlaması lazım. AB ile ilişkiler gelişmesi lazım. Bir an evvel ne olacaksa olacak. Yoksa böyle beklentide, IMF ile anlaşılacak mı anlaşılmayacak mı? Bunlar önemli konular" şeklinde konuştu.

"Erdemir'de işçi maaşlarının düşürülmesi bir cezalandırma"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gazetecilerin yönelttiği Erdemir iş yerlerinde kriz gerekçesiyle işçi ücretlerinin düşülmesi konusundaki düşüncelerini de şöyle açıkladı:

"Maaşların indirimini olumlu karşılamıyorum. Bu bir cezalandırma. Hem esnafı hem ekonomiyi cezalandırıyorsun. Esnafın geliri daha da düşecek. İnsanların gelirinin düşürülmesiyle ekonomin düzeleceği en yanlış hesap. Çok akıllı olmaları lazım. İşçi çıkarmamaları lazım. Küçük hesaplar yapıp paketlerden daha çok nasibimi alayım demek yanlış. Bu iyi bir davranış değil. Kim yapıyorsa yapsın. Anayasaya da ters. Bu senin müktesap hakkın. Hakka tecavüz bu... Emeğe saygılı olacağız. Kar ettiğimiz zaman onlara çok vermedik, az kazanırken de onların hakkını kesmeyeceğiz."