”Teşvik yasası 2010 yılı sonuna kadar uzatılmalı”

TESK Genel Başkanı Palandöken, kriz ortamında yasanın yürürlükten kaldırılmasının yatırımları durma noktasına getirebileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kalkınmada öncelikli yöreler için çıkarılan ve 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik yasasının 2010 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, teşvik yasasından kanun kapsamındaki il ve ilçelerde, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin en az 10 işçi çalıştırmak koşuluyla yararlanabildiklerini anımsattı.

Teşvik yasasının işverenlerin istihdam maliyetini düşürmede önemli bir katkı sağladığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Teşvikten yararlanan işverenler, istihdam ettikleri işçilerin ücretleri üzerinden alınan gelir vergisinin SSK işveren hissesinin organize sanayi ve endüstri bölgelerindeki iş yerlerinde tamamını, diğer iş yerlerinde ise yüzde 80'ini ödememektedirler. Asgari ücret alan bir işçi için gelir vergisi olarak 65.15 TL, SSK primi olarak da ortalama 99,63 TL olmak üzere toplam 164,78 TL daha az ödeme yapılmaktadır. İş yerinde 10 kişinin çalıştığı var sayılırsa bir iş yerinde aylık bin 647 TL tutarında finansman desteği sağlanmaktadır. Bu finansman desteğinin ekonomik krizden olumsuz olarak en fazla etkilenen esnaf ve sanatkar kesimine de teşmili halinde ülke istihdamına küçümsenemez katkılar sağlanacaktır."

"Yatırımları durma noktasına getirebilir"

Palandöken, işverenlerin, 2009 Ocak ayının muhtasar ve SGK primini ödedikleri Şubat ayında, istihdam maliyetlerinin ne kadar arttığını daha iyi görebileceklerini belirtti. Bu yasayla teşvik kapsamında olan illerde bir çok yatırım yapıldığını ve istihdama çok önemli katkılar sağlandığını ifade eden Palandöken, halen bir çok yatırım faaliyetlerinin devam ettiği yerlerde teşvik yasasının sona ermesinin söz konusu illeri olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Ekonomik kriz ortamının yaşandığı bugünlerde yasanın yürürlükten kaldırılmasının yatırımları durma noktasına getirebileceğini belirten Palandöken, "5084 sayılı teşvik yasası 2010 yılı sonuna kadar uzatılmalı ve yasa kapsamına, ekonomik krizden en fazla zarar gören esnaf ve sanatkarlarımız da dahil edilmelidir. Süre uzatımına gidilmezse işsizlik ve kayıt dışı istihdam artacaktır" görüşünü bildirdi.