THY kovmuştu, Lufthansa bekliyor

Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da grev binlerce seferi iptal ettirdi. Lufthansa grevin bitmesini beklerken benzer bir durumu yaşayan THY, 305 çalışanın işine grev günü son vermişti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

İSTANBUL - Almanya'da aylardır sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine Lufthansa çalışanlarının 6 havalimanında birden 24 saatlik greve gitmesi binlerce yolcuyu etkiledi. Binden fazla sefer iptal edilirken greve giden çalışanlar ile firma arasındaki görüşmeler durdu. Lufthansa bekleme kararı aldı.

Benzer bir grev geçtiğimiz mayıs ayında Türk Hava Yolları'nda (THY) gerçekleştirilmiş, grev hakkının ellerinden alınmasına tepki gösteren havacılık çalışanlarının greve gitmesi üzerine yüzden fazla sefer iptal edilmişti. THY grev günü telefon mesajı ile işten çıkarmalara başlamış, tazminat ödemeyeceğini beyan etmişti.

Kamuoyunda torba kanun olarak adlandırılan teklifin içine dahil edilen havacılık hizmetlerinde grev yasağı getiren maddeler nedeniyle Hava-İş grev çağrısı yapmış, çağrıya uyan THY çalışanları iş bırakmıştı.  Yaşanan grev sonrası 305 THY personelinin işine son verildi.  Alman Lufthansa'da ise maaş zamlarında anlaşamayan çalışanlar ile şirket arasındaki müzakereler sonlandırılamayınca grev kararı alındı.
 

Toplu iş sözleşme görüşmelerinin 13 ay sonunda başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından UFO sendikası greve gitme kararı almıştı. Sendika çalışanlar için yüzde 5 oranında ücret artışı talep ederken, Lufthansa şirketi yüzde 3,5 oranında ücret artışı teklif ediyor.

Almanya'da 16 havaalanından uçuş düzenleyen Lufthansa'da salı günü yapılan 1 günlük iş bırakma eylemi nedeni ile 300'den fazla sefer iptal edilirken, bugün binden fazla seferin iptal edilmesi ile şirketin zararının günlük 5-10 milyon euro olduğu tahmin edildi. THY'nin ise işten çıkarmalar sonrası yaptığı açıklamada eylem nedeniyle 2 milyon dolar zarar uğradığını açıklamıştı.

Grevden THY'ye göre çok daha ağır etkilenen Lufthansa'da henüz işten çıkarma gündemde değil. Sendika temsilcileri görüşmeyi bırakan Lufthansa, grevin etkilerini hafifletmeye çalışırken eylemin sonlamasını bekliyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir