”Ticareti artırabilirsek krizin etkilerini rahat atlatırız”

Bakan Tüzmen, büyük pazarlardaki daralmanın gelişmekte olan ülkelerde büyümeye çok etki etmeyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRABZON - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin, komşularıyla ve çevre ülkelerle ticaretini artırabilmesi halinde, krizin etkilerini daha rahat şekilde atlatabileceğini belirtti.

Trabzon'da, 1. Trabzon İpek Yolu İş Adamları Zirvesi'ne katılan Tüzmen ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde açılan 1. Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı'nı ziyaret ederek stantlar hakkında bilgi aldılar.

Daha sonra Novotel'e geçerek yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüzmen, yapılan hesaplara göre, kriz döneminde Avrupa Birliği ülkelerinin büyümesindeki yüzde 1'lik düşüşün, Türkiye'nin AB'ye ihracatında yüzde 3.3'lük düşüşe neden olduğunu söyledi.

Krizin bu kadar yüksek bir etkisinin bulunduğunu ifade eden Tüzmen, "Bazı ülkelerle ihracatımızda bu durum değişiklik gösteriyor. Mesela İtalya'nın büyüme oranındaki yüzde 1'lik düşüş, İtalya ile ihracatımızı yüzde 9 azaltıyor. AB'nin ilk 15 ülkesiyle Türkiye'nin ticaretinde geçen yılın aynı döneminde belirli bir daralma görüyorum. AB'nin ilk 15 ülkesi ihracatımızın yüzde 51'ini oluştururken, şimdi bu rakam yüzde 41'e düştü. AB'nin tamamıyla yapılan ihracat da yüzde 57'den yüzde 49.6'ya düştü" diye konuştu.

Tüzmen, Avrupa ile olan daralmayı Afrika, Ortadoğu, Çin ve Asya ile ticareti artırarak biraz olsun dengelemeye çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Büyük denizde büyük dalga oluşur. ABD'nin bulunduğu okyanusta derinlik fazla. Haliyle dalgalar ve hortumlar büyük oluyor. Bizim gibi iç denize sahip ülkelerde su derinliği çok fazla olmadığı için daha rahat bir geçiş dönemi yaşayabiliyoruz. Derinlikli borsamız, eski ve dünyaya yayılmış firmalarımız yok. Kendi aramızdaki, yani komşularımızla ve çevre ülkelere ticareti artırabilirsek, krizin etkilerini daha rahat şekilde atlatabiliriz. Büyük pazarlardaki daralma ve büyüme oranlarındaki azalma, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde büyümeye çok etki etmeyecek şekilde. Ama önümüzdeki birkaç sene içinde kendi aramızdaki ticareti artırmalıyız."

İpek Yolu projesinin tekrar canlandırılması konusundaki soruyu ise Tüzmen, şöyle yanıtladı:

"İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması bilinciyle bu işe girdik. Zor işleri seviyoruz. Bu tür işler bizim adrenalimizi yükseltiyor. Üç yıl önce hayata geçirdiğimiz İpek Yolu Fuar Treni ile komşu ülkeleri gezdik. Ülkeler, aralarında anlaştığı zaman bu tür projeler daha kolay hayata geçiriliyor. Bu işe gönül verip devam etmemiz gerekir. Bölgemizdeki bütün komşu ülkelerin kendilerini kalkındırmaya ihtiyacı var. Bu proje bu yüzden önemli. Trabzon da, bulunduğu konum itibariyle önem kazanıyor. Trabzon'u Karadeniz ve dünya ekonomisine kazandırmak istiyoruz."