TİGEM Koçaş tesisleri açıldı
TİGEM'e bağlı Aksaray'da Koçaş Tarım İşletmesinde 2 bin ana başlık, Adana Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde bin ana başlık hayvancılık tesisleri, hizmete açıldı.
AKSARAY - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, son birkaç yıl içinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Koçaş ve Çukurova hayvancılık tesislerinde yapılan yatırımların tutarının 10 milyon liraya ulaştığını bildirdi.
Eker, söz konusu yatırımlarla Koçaş tesislerinin hayvancılık ihtisas işletmesi haline geldiğini belirterek, bunun önemine değindi.
TİGEM'e bağlı Aksaray'da Koçaş Tarım İşletmesinde 2 bin ana başlık, Adana Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde bin ana başlık hayvancılık tesisleri, eş zamanlı düzenlenen törenlerle hizmete açıldı.
Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada, Türk tarım sektörünü geliştirme, çiftçiye damızlık ve kaliteli tohum üretip satmak gibi önemli bir rolü olan TİGEM'in bugün yapılan açılışlarla bir hamle içinde olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Koçaş ve Çukurova tesislerine son birkaç yılda yapılan yatırımların 10 milyon liraya ulaştığını belirten Eker, yatırımlarla Koçaş'ın hayvancılık ihtisas işletmesi haline geldiğini anlattı.
TİGEM'in 38 işletmesinden 14'ünün 2003-2008 yılları arasında uzun süreli kiraya verildiğini ifade eden Eker, kiraya verilen arazilerin kurum arazilerinin yüzde 5-6'sı civarında olduğunu kaydetti. Kalan 24 işletmeyle ilgili stratejik çalışma yaptıklarını, hangi işletmenin hangi tarımsal faaliyete uygun olduğunun belirlendiğini ifade eden Bakan Eker, bu çerçevede yatırım yapıldığını söyledi.
TİGEM'in çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Eker, 2008 yılında 3 bin büyükbaş, 10 bin küçükbaş olmak üzere 13 bin hayvanın üretilip satıldığını, Türk atçılığına 270 tayın hediye edildiğini, bunun saf kan Arap atı yetiştiriciliği için çok önemli olduğunu vurguladı.
Kurumun geçen yıl kuraklık nedeniyle iyi bir sezon geçirilmediği için 100 bin ton hububat tohumu üretip dağıttığını da anlatan Eker, TİGEM işletmelerinin, yürüttükleri çalışmalarla işletmelere daha rasyonel, verimli, bilgi ve teknolojinin kullanıldığı üniteler haline getirildiğini söyledi.
Çiftçilere tarımsal ve hayvansal üretim sistemleri bakımından yardımcı ve örnek olduklarını ifade eden Eker, yeni açılan tesisi buna örnek verdi. Koçaş'da açılan 60 başlık bilgisayarlı dönerli sağım sisteminin Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti.
TİGEM işletmelerinin verim açısından da iyi durumda olduğunu dile getiren Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, işletmelerinde, Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katı üretim yapıldığını, inek sütünde yıllık ortalama 2 bin 700 iken, TİGEM'de yıllık ortalama süt üretiminin hayvan başına 7 bin 200 litre olduğunu anlattı. Eker, verimlilik düzeyini daha iyi bir noktaya getirmeye çalıştıklarını, Koçaş ve Çukurova tesislerinde de bunun yapılacağını söyledi.
Ceylanpınar'da 640 kuyu açılacak
Eker, Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı büyük işletmelerinden Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde geçen yıl yaşanan kuraklık sonrasında bazı çalışmalar yaptıklarını ve zengin bir yeraltı su kaynağı olduğunu tespit ettiklerini anlattı. DSİ ile çalışma başlattıklarını hatırlatan Eker, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde 2010 yılına kadar bin 640 su kuyusu açılmasının planlandığını, bu kuyulardan 30'unun açıldığını, yıl sonuna kadar bu sayının 276'ya ulaşacağını söyledi.
Halen Ceylanpınar İşletmesi'nde 110 bin dekar alanın sulandığını, çalışmalar tamamlandığında 500 bin dekar alanın sulanacağını kaydetti.
"Kaliteli üretimi teşvik ediyoruz"
Sertifikalı tohumluk kullanımına da değinen Eker, hükümet olarak bu konuyu desteklerini, kaliteli üretimi teşvik etmeye çalıştıklarını kaydetti. Eker, tarımsal üretimde 21 çeşit destek verildiğini ifade etti. Bakan Eker, 2009 yılı sertifikalı tohumluk satış fiyatlarını da belirlediklerini ifade ederek, sertifikalı tohumluk satış fiyatlarını geçen yıla oranlar yüzde 13,5-22 düşürüldüğünü bildirdi.
Eker, fiyatların, çiftçilerin daha çok sertifikalı tohumluk alabilmesi ve daha iyi bir üretim gerçekleştirilmesi için belirlendiğini ifade etti. Bakan Eker, geçen yıl 100 bin ton civarında hububat tohumu üretildiğini kaydetti.
Dünyanın 3. büyük tohum gen bankası
Bakan Eker, Türkiye'de tarım sektörünün ekonomik krize rağmen 2008 yılında büyüdüğünü, diğer sektörlerde kriz nedeniyle işçi çıkarılırken tarım sektöründe istihdamın arttığını söyledi. Eker, bu yıl geçen yıla oranla tarım sektöründe ihracatın arttığını belirtti.
Yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Eker, tarımla ilgili kanunlar çıkarttıklarını, tarım havzalarını destekleme modelini hayata geçireceklerini anlattı.
Ankara'da dünyanın 3. büyük tohum gen bankasının temelini attıklarını da belirten Eker, gen bankasının Türkiye topraklarında binlerce yıldır üretilen tohumları muhafaza altına alacağını, burada 250 bin çeşidin muhafaza edilebileceğini kaydetti. Eker, gen bankasının aralık ayında tamamlanacağını bildirdi.
TİGEM Genel Müdürü
TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden de Koçaş Tarım İşletmesi'nde toplam yatırım tutarının 5 milyon 850 bin lira olduğunu, yapılan yatırımların ardından mevcut ana kadronun 906 baştan 2 bin başa çıkacağını, yıllık dağıtılan damızlık sayısının 100 baştan 300 başa yükseleceğini, yıllık süt üretiminin ise 4 bin 800 tondan 11 bin 500 tona ulaşacağını anlattı.
Çukurova Tarım İşletmesi'ne yapılan yatırımların 3 milyon 300 bin liraya ulaştığını bildiren Bilden, "Yapılan yatırımların ardından mevcut ana kadro 230 baştan 1000 başa çıkacak. Yıllık dağıtılan damızlık sayısı 40 baş iken 160 baş olacak. Yıllık süt üretimi ise 1600 ton iken 7 bin tona ulaşacak" dedi.
Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu da Aksaray'da tarım ve hayvancılığın ekonomi açısından birinci sırada olduğunu, mevcut toprakların yüzde 60'ının ziraata elverişli olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Koçaş Hayvancılık Tesisi ile Çukurova Tesisi eşzamanlı olarak hizmete açıldı. Dev ekrandan Çukurova'daki açılış izlendi.
Adana'daki törene katılan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi de böyle bir tesisin tarıma kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Açılışın ardından Bakan Eker, beraberinde AK Parti Adana milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve AK Parti Aksaray milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Aksaray'ın mülki ve idare amirleri ile tesisi gezdi.
Türkiye'nin en büyük pulluğu
Bu arada, hayvancılık tesisinin yanındaki TİGEM alanında TİGEM'in yaptırdığı Türkiye'nin en büyük pulluğu da Bakan Eker ve beraberindekilere tanıtıldı.
360 beygir gücünde bir traktörün çektiği, 19 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde, 14 soklu pulluk, tarım alanını, izleyicilerin önünde ekime hazırladı. Bakan Eker de bu sırada traktörde sürücünün yanında oturdu.
Normal bir pullukla bir saatte 7-10 dekarın, bu pullukla ise 1 saate 70 dekarın ekime hazırlandığı bildirildi. Normalde 1 dekar alan için 1 litrenin üzerinde mazot harcanırken, bu pulluk kullanılırken 1 dekar alanda 0,9 litre mazot harcandığı ifade edildi. Pulluğu TİGEM'in özel bir firmaya yaptırdığı, söz konusu pulluğu kullanabilmek için 375 beygir gücünde 5 traktör alımı için ihaleye çıkıldığı bildirildi.