TİM Başkanvekili Büyükekşi, başkanlığa aday

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Mehmet Büyükekşi düzenlediği basın toplantısında başkanlık için adaylığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mehmet Büyükekşi, 9 Eylül 2008'de yapılacak Genel Kurulda başkanlık için aday olduğunu açıkladı.

Büyükekşi, düzenlediği basın toplantısında, Türk ayakkabı sektöründeki sivil toplum örgütlerinde çeşitli görevlerde bulunduğunu aktararak, 2001 yılında TİM'in icra kuruluna girdiğini, 2 yıl muhasip üyelik, 5 yıldır da başkanvekilliği görevinde bulunduğunu, görevinin halen devam ettiğini anlattı.

Bu süre zarfında güzel bir ekip çalışması sergilediklerini, TİM'i hem kendi adlarına, hem ihracatçılar adına hem de ülke adına başarılı bir konuma getirdiklerini belirten Büyükekşi, TİM'i ve ihracatçı birliklerini Türkiye'nin gündemine taşıyarak, marka haline getirdiklerini söyledi.

Büyükekşi, 7 yıl içinde 5 ayrı hükümetle çalıştıklarını ve bütün hükümetlerle işbirliği içinde ilkeli ve mesafeli olduklarını vurgulayarak, bu sürede yaptıkları çalışmalarla TİM'in kurumsallaşması için çaba sarf ettiklerini ve başardıkları ve devam eden işlerinin bulunduğunu kaydetti.

Seçim döneminde resmi olarak adaylığını ilan eden isimlerin yanı sıra, kulislerde konuşulan isimlerin de bulunduğuna işaret eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Ben hep Oğuz Satıcı başkan devam ettiği sürece onunla beraber hareket edeceğimi söyledim. Öyle de yaptım. Ancak aday olmazsa bunu düşünebileceğimi söyledim. Dün Oğuz Satıcı başkan, aday olmayacağını açıkladı. Bunun üzerine birçok ihracatçı birliği başkanı beni arayıp, bu kurumun çok genç bir kurum olduğunu, henüz üçüncü başkanını seçeceğini, burada kurumsallığın, 7 yıllık bir başarının daha da ileriye gitmesi adına devamlılıkta fayda olacağını belirttiler.

Ben de birçok sivil toplum örgütündeki 25 yıllık çalışmalarım, bilgi birikimim, 17 yıllık ihracatçı birliklerindeki deneyimim adına, başkanlarımın teveccühünü değerlendirip bugün TİM Başkanlığına aday olmaya karar verdim."

Büyükekşi, bulunduğu her görevde hep uzlaşı, işbirliği içinde görevini layıkıyla yapmak için çaba sarf ettiğini, seçildiği takdirde bundan sonra da aynı şekilde yapmak için elinden gelen çabayı göstereceğini ifade etti.

 

"Uzlaşı konusunda bizim kapımız kimseye kapalı değil"

 

Mehmet Büyükekşi, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de bu zamana kadar olan geçmişinde kimseyle herhangi bir kavga, münakaşa içinde olmadığını, bundan sonra da olmamak için elinden geleni yapacağını dile getirerek, "Uzlaşı konusunda... Bizim kapımız hiç kimseye kapalı değil. İhracatçı birlikleri içerisinde icra kurulu, delegeler vasıtasıyla seçiliyor. Bu delegeler, seçimi yapıyor" dedi.

Türkiye'nin şu anda ihracat adına büyük sorunları bulunduğunu belirten Büyükekşi, kısır çekişmelerin yerine bir an önce işlerine odaklanarak, Türkiye ihracatının sorunlarına yönelmeleri gerektiğini vurguladı.

Büyükekşi, bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğini aldığınıza ilişkin haberler bulunuyor" ifadesi üzerine, "Bu şekilde bir şey söz konusu değil çünkü TİM'in 59 tane alt yapısında ihracatçı birliği var. 350'ye yakın delegesi var. Burada irade, TİM'in meclisidir, oradaki delegelerin oylarıdır. Oradan çıkacak sonuç önemlidir" diye konuştu.

Seçilmesi halinde diğer görevlerinden çekilip çekilmeyeceğinin sorulması üzerine de Büyükekşi, zaman içerinde işlerinin yoğunluğuna göre bunu gözden geçireceğini söyledi.

Büyükekşi, "Ben bu zamana kadar girdiğim kurumlarda sıfırdan başladım. Basamakları hep tek tek çıkarak en üst zirveye kadar belli bir çalışma yaptım. Orada da herhangi bir soru işaretine gerek bırakmadan, hak ederek... Burada da illa olacağım diye bir şey yapmadım, arkadaşlar bana teklif ettiler, teveccüh gösterdiler ve bu şekilde oldu. Bu görevi kabul etmem kolay olmadı. Gerçekten kolay bir görev değil, zor bir görev" dedi.

"Oğuz Bey'in desteklediği aday Mehmet Büyükekşi diyebilir miyiz?" şeklindeki soruya Büyükekşi, "Ben böyle bir şey söyleyemem. Aslında bizim için önemli olan, başkanlardan çok kurum önemli, kurumun yıpranmaması önemli" diye yanıt verdi.

"Bütün sektörlerimize eşit mesafede olacağız"

 

Büyükekşi, vaatlerinin sorulması üzerine de, bu zamana kadar uygulamaya koydukları projeler bulunduğunu ve bundan sonra da yapacakları projeler olacağını belirtti.

TİM ve ihracatçı birliklerine ilişkin yasa tasarısının, Meclis'te olduğunu hatırlatan Büyükekşi, TİM adına bu yasanın çalışmalarını kendisinin yaptığını, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından görevlendirildiğini ve söz konusu yasanın birçok şeyi daha iyi ve güzel hale getireceğini, bundan sonraki çalışmalarda kendilerine rehber olacağını söyledi.

Büyükekşi, yasa çıktıktan sonra TİM'de daha güzel ve farklı şeylerin altına imza atabileceklerini aktararak, "Türkiye'de ihracatın, ihracatçının ve ihracata dayalı üretim yapan sanayicinin bu kadar sorunu varken, mutlaka seçimden sonra bütün sektörlerimize eşit mesafede olacağız" dedi.

Mehmet Büyükekşi, bugün İzmir'e gideceğini, İzmir'de ihracatçı birliği başkanlarıyla bir toplantı yapacaklarını bildirerek, önümüzdeki hafta diğer ihracatçı birliklerinin bulunduğu bütün şehirleri ziyaret edip, onlarla birebir görüşüp, sıkıntılarını dinleyip, neyin nasıl yapılabileceğini konuşacaklarını kaydetti.