TKDK'dan kırsal alana destek

"13. Başvuru Çağrı Dönemi" sonunda teslim alınan projelerin toplam yatırım tutarı 1 milyar 861 milyon lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) "13. Başvuru Çağrı Dönemi" sonunda teslim aldığı projelerin toplam yatırım tutarı 1 milyar 861 milyon lira oldu.

TKDK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Şubat'ta sona eren "13. Başvuru Çağrı Dönemi" sonunda 3 bin 650 proje kabul edildi. Teslim alınan projelerin yatırım tutarı 1 milyar 861 milyon lira, kurum tarafından sağlanacak hibe miktarı ise 877 milyon lira oldu.

Sektörlere dağılımı:

Projelerin sektörel dağılımı; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 104, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 95, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması 112, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 9, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi 2748, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi 254, kırsal turizm 308 ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi 20 proje şeklinde sıralandı. 

Samsun, 274 proje ile en çok başvuru gerçekleştirilen il olurken, Şanlıurfa 117 milyon lira ile en çok yatırım tutarı sağlayacak il oldu. 

"Hedefimiz AB standartlarında gıda güvenliği"

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

"13. Başvuru Çağrı döneminde, yatırım sahiplerinin en çok ilgi gösterdiği alanlardan birisini kesimhane projeleri oluşturdu. AB'ye uyum sürecinde, işletmelerde gıda güvenliği sisteminin kurulması ve hijyenik standartların sağlanması olmazsa olmaz zorunluluklardandır. Kurumumuz, gıda güveliği sistemlerinin kurulması için yüzde 50 destek vermekte ve yatırımın sonunda AB standartlarında işletmelerin ülkemize kazandırılmasına aracı olmaktadır. İlk 12 başvuruda 18 kesimhane projesine destek verilmişken, 13. çağrı döneminde kuruma 45 kesimhane başvurusu yapıldı. IPARD Programı kapsamında bu kesimhanelerde AB standartlarında gıda güvenliğinin sağlanması ana hedefimizdir."

Nazlı, 308 kırsal turizm projesi alındığını ve bunların çoğunluğunu butik otellerin oluşturduğunu ifade etti. Otellerin faaliyete geçmesiyle kırsal alanların turizm cennetine dönüşeceğini vurgulayan Nazlı, böylece turistlere alternatif tatil imkanları sunulacağını kaydetti.