TOBB, ABD'de lobi atağı başlattı

ABD’yle son dönemde gerilen ilişkilerin ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ABD’ye çıkarma yaptı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir heyet, ABD’nin önde gelen isimleriyle görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye ve ABD arasında gerginleşen ilişkilerin olduğu bir dönemde, ABD’de Türkiye lehine lobi atağı başlattı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir heyet ABD’nin önde gelen isimleriyle bir araya geldi. Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışmaya yönelik yaptığı açıklamada, “Biz, muhatabımız ABD Ticaret Odası ile başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, ikili ticaret ve yatırımların önündeki sorunların ve işbirliği imkânlarının ele alınacağı ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

ABD'li yetkililerle temas

TOBB heyeti, ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ticaret Odası ve ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşmeler yaptı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, Washington D.C. ve Chicago’yu kapsayan çalışmalar, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahitliğinde ekim ayında Ankara’da imzalanan mutabakat zaptı çalışmaları kapsamında gerçekleşti.

Dört gün süren temasların ardından bir değerlendirme yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye-ABD dostluk ve müttefiklik ilişkilerinin önemi ile; var olan önemli sorunlar ve görüş ayrılıkları temas kurduğumuz tüm çevreler tarafından vurgulanmıştır. Aynı zamanda, sorunların ve görüş ayrılıklarının giderilmesi yönündeki işbirliği iradesini de gördük. Tüm ilgili çevrelerin karşılıklı olarak birbiriyle yapıcı bir yaklaşımla diyalog kurmasına ve olumlu yönde somut adımlar atmasına ihtiyaç var. Türkiye-ABD dostluğu her iki ülke halkı için olduğu gibi, NATO ittifakı için ve Türkiye’nin bulunduğu bölge için son derece önemlidir. Biz, muhatabımız ABD Ticaret Odası ile başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, ikili ticaret ve yatırım önündeki sorunların ve işbirliği imkânlarının ele alınacağı ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Görüşmelerde vize konusu da ele alındı

TOBB heyeti ABD temaslarında, TOBB- ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı uygulanmasına ilişkin ayrıntılar, vize uygulaması ve iş dünyasına muhtemel etkileri, TOBB-ETÜ tarafından Washington’da gerçekleştirilecek eğitim faaliyetleri ile TOBB tarafından ön hazırlık çalışmaları yürütülen ve Chicago’da kurulması öngörülen Türk-Ticaret Merkezleri projesi olmak üzere 4 ana başlıkta temaslarda bulundu.

TOBB heyeti; ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elisabeth Millard, ABD Ticaret Departmanı – USTR Başkanı ve Uluslararası Ticaret Baş Müzakerecisi Büyükelçi Robert E. Lighthizer ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’la biraraya gelirken, ayrıca ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Teksas Üyesi Pete Session, North Carolina Üyesi Ted Budd ve ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından CSIS Başkanı Dr. Hamre ile de görüştü. Heyet ayrıca, ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen çalışma yemeğine iştirak etti. Ziyaretin son günü, TOBB Heyeti Chicago’ya geçerek, TOBB tarafından kuruluş ön çalışmaları yürütülen Türk Ticaret Merkezi hakkında temaslarda bulundu. Hisarcıklıoğlu’nun ziyaretine, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Çağlar ve Ender Yorgancılar, TOBB Yönetim Kurlu Üyesi Cengiz Günay ve TEPAV Direktörü Güven Sak da katıldı.