Tokat yaprağı Avrupa pazarında

Erbaa ilçesinde yaprak paketleme işiyle uğraşan bir firma, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerine Tokat yaprağı ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKAT- Erbaa ilçesinde yaprak paketleme işiyle uğraşan bir firma, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerine Tokat yaprağı ihraç ediyor. Firmanın sahibi Hakan Özalp, aroması çok güzel olan Tokat yaprağının yüzde 90'ının Erbaa'da üretildiğini belirtti.

Yörede yetiştirilen yaprağın yurt içi ve yurt dışında talep gördüğünü, bu talebi karşıladıklarını ifade eden Özalp, özellikle Türklerin yaşadığı ülkelerde çok büyük miktarda Tokat yaprağı tüketildiğini söyledi.

Geçen yıl Avrupa'ya yaprak göndermeye başladıklarını belirten Özalp, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerine Tokat yaprağı ihraç ettiklerini kaydetti. Bu yıl 250 ton yaprak ihraç etmeyi hedeflediklerini bildiren Özalp, "İlerleyen yıllarda bin-2 bin ton yaprak satmayı planlıyoruz" diye konuştu. "Yaprak sarması" olarak bilinen dolmanın yörede çok tüketildiğini anlatan Özalp, "Yabancılar pek yaprak sarma kültürünü bilmiyor. Ama dünyada Türkler'den sonra en çok yaprağı Araplar tüketiyor. Bu kültür onlarda da var" ifadelerini kullandı.

Talebi karşıladıklarını ifade eden Özalp, "Erbaa'da her geçen gün bağ yapan kişilerin sayısı artmaktadır. Bu şekilde de tonajımızı, paketlememizi artırıyoruz" dedi. Erbaa'da bağcılığın üzüm için değil, yaprak için yapıldığını anlatan Özalp, "Bununla beraber üzümü de şarap fabrikalarına köylüler tarafından satılıyor. Üzüm ikinci plandadır. Ege Bölgesi'ndeki bağlar gibi değildir. İncedir, tül gibidir ve damarları yoktur. Aroması çok harikadır. İnsanlar bu damak tadına alışıyorlar, daha sonra başka yaprak tüketmiyorlar. Bu bölgede dikilen asma çubuğuna 'Kazova' diyoruz. Bu bölgeye has çubuktur" diye konuştu.

Başka bölgelerde yetişen yaprakların "Tokat yaprağı" adı altında satıldığını belirten Hakan Özalp, bu durumun Tokatlı üreticileri mağdur ettiğini dile getirerek, "Tokat yaprağının tescili yapılmadı. Buradan yetkililere sesleniyorum. Tescil hususunda biz üreticilere, paketleyicilere yardımcı olsunlar" dedi. İlçede yaprak hasadının Mayıs-Temmuz ayları arasında yapıldığını anlatan Özalp, "Bizim belli bir tonajımız var. Ürünü alıyoruz, bittikçe de köylünün deposundan çekmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir