TOKİ 500 bin konut daha üretecek
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel: "TOKİ, 2023'e kadar ikinci bir 500 bin konut, yani toplamda bir milyon konut üretimi planlıyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ'nin 2023'e kadar 1 milyon konut üretimini planlandığını belirterek, "2013 Mart ayı itibariyle 570 bin konut rakamına ulaşıldı" dedi.
Karabel, İstanbul Halkalı'daki toplu konut alanı içinde 1,5 milyon metrekarelik bir alan bulunduğunu belirterek, "Halkalı'da 200 bin metrekarelik kapalı fuar alanı olacak. Burası gayrimenkul fuar alanı olarak değerlendirilebilir" dedi.
Mütekabiliyet yasasıyla birlikte yabancıların Türkiye'de mülk edinmesinin daha da kolaylaşacağını, bu sayede Türkiye'ye döviz girdisinin artacağını belirten Karabel, Avrupa ülkelerinin çoğunun yabancılara konut satışını Türkiye'den önce başlattığını ve bu sayede belli bir döviz girdisi sağladığını hatırlatarak, Türkiye'nin şu an iyi bir noktada olan turizminin de bu sayede daha gelişeceğini kaydetti.
Karabel, TOKİ'nin projelerine finansman temin edebilmek için iki yol uyguladığını belirterek, bunlardan ilkinin arsa satış karşılığı gelir paylaşımı projeleriyle prestij konut üreterek, kaynak sağlamak olduğunu söyledi. Bu çerçevede yaklaşık 84 bin konut üretildiğini anlatan Karabel, şöyle konuştu:
"Bu da toplam konut üretiminin içinde yüzde 15'lik bir orana karşılık geliyor. Bu projelerden kamuya yaklaşık 7,2 milyar dolar kaynak sağlandı. Diğer bir finansman yöntemi ise büyükşehirlerde Hazine'den bedeli karşılığında aldığımız değerli arazileri imarlı hale getirerek, satışıyla kaynak sağlamak şeklinde... Bu çerçevede oluşturulan kaynakla yapılmakta alternatif uygulamalarla alt gelir grubu vatandaşlara ulaşılarak, kira öder gibi uzun vadelerde ev sahibi olmaları sağlanıyor. Ürettiğimiz konutların yüzde 85'i sosyal konutlardan oluşuyor"
Karabel, TOKİ'nin 2023'e kadar ikinci bir 500 bin konut, yani toplamda 1 milyon konut üretimini planlandığını belirterek, 2013 Mart ayı itibariyle 570 bin konut rakamına ulaşıldığını aktardı.
Bunun 100 bini aşkın 22 şehir anlamına geldiğini belirten Karabel, "Ayrıca 230 bin konut da planlama aşamasına getirildi. Kamu kuruluşları ile protokoller kapsamında 897 okul, 925 spor salonu, 131 yurt-pansiyon, 200 hastane ve 94 sağlık ocağı, 476 ticaret merkezi, 459 ibadethane, 41 kütüphane, 27 sevgi evi, 20 engelsiz yaşam merkezi, 74 kamu hizmet binası ve 9 stadyum projesi bulunuyor" dedi.
Karabel, TOKİ'nin yurt içi ve yurt dışında yaşanan afetlerdeki çalışmalarına da dikkate çekerek, "TOKİ, afetlerden zarar gören yerleşim bölgelerinde de afet konutları yapmakta olup, toplam da 37 bin konut üretti. Van Merkez ve Erçiş'te 300 günlük bir sürede 17 bin 500 adet betonarme afet konutu, 80 adet sosyal donatılarıyla birlikte bitirilerek hak sahiplerine teslim edildi. Endenozya, Srilanka, Keşmir ve Somali'de yardımda bulundu. Yaklaşık 80 ülke TOKİ'den bilgi ve işbirliği talebinde bulundu" dedi.
"Kayaşehir, Türkiye'nin en büyük uydu kent projesidir"
[PAGE]Karabel, kentsel dönüşüm kapsamında 58 il 127 belediye ile 257 proje üzerinde kentsel yenileme çalışması başlatıldığını, 45 bin konutun üretiminin tamamlandığını, 220 bin konutluk projeye devam edildiğini ifade ederek, toplamda 265 bin konut üretileceğini söyledi.
TOKİ ve iştiraklerinin büyük şehirlerde önemli projeler yürüttüğünü anlatan Karabel, şöyle konuştu:
"Bu projelerden biri İstanbul Avrupa Yakası'nda gerçekleştirilen ve yaklaşık 65 bin konutun yer aldığı kentsel ve depremsel dönüşümü de içine alan tek bölgede Avrupa'nın en büyük toplu konut alanı olan Kayaşehir projesidir. Kayaşehir projesi, kentsel ve depremsel bir proje olmakla birlikte Türkiye'nin en büyük uydu kent projesidir. Yaklaşık 11 milyon metrekare arazi üzerinde 65 bin konutta 300 bin kişinin yaşaması planlandı. Diğer bir proje de 40 bin konutluk Halkalı Toplu Konut projesidir. Proje alanı içinde bulunan 1,5 milyon metrekare arazide kurulacak olan Türkiye'nin en kapsamlı kültür, eğlence, fuar ve doğa parkının da yer alacağı bu uygulama Türkiye'nin ve bölgenin en önemli projelerinden biridir.
Türkiye'de planlı ve örnek bir uydu kente dönüşerek bir çekim merkezi haline gelen bir başka uygulamamız da 2 milyon metrekare arazide kurulacak olan İstanbul Batı Ataşehir Projesi'dir. TOKİ'nin iştiraki olan Emlak Konut GYO A.Ş tarafından sürdürülen proje, Ataşehir bölgesinde 11 bin konut ve 1.100 adet ticaret ünitesiyle İstanbul Finans Merkezi'nin de inşa edileceği alandır."
"TOKİ'nin son 10 yılda toplam yatırım maliyeti 49 milyar lira"
Karabel, diğer önemli bir projenin de Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi olduğuna vurgu yaparak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte yürütülen bu projenin alanının büyüklüğünün 16 milyon metrekare ve 18 bin konutluk olduğunu söyledi.
TOKİ'nin, kentlerin en büyük servetlerinden olan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonuna katkı sağlamak için 2005'ten itibaren restorasyon kredisi vermeye başladığını, toplamda 475 projeye yaklaşık 40 milyon lira restorasyon kredisi açıldığını kaydetti.
TOKİ'nin son 10 yılda toplam yatırım maliyetinin 49 milyar lira olduğunu dile getiren Karabel, "Aylık gideri ise ortalama 750 milyon liradır. TOKİ kaynağını, kendi üreterek devlet bütçesine yük olmamaktadır. Bir milyon kişiye de istihdam sağlandı" dedi.
Karabel, Türkiye genelinde yaklaşık 20 milyon civarında konut olduğunun tahmin edildiğini, yıllık nüfus artışına bağlı olarak da her yıl 500-600 binin üzerinde konut üretilmesi gerektiğini söyledi.
Özel sektörün konut üretimindeki payının yaklaşık yüzde 90 oranında olduğunu anlatan Karabel, kamu kanadı olarak TOKİ'nin konut üretimindeki payının ise yüzde 10 civarında olduğunu, TOKİ'nin ülkenin yıllık toplam konut ihtiyacının ancak yüzde 10'unu üretebildiğini kaydetti.