TOKİ'den restorasyona 140 bin lira kredi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 1-30 Nisan'da restorasyon kredisi başvurularını kabul edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri gelecek nesillere kazandırma amacıyla verilecek kredinin üst limiti bu yıl 140 bin liraya çıkarıldı. 

TOKİ Başkanı Ergün Turan yaptığı açıklamada, İdare'nin tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005'te "restorasyon kredisi" uygulaması başlattığını anımsattı. 

Şimdiye kadar 588 restorasyon projesi için 52 milyon 834 bin 860 lira tahsis edildiğine dikkati çeken Turan, bunlardan 386 taşınmaz kültür varlığının restorasyonun tamamlanarak, TOKİ tarafından geçici kabulünün gerçekleştirildiğini anlattı.

Turan, kadim bir coğrafyada büyük bir kültürel zenginliğin mirasçısı olunduğuna işaret ederek, "Kültürel ve sosyal hayatta olduğu gibi mimari alanda da bu zenginlik yaşantımızın içinde. Coğrafyamızın bize sunduğu bu mimari zenginliğimizden, yıkılma ve yok olma tehlikesi içinde bulunan tarihsel değerlerimizin gelecek nesillere kazandırılması amacıyla restorasyon kredileri sağlıyoruz" dedi.

"Kredi üst limiti 140 bin liraya yükseltildi"

TOKİ, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması şartı ile kredi sağlıyor.

TOKİ, 2005 ve 2006 yıllarında sağladığı 75 bin lira kredi üst limitini, 2010'da 80 bin, 2011'de 90 bin, 2012'de 105 bin, 2013'te 115 bin, 2014'te ise 125 bin lira olarak belirledi. İdare, 2015 yılı için kredi üst limitini 140 bin liraya yükseltti.

Başvurular 1 Nisan'da başlıyor

İdare, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan'da kabul edecek. Her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek.

Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların, kültür ve tabiat varlıkları kurullarınca alınmış "tescil" kararı, onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik tanınacak

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının, mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri ve kullanım amacı göz önünde bulundurulacak.

Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor.

TOKİ'nin bugüne kadar kredilendirdiği projeler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illeri, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday ilçeleri ve Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl beldelerinde yer alıyor.

Başvurular TOKİ'ye bizzat yapılabileceği gibi İdare'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla da gerçekleştirilebilecek. Başvuruda bulunacak vatandaşlar, istenilen bilgi ve belgeleri "www.toki.gov.tr" adresinde " TOKİ faaliyetleri, krediler,restorasyon kredileri" linkinden görebilecek.  

Bu konularda ilginizi çekebilir