Toplu görüşmede 2'nci randevu

Başbakanlık Merkez Bina'da konfederasyonların mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin değerlendiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci turu başladı.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen görüşmeye, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katılıyor.

Görüşmede, konfederasyonların mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin değerlendirilmesi bekleniyor. 

Gündoğdu: Umuyorum ki komisyon çalışmalarını tamamlamıştır

Ek ödemelerin en düşük devlet memuruna 100 YTL'den aşağı olmaması talebini gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gerekse ilgili bakanlara ilettiklerini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, en düşük memur maaşına 103 YTL ek ödeme verilmesini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini kaydetti. Yine de ek ödemelerle ilgili mağduriyetlerin oluştuğunu ifade eden Gündoğdu, bu konuda ilgili bakanlıklara isteklerini bildirdiklerini ve bundan yararlanamayanlar için bir rapor hazırladıklarını belirtti.

 Gündoğdu, mali konularla ilgili ilk görüşmede taleplerini Kamu İşveren Kurulu'na ilettiklerini, Kamu İşveren Kurulu'nun da talepler yeni iletildiği için henüz bir çalışmalarının olmadığını ifade ettiğini söyledi. Gündoğdu, komisyonun çalışmalarını akşam itibariyle bitireceğinin kendilerine bildirildiğini belirterek, "Umuyorum ki komisyon çalışmalarını tamamlamıştır" dedi.

"Eşit işe eşit ücret" ilkesi kapsamında geçen yılki görüşmelerde 450 YTL denge tazminatı verilmesi yönünde karar alındığını hatırlatan Gündoğdu, bugüne kadar 136 YTL'sinin memur maaşlarına yansıtıldığını kaydetti. Gündoğdu, geriye kalan haklarının da telafi edilmesi adına Ocak 2009'da en düşük memur maaşına en az 97 YTL ek ödeme talepleri bulunduğunu, bunu da bugün masaya getireceklerini söyledi. Gündoğdu, şöyle konuştu:

"13. derecenin 1. kademesindeki en düşük memur ücreti olan 831 YTL'nin Ocak 2009'da bin 301 YTL olması talebimiz vardı. Bunun 103 YTL'si kazanılmış durumda, 470 YTL toplam artış talebimiz vardı. Şimdi bu 367 YTL'ye düştü. Bunun 97 YTL'sini Ocak'ta ek ödeme olarak, 270 YTL'sini de enflasyon, büyüme, ulaşım, giyim yardımı, taban aylığı ve toplu görüşme primi olarak talep ediyoruz. İnşallah masada bunları almayı umuyoruz. İnanıyorum ki görüşmeler çalışanlar ve Türkiye adına verimli geçer."

Akyıldız: Ek ödemelerin, görüşmeler sürerken açıklanması doğru değil

Kamu çalışanlarına yapılan ek ödemelerin şeklini etik bulmadıklarını, "bu çalışmanın sendikalarla bağlantısının bulunmadığı" açıklamalarının doğru olmadığını dile getiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise bu konuda önceki toplu görüşmelerde sağlanmış ciddi mutabakat bulunduğunu kaydetti. Akyıldız, "Bu açıklama bizleri üzmüştür, doğru değildir. Ek ödemelerin, toplu görüşmeler sürerken açıklanması doğru değildir. Kapalı kapılar ardında çalışma yapıp, uygulama alışkanlığından vazgeçilmelidir. Bunu etik bulmadığımızı, kamu çalışanlarını üzdüğünü belirtmek istiyorum" dedi.

Siyasi iradeden, mali ve sosyal haklarla ilgili kamu çalışanlarına ayrılan payın açıklanmasını istediklerini ancak şu ana kadar mali programdaki bilgiler dışında ellerinde veri bulunmadığını belirten Akyıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye Kamu-Sen, bugüne kadar bir rakam açıklamamıştır ancak görünen odur ki biz yine talep edeceğiz, taleplerimiz üzerinden pazarlık yapma alışkanlığını siyasi irade devam ettirecek ve bir noktaya kadar bunu çekmeye gayret edecektir. Türkiye Kamu-Sen olarak 2009 yılında özellikle taban aylığa yansımak üzere 100 100 YTL'lik bir artışın yapılmasını istiyoruz. Yine emekli dul, yetimlerinin, köy korucularının ve üst düzey bürokratların maaşlarını etkileyecek yüzde 5 5'lik bir zammın yapılmasını istiyoruz."

Akyıldız, 930 bin sendikalı kamu çalışanının hakkını korumak zorunda olduklarını vurgulayarak, bu nedenle sendikalı kamu çalışanlarına bürüt asgari ücretin 1/12'si tutarında "sendika ikramiyesi" ödenmesini istediklerini söyledi. Akyıldız ayrıca, giyim, yiyecek, ulaşım yardımı gibi konuları da pazarlık konusu yapmak istediklerini ifade etti.

Vergi dilimlerinin genişletilip, vergi oranlarının düşürülmesi talebini dile getiren Akyıldız, enflasyon farkı konusunda da 3 ayda bir mahsuplaşmanın sağlanmasının daha faydalı olacağını söyledi.