Toplu görüşmeler başladı

Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, siyasi iradenin samimi bir tavır sergileyip bunu masada göstermesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin ilk turu başladı.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen görüşmelere, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katılıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız,  hükümetle yetkili memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin gerçekleştirileceği Başbakanlık Merkez Binası'na girişinde yaptığı açıklamada, amaçlarının kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtarmak, grevli toplu sözleşme hakkına kavuşturmak olduğunu ifade etti.

Hayat şatlarının giderek zorlaştığını, enflasyon hesaplarının tutturulamadığını dile getiren Akyıldız, kamu çalışanlarının enflasyonunun yüzde 25'lere ulaştığı belirtti.

Akyıldız, toplu görüşmelerde siyasi iradenin samimi bir tavır sergileyip bunu masada göstermesi gerektiğini kaydetti. Akyıldız, "Kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracak bir uygulama bugün burada başlamalı" dedi.

Siyasi iradenin toplu görüşmelerin güllük gülistanlık geçeceği umudunda olmaması gerektiğini söyleyen Akyıldız, taleplerinin destekleyen eylem ve etkinlikleri de belirlediklerini bildirdi.

Akyıldız, görüşmelerde olumlu bir yaklaşım görmemeleri halinde 27 Ağustosta çeşitli zillerden yürüyüş başlatarak Ankara'ya geleceklerini ve 29 Ağustosta oturma eylemi başlatacaklarını belirtti.

"Toplu görüşmeler sonunda mutabakat sağlanırsa 30 Ağustosta şölen, sağlanamazsa açlık grevi yapacağız" diyen Akyıldız, bu kararın nasıl şekilleneceğinin siyasi iradenin tavrına bağlı olduğunu ifade etti.

 KESK çekildi: Bu toplantı hukuksuz

Bu arada KESK Genel Başkanı Sami Evren, "toplu görüşmelerin hukuksuz olduğunu" iddia ederek, toplu görüşme masasından çekildiklerini söyledi.

Dün geceyi Milli Müdafaa Caddesi'nde oturma eylemi yaparak geçiren KESK üyeleri, öğle saatlerinde taleplerini içeren bez bir afişle, sloganlar atarak, toplu görüşmelerin yapılacağı Başbakanlık binasına yürüdü.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu önünde panzerler ve çevik kuvvet ekipleriyle barikat oluşturan polis, grubun Başbakanlığa doğru yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine KESK Genel Başkanı Sami Evren'in başkanlığındaki bir heyet, görüşmelere katılmak üzere Başbakanlık binasına gitti.

Başbakanlık binasının ana kapısından girmek isteyen Evren'e güvenlik görevlileri girişlerin C kapısından yapılacağını belirtti. Buna karşılık Evren, canlı yayın araçlarının ana kapıda olduğunu ifade ederek, binaya buradan gireceğini söyledi. Ana kapıya gitmek isteyen Sami Evren, güvenlik görevlileri tarafından durduruldu ve izin verilmedi.

Evren, güvenlik görevlilerine "kendisinin 2 milyon kamu çalışanının temsilcisi olduğunu ve hangi kapıdan gireceğini kendisinin tayin edeceğini" söyledi.

Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Evren, "Kamuoyuna seslenme hakkım engellenmek isteniyor. 2 milyon kamu çalışanının temsilcisi ve Sayın Bakan Başesgioğlu'nun davetlisi olarak buraya geldim. Ama içeri almak istemiyorlar. Eğer buradan içeri alınmazsak tutanakla bunu tespit edeceğiz" dedi.

Bunun kendi istedikleri bir durum olmadığını ifade eden Evren, kamu çalışanlarının bugünle ilgili beklentileri olduğunu, dünyanın hiçbir ülkesinde görüşmeye gelen heyete güvenlik kuvvetlerinin eşlik etmediğini söyledi.

Engellemeye son verilmemesi durumunda Başbakanlığın önünde oturma eylemi başlatacağını söyleyen Evren, polislerin girebileceğini söylemesi üzerine ana kapıya yöneldi.

Sami Evren, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Biraz önce yaşadığımız sorun hiç bir demokratik ülkede olmaz. Yetkililer hatalarını anladılar ve sorun çözüldü. Biz kamu çalışanlarının sorunlarını çözmek istiyoruz. Ve bunun sendikalarla olacağına inanıyoruz. Bugün burada kurulan masa demokratik değildir, sendikaları dışlamaktadır, tek taraflıdır. KESK kendi iradesini kendi tayin eder. İçeriye girip taleplerimizi ileteceğiz. 350 YTL ek ödeme istedik. 1250 YTL temel ücret talep ettik. Toplu iş sözleşmesi hakkımızın güvence altına alınmasını istedik. Bu toplantı hukuksuzdur. Çünkü AİHM'in kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmesi hakkı konusunda kararı vardır. Hükümet Anayasa'nın 90. Maddesi gereği AİHM'in kararlarına uymak zorundadır. Biz içeri girerek, bakana ve katılan diğer sendikalara AİHM'in kararını hatırlatacağız. Toplantıyı bitirmelerini söyleyeceğiz. Aksi takdirde Avrupa Konseyi'ne şikayet edeceğiz."

İçeriye pazarlık yapmak için gireceklerini belirten Evren, eğer talepleri karşılanmazsa eylemlerine devam edeceklerini bildirdi. Evren, daha sonra toplu görüşmelere katılmak üzere Başbakanlık merkez binaya girdi.

Yaklaşık 15 dakika içeride kalan Evren, çıkışta, "KESK iradesini AKP hükümetine teslim etmemiştir" dedi. Diğer sendikalara da aynı çağrıda bulunduğunu belirten Evren, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan önce söz alarak bir süre toplantının başlamasını engellediğini söyledi.

Toplantının "hukuksuz ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu" ifade ettiğini belirten Evren, bu toplantıyı dava edeceklerini bildirdi.

KESK'in kamu çalışanlarının sorunlarının çözülmesini istediğini dile getiren Evren, 4688 sayılı yasanın "kadük" olduğunu savundu.

"Hükümete değil, kendilerine güvendiklerini" dile getiren Evren, "KESK, üyelerinin iradesini Bakanlar Kurulu'nun iki dudağı arasına bırakmamıştır. Demokratik tepkilerimizi dışarıda göstermeye devam edeceğiz" dedi.

AB'ye girmek isteyen bir hükümetin AİHM'nin kararlarını dikkate almak zorunda olduğunu savunan Evren, toplu görüşmelere katılan iki sendikanın da kendilerinin lehine alınmış kararlara uymamalarını anlamanın mümkün olmadığını kaydetti.

Evren, daha sonra Milli Müdafaa Caddesi'nde bekleyen KESK üyelerinin yanına gelerek toplantı hakkında bilgi verdi.