Toplu görüşmelerde 4. randevu bugün

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmeler bugün, saat 11.00'de başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 4. turu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlığında bugün yapılacak. 

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, saat 11.00'de başlayacak. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlık edeceği toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendikaların uzmanları ve bürokratlar katılacak. 

Toplantıda, Kamu İşveren Kurulunun, maaş artışları konusunda konfederasyonlara teklif sunması bekleniyor. 

Maliye Bakanlığı bürokratları geçen toplantıda, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak artışlar için 5 milyar 750 milyon YTL kaynak ayrıldığını ifade etmişlerdi. Kamu İşveren Kurulu, Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin maliyetini 14 milyar 288 milyon YTL, Memur-Sen'in taleplerini ise 23 milyar 136 milyon YTL olarak hesaplamıştı. Konfederasyonlar ise maaş artışı için ayrılan kaynağı yeterli bulmadıklarını ifade etmişlerdi. 

Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının açlık sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon bu amaçla gelecek yıl altışar aylık iki dönem halinde taban aylığına yansıyacak şekilde tüm memurlara brüt 100'er, net 75'er YTL olmak üzere toplam net 150 YTL zam yapılmasını, maaş katsayıları ile yan ödeme katsayısının da iki dönem halinde yüzde 5'er artırılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca, sendika üyesi memurlara 50 YTL "toplu görüşme ikramiyesi" verilmesini istiyor. 

Memur-Sen ise bekar, en düşük derecedeki memur maaşının 1301 YTL'ye, evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan memurun maaşının 1461 YTL'ye yükseltilmesini talep ediyor. Memur-Sen'in talepleri arasında, memur maaşlara ocak ayından itibaren yüzde 12 oranında zam yapılması, taban aylığının seyyanen net 30 YTL artırılması ve sendika üyesi memurlara 30 YTL "toplu görüşme ikramiyesi" verilmesi yer alıyor. 

Toplantının seyrine göre tarafların 29 Ağustos Cuma günü tekrar bir araya gelmesi planlanıyor.