Toplu görüşmelerin ilk turu bitti
Başbakanlık Merkez binada gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 3 buçuk saat sürdü
ANKARA - Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin ilk turu sona erdi
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen görüşmelere, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katıldı. Başbakanlık Merkez binada gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 3 buçuk saat sürdü.
"Talepleri gayet yerinde gördük"
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin ilk turunun ardından, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile ortak açıklama yaptı. Başesgioğlu, toplantıya başlangıçta 3 konfederasyonun katıldığını, KESK Genel Başkanı Sami Evren'in görüşlerini açıkladıktan sonra toplantıdan ayrıldığını söyledi. Sendikaların kamuoyunu hassaslaştırma, görüşlerini kamuoyuyla paylaşma konusundaki demokratik hareketlerin, taleplerini gayet yerinde gördüklerini dile getiren Başesgioğlu, "Ancak meselenin çözüm yerinin masa, sosyal diyalog kurumu olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu nedenle toplantının başlangıcına katılan bilahare ayrılan değerli başkana masadaki yerinin hala açık olduğunu, istediği zaman toplu görüşme masasına gelebileceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
"3 ayrı komisyon kurulacak"
Başesgioğlu, toplantıda, önümüzdeki günlerde takip edilecek gündem maddelerini sırasıyla mali ve sosyal haklar, geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve her statüdeki personelin sorunları özelleştirme uygulamasından kaynaklanan problemler, hizmet kollarının sorunları, sendikal ve demokratik haklar olarak belirlediklerini bildirdi. Gündem maddeleriyle ilgili 3 ayrı komisyonun kurulmasına karar verildiğini anlatan Başesgioğlu, komisyonların pazartesi gününden itibaren çalışmaya başlayacaklarını ve 21 Ağustos Perşembe günü tekrar bir araya geleceklerini söyledi.
"İstanbul'da bir toplantı yapılacak"
Başesgioğlu, 2005 yılında çıkan kurumsal ek ödeme almayan personele "denge tazminatı" adı altında bir iyileştirme yapıldığını, bunun bu yıl 20 20 YTL olarak uygulandığını, hükümetin bu uygulamadan vazgeçerek "eşit işe eşit ücret" prensibinin hayata geçmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla önemli bir çalışma başlattığını belirtti. Önümüzdeki 1-2 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun çıkaracağı kararnamenin yayınlanacağına işaret eden Başesgioğlu, kararnamede 2008 yılı Temmuz ayında alınan iyileştirme ücretlerine ilaveten yeni bir iyileştirme ücretinin 15 Ağustos'tan itibaren yaklaşık 1 milyon 600 bin kamu çalışanına verileceğini bildirdi. Başesgioğlu, bir basın mensubunun, "ek ödemeler konusunda yarın İstanbul'da bir açıklama yapılıp yapılmayacağı" yönündeki sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Kararnamenin açıklanmasını muhtemelen Sayın Başbakanımız yapacak, biz de Maliye Bakanımızla beraber olacağız. Sayın Başbakanımız bu konuya çok önem atfetti, bizzat kararnamenin içeriğiyle ilgilendi, bazı rakamların revize edilmesinde talimatı oldu. Herhangi bir aksilik olmazsa yarın bu konuda İstanbul'da bir toplantı yapılacak."
Akyıldız: Kurul, görüşme masasına yine dersine çalışmadan geldi
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Kamu İşveren Kurulu'nun toplu görüşme masasına yine dersine çalışmadan geldiğini" savundu. Kamu-Sen olarak, 2009 yılı mali ve sosyal haklar konusunda kendilerini rahatlatacak bir mali portrenin ortaya çıkması için Kamu İşveren Kurulunun neyi teklif edeceği sorusuna cevap alamadıklarını belirten Akyıldız, önlerindeki ilk toplantıya Kamu İşveren Kurulunun buna netlik kazandırarak gelmesini beklediklerini söyledi.
Bugünkü toplantıda gündemin oluşturulduğunu ifade eden Akyıldız, önümüzdeki günlerde bu gündemle ilgili toplantılara devam edeceklerini söyledi. Akyıldız, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun ifade ettiği gibi, masaya gereken önem verilmezse, gereken ciddiyet sağlanmazsa bir sonuç alınamayacağını kaydetti.
Gündoğdu: Hazırlıklı gelmelerini bekliyoruz
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da demokratik ve sendikal haklarla ilgili komisyonun kurulmasını önemsediklerini bildirdi. Gündoğdu, komisyonun, "Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun etkisizliğine" son vereceğini, "çalışanlar" ifadesine anayasal değişiklikle geçilebilecek bir milat oluşturacağını düşündüklerini kaydetti. Memur-Sen olarak bütün taleplerini masaya taşıdıklarını anlatan Gündoğdu, bugün itibarıyla Kamu İşveren Kurulunun "Taleplerinizin ne olduğunu bilmiyorduk. Bizden hazırlık beklemeyin" demesini makul karşılayabileceklerini, ancak perşembe günkü toplantıya bu konuda hazırlıklı gelmelerini beklediklerini söyledi.
@page@
HAK-İş: Asgari yaşam standartları geriye götürülmek isteniyor
HAK-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri'nin "bölgesel asgari ücrete geçilmesi ya da asgari ücretin kaldırılması" yönündeki önerisine tepki gösterdi. Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, gerek bölgesel kriterler, gerekse ekonomik sistem açısından bölgesel asgari ücret uygulamasını gerekli ve haklı çıkaracak bir unsur ve kriterin bulunmadığını savundu. Türkiye'de asgari ücrete ilişkin tartışmaların sürekli olarak güncelliğini koruduğunu ifade eden Uslu, bu çerçevede, bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesine ilişkin önerilerin de kimi işveren örgütleri tarafından çeşitli zamanlarda dillendirildiğine dikkati çekti. "Asgari ücreti bir sorunmuş gibi göstererek istismar eden ve konuyu çözümsüzlüğe sürükleyen bu yaklaşım kabul edilemez" diyen Uslu, asgari yaşam standartlarının yükseltilmesi yerine geriye götürülmek istendiğini savundu.
BASK: Başbakan ya sözünü tutmalı ya da özür dilemeli
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, "Bazı sendikalar, sendikal mücadelenin içini boşaltıyorlar" dedi.
Akay, toplu görüşme masasına oturan sendikaların ortak hareket etmemelerini eleştirdi. Akay, 2,5 milyon memur ile 1,5 milyon emeklinin kaderini tayin edecek 7. toplu görüşmede sendikaların söylem ve eylem birliği içinde olması gerektiğini, aksi halde kamu çalışanlarının haklarında iyileştirme sağlanamayacağını, kazanılmış hakların da korunamayacağını bildirdi. Hükümetin göreve geldiği yıl, 3 yıl sonra memurların refahının artırılacağına söz verdiğini, ancak aradan 6 yıl geçmesine rağmen değişen bir şey olmadığını savunan Akay, "Sayın Başbakan ya sözünü tutmalı ya da özür dilemeli. İktidar yakınma yeri değil, gözyaşlarını dindirme yeridir" dedi.
Koramaz: Grevli toplu sözleşme düzenine geçilmeli
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Toplu görüşme yetmez, grevli toplu sözleşme düzenine geçilmelidir" dedi.
Koramaz, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), bu görüşmelerin hukuksuz şekilde yapıldığını, AİHM'in kamu emekçilerinin "toplu sözleşme" hakkını kullanması gerektiği yönünde kararı olduğunu, Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye'nin bu karara uyması gerektiğini, Anayasanın 90. maddesinin bunu zorunlu kıldığını belirterek, görüşmelerden ayrıldığını ve mücadelesini direnerek sürdüreceğini ifade ettiğini anımsattı.