Toprak Grubu şirketlerine haciz
Toprak Holding, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun bugün Danıştayda yürütmeyi durdurma talebiyle devam eden davalara rağmen iki şirkete 'hukuksuz bir şekilde' el koyduğunu iddia etti
İSTANBUL - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), protokol hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığını ve Toprak Grubunun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatıldığını, iki şirketin yönetim ve denetimlerinin Fon'a geçtiğini duyurdu.
TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubunun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Buna göre Grubun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatılırken, iki şirketin de yönetim ve denetimleri Fon'a geçti.
Belirtilen nedenlerle kamu alacaklarının tahsilinin sağlanması ve tahsilatın hızlandırılması ve etkinleştirilmesini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanununun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanununun 15. maddesinin (7) numaralı fıkrasının (a) bendi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak Grubuna dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır.
Ayrıca, bugün sabah itibariyle yaklaşık 80 kişilik TMSF uzmanları İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerindeki 12 farklı noktada yerleşik bulunan Gruba bağlı 22 şirkete haciz işlemleri başlattı."
Toprak Holding'den açıklama
Toprak Holding, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) bugün Danıştayda yürütmeyi durdurma talebiyle devam eden davalara rağmen iki şirkete ''hukuksuz bir şekilde'' el koyduğunu iddia etti.
Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Toprak Grubuna ait Toprak Center binasının daha önce TMSF tarafından Çalık Grubuna çok düşük bir bedelle satıldığı iddia edilirken, ''TMSF'nin bu haksız ve usulsüz satış işlemine karşı dava açılmasını önleyebilmek'' için bugün itibariyle Toprak Center binasının sahibi olan Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayii A.Ş'ye ve Toprak Grubunun ana şirketi olan Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye el koyduğu ifade edildi.
TMSF'nin bu suretle, bütün yatırımını sanayi tesislerine yapmış olan Toprak Grubunu adeta cezalandırdığı iddia edilen açıklamada, Türkiye'nin en büyük sanayicilerinden biri olan Toprak Ailesinin, TMSF'nin ''servet transferi'' niteliği taşıyan bu ''haksız ve keyfi'' uygulamalarına karşı Yüce Türk Yargısına sığınmaktan başka yapabileceği bir şey olmadığı ifade edildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
''Bir devlet kurumunun yaptığı bu haksızlıklara karşı hukuk mücadelesi vermekte olan Toprak Ailesi, son günlerde bir de aile içi talihsiz bir olayla uğraşmak zorunda kalmıştır. Üst üste gelen bu olaylar, bir aile için tam bir trajedidir.
TMSF, haksız, dayanaksız ve ilgisiz yeni alacak iddialarında bulunarak ve fahiş faizler ekleyerek Toprak Grubunun borcunu afaki olarak yükseltmekte ve buna dayanarak da Toprak Grubuna ait değerli taşınmazları TMSF'ye yakınlığıyla bilinen kişilere satmaya devam etmektedir. TMSF, Toprak Grubu'nun 132 milyon dolar daha borcu olduğunu iddia ederek, taşınmazlarımızı değerinin çok altına bir bedelle alelacele, hukuksuz bir şekilde Mart 2009 tarihinde itibaren ihale etmiş, son olarak bugün başta Danıştayda yürütmeyi durdurma talebiyle devam eden davalarımıza rağmen 2 şirketimize hukuksuz bir şekilde el koymuştur.''
TMSF'nin kendilerinden alacaklı olduğunu iddia ettiği 132 milyon dolarlık tutarın son yapılan Toprak Center ihalesinin ardından 30 milyon dolara düştüğü savunulan açıklamada, bu kalan tutar içinde 2 şirkete el konulmasının ''manidar'' olduğu ileri sürüldü.
''Toprak Grubu TMSF'ye borcunu fazlasıyla ödemiştir'' denilen açıklamada, TMSF'nin grubun taşınmazlarını ''hukuksuz bir şekilde yok pahasına satıp'' son olarak 2 şirkete el koymasının sebebinin, ''Ahmet Ertürk ve TMSF yöneticilerinin 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center Merkez binasının 88,2 milyon liraya Çalık Grubuna, 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ün metrekaresi 1,400 dolara 23,8 milyon liraya Remzi Gür'e, süren davalarımızı zorla geri çektirerek, değerinin çok altında bir bedelle Ahmet Ertürk'ün dostlarına satışının gerçekleştirilmesi'' olduğu iddia edildi.