Torbalı OSB 5 bin kişiye istihdam sağlayacak

Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı yatırımları tamamlandı. Şimdi sırada fabrikaların yükselmesi var. Ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluşan 43 firmanın faaliyet göstereceği bölgenin 5 bin kişiye istihdam yaratması hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından İzmir’e kazandırılan ve 43 fabrikanın kurulacağı Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı yatırımları tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde çekilen kura ile yerleri belirlenen ve en kısa sürede yatırıma başlayacak olan tesisler tamamen faaliyete geçtiğinde bölgede 5 bin civarında kişiyi istihdam edecek. 

Torbalı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez, İzmir’in en önemli sanayi merkezlerinden Torbalı’da kurulan bölgenin 1996’da yatırım programına alındığını ve 2005’te tüzel kişiliğine kavuştuğunu belirterek, “2010 sonunda imar planlarını tamamladı. Bölgenin OSB statüsüne kavuşmasından bu yana geçen 18 yılın ardından yatırım aşamasına gelindi. Biz 2010’da göreve geldik. Hızla sorunların çözümü için çalıştık. 2011’de temelini attığımız altyapı yatırımlarını 1.5 yılda tamamladık. Geçtiğimiz günlerde parsel kuralarını çektik. Böylelikle yatırım hazırlığı yapan sanayicilerin önü açılmış oldu. Bölgemiz ağırlıklı orta ölçekli firmalara ev sahipliği yapacak. Parsellerimiz 5-10-20-22 bin metrekare olarak değişiyor” diye konuştu. 

Temiz üretimi tencih ettik

Başta mobilya olmak üzere, makine, toprak seramik, vinç, asansör gibi farklı sektörlerde üretim yapan sanayicilere evsahipliği yaptıklarını vurgulayan Dönmez, “Doğaya zarar vermeyecek fabrikaların olmasına özen gösterdik. Yatırımcı seçerken temiz üretim yapan üreticileri tercih ettik. Bu nedenle başvurusunu kabul etmediklerimiz de oldu” dedi. 

Yakında hızlı tren geliyor 

OSB’nin 67 hektar alanı bulunduğunu kaydeden Muhsin Dönmez, “Torbalı OSB, İzmir’e en yakın OSB olması ve Kuşadası, Selçuk, Ahmetli gibi turizm bölgelerine yakınlığının da etkisiyle yatırım noktasında doluluk oranına ulaştı. Arazi inşaata çok uygun. Diğer yandan Torbalı OSB’nin maliyetleri düşük. Otobana 5 kilometre mesafede. Yakında hızlı tren geliyor. Bunun servis anlamında sanayiciye kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz. Servis maliyetlerine katkısı mutlaka olur. Limana 45 kilometre, havaalanına 30 kilometre mesafedeyiz. Ekonomik potansiyeli çok yüksek, yatırımcı açısından avantajlı bir bölge” şeklinde konuştu.

Yönetim, hukuki sorunları çözdü 

Bugüne kadar İzmir’de 20’ye yakın OSB kurduklarını dile getiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Bu OSB’ler planlı sanayileşme ve kalkınmanın öncüleri oldu. İlk kurulan OSB olan Atatürk OSB nasıl olacak, nasıl büyüyecek derken bugün yaklaşık 600 işletmede 30 bin kişinin istihdam edildiği üretim üssü oldu. Torbalı OSB de öyle olacak. Bölgede yaşanan hukuki sorunlar yönetimin yerinde müdahaleleriyle çözülerek, sanayicinin yatırım hayali gerçeğe dönüştü. Şimdi sıra katılımcılarda. Onlar da gerçekleştirecekleri yatırımlarla Torbalı OSB’yi üretim üssüne dönüştürecek” dedi. Torbalı OSB Mütvelli Heyet Başkanı Hakkı Attaroğlu ise, iş ve aş sağlayacak yatırımlarıyla Torbalı OSB için şimdi sıranın ilk temel atma ve ilk fabrikanın açılmasına geldiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir