"Trafikte primler yılsonu ‘tavan’ öncesine döner"

Zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyatı ‘hayatın gerçeği’ olarak yorumlayan Generali Sigorta Üst Yöneticisi Maurizio Pescarini, yılsonuna doğru bu pazarın normalleşmeye başlayacağını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERHAT ALİGİL

Zorunlu trafik sigortasında “tavan fiyat” uygulaması ilk yılını doldurdu. Konuyla ilgili zarar tartışmaları ve yeni arayışlar çok yönlü olarak devam ediyor. Hem bu konuyu hem sektörle ilgili güncel gelişmeleri Generali Sigorta Üst Yöneticisi (CEO) Maurizio Pescarini ile konuştuk.

“Tavan fiyatın en önemli nedeni 2015 ve 2016 yıllarındaki fiyat artışlarına tepkiydi. Ancak unutulmamalı ki 2013 ve 2014 yılında hasar çok yüksekti” vurgusu yapan Pescarini şöyle devam etti: “Zorunlu trafik sigortasında mevcut durumun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Ancak tahminlerimize göre trafik sigortasında uygulanan tavan primler, 2018 sonunda 2017 yılı Mart ayı seviyesine; tavan öncesi fiyatlara gelecek. Bu yılsonuna doğru pazarın normalleşmeye başlayacağını düşünüyorum. Böylece kendi içinde yavaş yavaş ‘serbest tarifeye’ gidiş olacak. Biliyorsunuz, 2018 başında olduğu gibi yılın ortasında da primlerde bir seferde yüzde 5’lik bir artış daha yapılması bekleniyor.” Pescarini, tavan fiyat ve ‘havuz’ uygulaması varken serbest piyasanın nasıl olacağıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: “Hayatın gerçeği bu. Olana bakıyorum ve tavan fiyat içinde normalleşme olacak diyorum.”

Türkiye’deki düşük sigortalılık oranlarıyla ilgili yorum yapan ve sigorta sektörünün de temel amacını oluşturan korumanın ciddi bir konu olduğunu vurgulayan Pescarini “Ancak Türk insanının olumsuzluklara karşı koruma algısı genel olarak güçlü değil. Son model cep telefonlarına yatırım yapıyor ama kendisi ve ailesini için aynı şekilde düşünmüyor. Türkiye'de ‘bana bir şey olmaz’ algısı yaygın. Ama işte bazen oluyor. Bu nedenle korumak her zaman doğru bir şey. Korumamak mantıklı değil” dedi. Bu açıdan Türkiye’deki sigorta branşlarına bakan ve örnekler veren Pescarini, çok iyi bir uygulama olarak nitelediği DASK’taki yüzde 48’lik penetrasyona şaşırdığını belirtti. “Üstelik bu kadar ucuzken bu penetrasyon oranı çok anlamsız” diyen Pescarini, şu konuya da dikkat çekti: “Sigorta yaptırmamanın en önemli nedenlerinden biri olarak ileri sürelen ‘fiyatlar pahalı’ eleştirisini, ‘kesinlikle hayır’ şeklinde yanıtlamak isterim. Örneğin İtalya’da trafik sigortası fiyatları Türkiye’nin beş katı. Bir de trafik sigortasında şu konu beni şaşırtıyor: Türkiye’de 5 lira için sigorta şirketi değiştiriliyor. Oysa sigorta çok sermaye gerektiren bir iş.”

Önce güvenlik gelişecek

Dijitalleşmenin sigortacılığa etkisini de değerlendiren Pescarini, teknolojinin, sundukları değerleri geliştireceğini söyledi. Pescarini sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok geniş bir yelpaze var. Sigorta açısından da bunlar hayatımıza girecek. Ama bana göre teknoloji öncelikle, örneğin normal araçlardaki güvenlik altyapısını geliştirecek. Şu konuda da yorum yapmak isterim: Google, Facebook gibi şirketlerin de sigorta işine gireceğini duyuyoruz. Ama bu iş kolay iş değil. Fotoğrafa bakmakla hasarı incelemek çok farklı şeyler. Hiç sosyal medya işine girmek isteyen sigorta şirketi duydunuz mu?”

Yeni stratejide öncelikli hedef kârlı ve disiplinli büyüme

Bu yıl Türkiye’deki 155’inci yılını kutlayan Generali, yeniden yapılanma sürecinde. Pazardaki payı yüzde 0,6 olan şirket, öncelikle kârlı büyüme hedefliyor. Bilgi veren Pescarini, “Geçen yılı zararla kapattık. En büyük nedeni trafik sigortasındaki tavan fiyat ve havuz uygulamasıydı. Bu açıdan 2019 sonunda başabaş noktaya gelmek istiyoruz. Ancak gidişata göre 2018 sonunda da bunu sağlayabileceğiz. Bu konuda gereken yatırımlara da devam edeceğiz” dedi. Büyümek için etkili hamleler yapacaklarını ve ‘farklı’ oldukları noktaları ön plana çıkaracaklarını ifade eden Pescarini, bunu müşterilerine, çalışanlarına, acentelerine ve topluma bir vaat olarak sunduklarını söyledi. Yeni sloganlarının “Bildiğiniz gibi değil” olduğunu hatırlatan ve verimlilik vurgusu yapan Pescarini, fiyatlandırma modelini zenginleştireceklerini, müşterilerine ekstra hizmetler sunacaklarını, satış kanalını çeşitlendireceklerini açıkladı. Pescarini, ana grubun Türkiye bakışıyla ilgili de şunları anlattı: “Planımızı onayladılar. Türkiye, ‘Küçük ama yoğunlaşılan alanlarda market lideri olma potasiyeli taşıyan ülkeler arasında’ görülüyor. Bu nedenle daha fazla yatırım yapılacak ülkelerden biri. 2020 yılına kadar önceliğimiz disiplinli büyüme. 2020 yılı sonunda 500 milyon liralık prim üretimi ve çift haneli faaliyet kârı hedefliyoruz.” Şirket, bu yıl ayrıca sosyal sorumluluk projeleri kapsamında “İnsani Güvenlik Ağı”na katkı verecek.

‘İlk yılım 3 yıl gibi geçti’

Türkiye’deki ilk bir yılının üzerindeki etkisini değerlendiren Üst Yönetici Maurizio Pescarini şunları söyledi: “Çok yoğun bir yıldı. 3 yıl gibi geçti 1 yıl. Ama çok da eğlendiğim, tatmin olduğum bir yıl oldu. İstanbul’a ise aşığım. Herkese yaşamasını tavsiye ediyorum.”

Bu konularda ilginizi çekebilir