TÜBİTAK ile DEİK teknolojik işbirliğine imza attı

TÜBİTAK ile DEİK arasında imzalanan işbirliği protokolünün Türkiye'de Ar-Ge ve yenilikçi faaliyetlerin artmasını sağlayacağı vurgulandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında, bilimsel ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla protokol imzalandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) konferans salonundaki imza töreninde yaptığı konuşmada, bir ülkenin gelişmesinde bilginin ve bilginin nasıl kullanılacağının çok önemli olduğunu söyledi.

Bilginin ticaretleştirilerek, satma modellerinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yetiş, "Bu krizi Türkiye için en büyük fırsat haline getirmek için çalışmalıyız. Sanayici, devlet teşvik ediyor diye değil, ihtiyaç duyduğu için araştırma geliştirme yapmalıdır. Kriz sonrası başka bir dünya kurulacak ve bu dünyada araştırma geliştirme yapmayan sanayiciye yer olmayacak" dedi.

Bilime daha çok yatırım yapan ülkelerin en fazla milli gelire sahip ülkeler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yetiş, Türkiye'de son dönemde bu alana daha çok pay ayrıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye, 2002 yılına ait istatistiklerde Avrupa ve dünya ortalamasına göre bilimsel yayın sayısında iyi, ancak bilim insanı sayısı ve yatırımlar açısından çok düşük durumdaydı. 2004 yılından itibaren Türkiye'nin bu göstergelerde daha iyiye götürülmesi yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar ışığında, Ar-Ge programlarına daha fazla kaynak ayrılmaya başlandı.

Milli gelirden Ar-Ge'ye ayırılan pay

TÜBİTAK sadece araştırma yapan değil, aynı zamanda araştırma yaptıran bir kurum haline getirildi. 2002'de Türkiye 3 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yapmışken bu rakam 2006'da 4,9 milyar dolara, geçen yıl ise 6,6 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin milli gelirden Ar-Ge'ye ayırdığı pay 2003'te binde 4 iken 2007'de bu oran binde 7,1 oldu. Bu oranın 2013 yılında yüzde 2'ye çıkarılması hedefleniyor."

Ar-Ge harcamalarında özel sektör payının arttığını bildiren Prof. Dr. Yetiş, özel sektörün 2002'de Ar-Ge harcamalarının yüzde 41,3'ünü, 2007'de ise yüzde 48,3'ünü finanse ettiğini, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

TÜBİTAK ile DEİK arasında imzalanan işbirliği protokolünün Türkiye'de Ar-Ge ve yenilikçi faaliyetlerinin artmasını sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Nüket Yetiş, şöyle konuştu:

"Bu protokol ile iki kurum sahip olduğu bilgi birikimi ve işbirliği ağını birbirleri ile paylaşacak ve ortak amaçlar için kullanacak. Bu işbirliği protokolü Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişimi için çok önemli katkılar sağlayacak."