Tüfenkci'den körfez yatırımcısına 'özel' davet

Bakan Tüfenkc, körfez ülkelerindeki yatırımcıların Türiye'deki fırsatları özellikle değerlendirmelerini istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn'in başkenti Manama'da "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu" düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Körfez ülkelerindeki yatırımcıları Türkiye'ye davet ederek, "Üçüncü havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul gibi büyük yatırımlara devam ediyoruz. Yatırım yapmak isteyen Körfez ülkelerindeki yatırımcıların, Türkiye'deki bu fırsatları özellikle değerlendirmelerini istiyorum. Çünkü biz bu fırsatlardan kardeşlerimizin yararlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Tüfenkci, açılışta yaptığı konuşmada, forumun Türkiye ile Körfez ülkelerinin ticari, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi, yeni yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.

'Ülkeler arasında sağlam bağlar var'

Kendileri için Körfez İşbirliği Konseyinin özel bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkci, söz konusu ülkelerin bu coğrafyada ortak bir tarihi, kültürü ve kaderi paylaştığını, ülkeler arasında sağlam bağların bulunduğunu söyledi.

Ortak amaçlarının bölgede barış ve istikrarın hakim kılınması, güvenliğin geliştirilmesi, refahın yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bu amaç doğrultusunda çabaların, enerjilerin ve tecrübelerin birleştirilmesi gerektiğini kaydetti. İş adamlarına seslenen Tüfenkci, şöyle konuştu:

"İki kardeş nasıl kazanırsa, nasıl kazanması gerekiyorsa o şekilde hareket ederek, gerek ikili ilişkilerle ticaretimizi geliştirmeye gerekse ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamıyla Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü yatırım ortamını hazırlama noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü bürokratik engeli kaldırmaya, sizlere yatırım ortamı hazırlamaya ve önünüzdeki engelleri birer birer ortadan kaldırmak için bütün çaba ve gayreti göstermeye hazırız."

- "Türkiye ekonomisi ne kadar güçlü olduğunu gösterdi"

Tüfenkci, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne de değinerek, Körfez ülkelerinin bu talihsiz olaydan sonra Türk halkının yanında olduğunu gösterdiğini ifade etti.

'Ekonomi stres testinden geçti'

Türkiye'nin darbe girişimini çok çabuk atlattığını ve ekonomik anlamda da çok çabuk toparlandığını belirten Tüfenkci, "Bu darbe girişimi Türk ekonomisinin darbelere, kırılganlıklara karşı bir stres testinden geçtiğini, ne kadar güçlü olduğunu göstermesi bakımından da önemli bir sınavdı." ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminden sonra gerekli her türlü idari, mali ve hukuki tedbirlerin alındığını anımsatan Tüfenkci, yatırımlara devam edildiğini kaydetti.

Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir büyüdüğünü hatırlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplinin ekonominin dayanıklılığın en önemli temelleri. Özellikle özel sektörümüzdeki, imalat sanayi sektörümüzdeki büyüme önemli. İstanbul'da üçüncü havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul gibi büyük yatırımlara devam ediyoruz. Özellikle ben bu noktada yatırım yapmak isteyen Körfez ülkelerindeki yatırımcıların, Türkiye'deki bu fırsatları özellikle değerlendirmelerini istiyorum. Çünkü biz bu fırsatlardan kardeşlerimizin yararlanmasını istiyoruz. AB ile 2017 yılı içerisinde gerçekleştireceğimiz Gümrük Birliği görüşmeleri ile beraber AB'deki fırsatların da Körfez ülkeleri tarafından Türkiye'de yatırım yapılarak değerlendirilmesini istiyoruz. Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) da çok önemli. Bu noktada Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin daha da artırılmasını sağlayacak bu anlaşmanın bir an önce hayata geçmesi noktasında destek istiyoruz."