TÜİK, yıl sonuna kadar "göreli yoksulluk" verilerini açıklayacak
Göreli yoksulluk verileri ile vatandaşların toplum geneline göre durumu ortaya konulacak
ANKARA - Gelir seviyesine göre açlık ve yoksulluk sınırlarını belirleyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl sonuna kadar "göreli yoksulluk" verilerini de açıklayacak.
TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde bu yıl "gelir ve yaşam koşulları" araştırması yürüttüklerini belirterek, 2008 yılına ilişkin verilerin önümüzdeki aylarda açıklanacağını söyledi.
Bu araştırma kapsamında yeni bir yoksulluk çalışması olarak "göreli yoksulluk" verilerini yayımlayacaklarını bildiren Toprak, "Biz yoksulluk çalışmalarını mutlak yoksulluk olarak yapıyoruz. Mutlak yoksulluk bir sepete, o sepetin maliyetine bağlı bir yoksulluk oranıdır ve diğer kişilerden bağımsızdır. Ama bu çalışmayla birlikte göreli yoksulluk parametrelerini yayınlayacağız. Göreli yoksullukla 'toplumun geneline göre insanların durumu nedir' bunu ölçeceğiz" diye konuştu.
"Gelir ve Yaşam Koşulları" araştırmasıyla "göreli yoksulluğun" yanı sıra gelir ve yaşam koşullarına ilişkin akla gelen tüm sorulara yanıt vermeye çalıştıklarını anlatan Toprak, kapsama ilişkin şu bilgileri verdi:
"Araştırmayla 'gelir ve yaşam koşulları' deyince zihninizde ne uyandırıyorsa hepsini ölçüyoruz. Oturulan konutun özelliklerinden, sosyal ilişki ağından, o ağdan memnuniyetten tutun da gelir miktarının hane ihtiyaçlarını karşılama durumuna, bunun ne şekilde sağlandığından bir ailenin koşullarını belirleyen bütün parametrelerin hepsinin derlendiği bir araştırma. Yıllık olarak yayımlanacak."
Toprak, araştırmanın 20-25 bin kişi üzerinde yürütüldüğünü bildirdi. Toprak bu çalışmayı diğerlerinden ayıran en önemli farkın örneklemde yer alan kişilerin yarısının, bir sonraki yıl tekrar çalışma kapsamında değerlendirilmesi olduğunu belirterek, "Diyelim 2008 için 20 bin kişiye gittik. 2009'da da yine 20 bin kişiye gidiyoruz ancak bunun 10 binini geçen yılki çalışmada yer alanlar oluşturacak, ailelerdeki değişim ne yönde olmuş görme şansımız olacak" diye konuştu.
Araştırmada sadece bireylerin beyanını esas almadıklarını, verilerin kamudaki tüm kayıtlarla karşılaştırıldığını da ifade eden Toprak, "Objektiviteden ödün veremeyiz, bizim tek sübjektif çalışmamız yaşam memnuniyeti araştırması" dedi.
Toprak, araştırmanın her yıl tekrarlanacağına işaret ederek, 2010 için hazırlıklara yakında başlayacaklarını, örnek hacmi 22-25 bin arasında öngördüklerini söyledi.
Ömer Toprak, soru üzerine bu verinin bütün sosyal araştırmacılar için "çok önemli bir altyapı oluşturacağına" inandıklarını belirterek, "Bu çalışma, AB'ye uyum çerçevesinde de birçok eksik parametremizi giderecek bir çalışma. Eğer başarılı olursak, parametrelerin toplum tarafından ne kadar tüketileceğine de bakacağız, belki başka bazı araştırmalarımızı modüler olarak buna eklemleyeceğiz, bunu çok daha geniş kapsamlı hane halkı yıllık çalışması haline getireceğiz" diye konuştu.