Tüketici teknolojileri pazarının cirosu 12,5 milyar lira

GfK TEMAX'ın araştırmasına göre, Türkiye'de tüketici teknolojisi ürünleri pazarı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 10,7 büyüdü. Ciroda pozitif yönde büyüyen sektörler büyük beyaz eşya, küçük ev aletleri ve telekom oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 büyüyerek, 12,5 milyar liralık ciroya ulaştı.

Araştırma şirketi GfK tarafından açıklanan "GfK TEMAX Türkiye 2016 Üçüncü Çeyrek Sonuçları"na göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda pozitif yönde büyüyen sektörler sırasıyla beyaz eşya, küçük ev aletleri ve telekom olurken, tüketici elektroniği, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, bilgi teknolojileri ile görüntüleme sistemleri daraldı.

Buna göre, telekom sektörünün cirosu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artışla 4,6 milyar lira oldu. Üçüncü çeyrekte pazar, darbe teşebbüsü, cep telefonlarında kredi kartına taksit uygulamasının yeniden yürürlüğe alınmaması, ikinci çeyreğin son döneminde cep telefonlarına gelen ek vergiler, değişen rekabet yapısı, fiyat indirimlerinin yön verdiği marka kampanyaları ve pazar dinamiklerinden etkilenirken, sektörde ilk kez adetsel daralma gözlendi.

Bilişim teknolojileri sektörünün cirosu aynı dönemde yüzde 7,9 daralarak 1,1 milyar liraya gerilerken, alt grupta cirosu en çok düşüş gösteren ürün grubu tablet ve masaüstü bilgisiyarlar oldu.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörünün cirosu yüzde 3,5 düşüş göstererek, 101 milyon liraya geriledi. Sektördeki çok fonksiyonlu yazıcılardaki ciro artışı diğer ürün gruplarındaki tek fonksiyonlu yazıcılar, toner ve kartuşların negatif seyri karşısında, toplam büyümeyi pozitife çekmede yeterli olmadı.

Beyaz eşyada büyüme devam etti

Bu yılın üçüncü çeyreğinde beyaz eşya sektörünün cirosu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,5 artışla 4,1 milyar liraya ulaşırken, sektördeki tüm ürün grupları çift haneli büyüme gösterdi. Büyümeye en çok katkı sağlayan ürünler ise 5 programlı bulaşık makineleri, buzluk altta buzdolapları, 9 kg kapasiteli çamaşır makineleri ve dikey derin dondurucular oldu.

Küçük ev aletleri sektörü de aynı dönemde yüzde 17,5'lik büyüme gösterdi ve 1,2 milyar lira ciro seviyesine ulaştı.

Söz konusu sektörde cirosal olarak en iyi performans gösteren ürünler tıraş makineleri, sıcak içecek hazırlama, elektrikli süpürgeler, tost makineleri, saç kurutucular, ütü, saç şekillendiriciler olurken, ekmek yapma makineleri, fritöz, narenciye/katı meyve sıkacakları ve su ısıtıcıları ise küçülme gösteren kategoriler oldu.

Tüketici elektroniği sektörünün hakim ürün grubu olan televizyonlarda aynı dönemde 1,4 milyar liralık ciro elde ederken, görüntüleme sektörü yüzde 18,6 daraldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir