Tüketicinin güveni artıyor

Tüketici Güven Endeksi, ağustos ayında 80,1 düzeyine yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, Temmuz 2008'de 71,4 olan Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre 9 puan yükselerek 80,1 oldu.

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliğine (AB) üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen ''İşyeri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı''nın Tüketici Araştırmasını Avrupa Komisyonu adına yürütülen GFK Türkiye, Ağustos ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında 71,4 seviyesinde olan endeks, Ağustos ayında 9 puan yükselerek 80,1 seviyesine çıktı.Araştırmaya göre, tüketiciler Ağustos ayında ''AK Partinin kapatılma davasını, Ergenekon davasını, terörü ve ekonomik sorunları'' son bir ay içerisinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay ve konu olarak belittiler.

Endeksin alt kalemleri

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ise Ağustos ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumu bir önceki aya göre 12,1 puan artarak 100'e çıktı. Genel ekonomik durum 18,5 puan artarak 105,5 puan, işsizlik oranı 8,5 puan artarak 69,9 puan, tasarruf eğilimi ise 4,4 puan artarak 44,9 puan seviyelerinde gerçekleşti.Tüketici Güven Endeksi AB'de ise Ağustos ayında, Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında 1 puanlık toparlanma gösterirken, Bulgaristan'da 5, İtalya'da 3, İngiltere ve İspanya'da 2'şer puanlık artış izlendi.