”Tüketicinin Korunması Yasa Tasarısı, tüketicilerden kaçırılmıştır”
TÜDEF Genel Başkanı Çetin, tasarının tüketicilerden kaçırıldığını belirterek gerekli düzenlemenin yapılmasını gerektiğini söyledi
ANKARA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketici örgütlerinin görüşlerinin alınması kararına rağmen Tüketicilerin Korunması Yasa Tasarısının tüketicilerden kaçırıldığını ileri sürerek, Meclis'in gerekli düzeltmeleri yapmasını beklediklerini bildirdi.
Çetin düzenlediği basın toplantısında, tüketicilerin korunması hakkındaki 4077 sayılı kanun tasarısının ciddi değişikliklerle Başbakanlığa gönderildiğini, ancak tasarının tüketici örgütlerinden ve kamuoyundan bugüne kadar "saklandığını" savundu.
Tüketicilerin örgütlenmesi, güçlenmesi ve tüketici haklarının geliştirilmesi mücadelesinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının "tam bir engele dönüştüğünü" öne süren Çetin, "Bunun en somut kanıtı, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı çalışmalarıdır. Bakanlığın açıklamasına göre tasarı çalışmaları tamamlanarak, Başbakanlığa gönderilmiştir. Gönderilen tasarının içeriği hakkında hiçbir tüketici örgütünün bilgisi yoktur, kamuoyuna da bu konuda bilgi verilmemiştir" diye konuştu.
Tasarının "tüketicilerden kaçırıldığını" iddia eden Çetin, "Sanayicilerin tacirlerin ve lobicilerin her türlü girişimine ve talebine anında destek veren Zafer Çağlayan ve Sanayi Bakanlığı, bu dönemde tüketici örgütlerinin taleplerine, hak arama mücadelesine kayıtsız kalmış veya düşmanca tavır almıştır. Zafer Çağlayan dönemi, tüketici hareketi için kara bir dönemdir" dedi.
"Kart aidatlarının bir alınması, geri çekildi"
Tasarının dün akşam bakanlığın internet sayfasına konulduğunu belirten Çetin, tasarıda reklam kurulunda yer alan sivil toplum örgütlerinin sayısının azaltılmasının öngörüldüğünü, kamu ve şirket temsilcilerinin çoğunluğunun sağlandığını anlattı.
Çetin, tasarıyla ilgili özetle şu bilgileri verdi:
"4077 sayılı yasada tüketici yasasındaki değişiklik, tüketicilerin talepleri esas alınarak değil, şirketlerin çatışmalarını önleme amaçlı 'haksız ticari uygulamalar kurulu' eklendi. Bu kurulda da şirket ve kamu ağırlığı oluşturuldu.
Tasarının ilk halinde bulunan ve düne kadar Bakanlığın internet sitesinde yer alan bankaların kredi kartı aidatlarını ilk girişte bir kez almaları, mevcut sistemde olan kartlarda kart ücreti alınmaması düzenlemesi geri çekildi. Bankaların kart aidatlarını istedikleri gibi almaları için yasal düzenleme yapıldı.
Mahkeme kararlarına rağmen telefonda sabit ücrete 'dur' demek yerine, 'istediğin gibi soy' anlamına gelen düzenlemeyle tüketicilerden değil, uluslararası şirketlerden yana tavır konuldu.
Tüketici örgütleri olarak, bizden kaçırılan yasanın peşinde koşacağız."