Tüm döner sermayeli işletmelerin başına CEO gelecek
Maliye Bakanlığı, ilk kez 1925 yılında başlayan döner sermaye uygulamasında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvadı. Yapılması planlanan değişiklikle döner sermayelerin başlarına CEO’lar gelecek, hesap verebilirlik ve şeffaflık sağlanacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 29 ayrı idare bünyesinde kurulan döner sermayeli işletmeleri yeniden yapılandıracaklarını söyledi. Geçen yılın sonu itibarıyla 10.8 milyar lira tutarında sermaye tahsis edilen döner sermayeli işletmelerin gelirlerinin 31 milyar liraya, giderlerinin 31.7 milyar liraya, sayılarının 2 bin 902’ye ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki paylarının ise yüzde 2.2’ye ulaştığına işaret eden Şimşek, “Döner Sermayeli İşletmeler Kanun Tasarısı” taslağının Başbakanlığa sunulduğunu bildirdi. Şimşek, taslak ile mevzuatın tek çatı altında toplanacağını anlattı. Bakan Şimşek, taslağın getirdiği değişiklikleri şöyle sıraladı:
• Yönetimde etkinliği sağlamak üzere aynı idare bünyesindeki döner sermeyeli işletmeler tek çatı altında toplanarak, 2.902 olan işletme sayısı 130’a inecek.
• İşletmelerin idareler bünyesinde tek çatı altında toplanmasıyla, nakit ve taşınır yönetimi ile mal ve hizmet alımlarında idari ve mali yönetimde etkinliği artıracak düzenlemeler gelecek.
• İşletmeye ilişkin bütçe, yatırım programı, fiyatlandırma gibi temel konularda politika oluşturmakla görevli 5 üyeden oluşan yönetim kurulu oluşturulacak ve buralarda CEO konumunda çalışacak işletme yöneticileri olacak.
• Personel gideri, gelirlerin yüzde 50’sini aşamayacak, maliyetin altında satış ve mali borçlanma yapılamayacak. Bakan Şimşek böylelikle söz konusu işletmelerin bir personel istihdam ofisi olmaktan çıkacağı görüşünü savundu. Düzenleme ile özel sektörün de alacakları açısından rahatlayacağını belirten Şimşek, tasarı ile döner sermaye işletmelerine iş yapan hak sahiplerinin alacaklarını daha hızlı almaları için faturaların en geç 10 iş günü içinde muhasebe birimine verilmesi zorunluluğu getirildiğini bildirdi.
Kantin ve otopark gibi işletme bütünlüğünü tamamlayıcı nitelikteki sosyal ve ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler de döner sermaye gelirlerine dahil edilecek. Döner sermayeli işletmeler artık taşınmaz elde etme imkanına kavuşacak.
Döner Sermaye Mali Yönetim Sisteminin tüm işletmelerde uygulanması zorunluluğu gelecek.